2012/07/27

kantapään kautta betoniin


Joskus (lähes aina) sitä tulee lähdettyä soitellen sotaan. Siis käsityökokeiluihin. Pari googletusta materiaalista ja vaiheista, ja eiku kokeilemaan. Yllättäen nämä ei sitten aina heti onnistukkaan ekalla yrittämällä...Tämän epäkesän yhtenä tavoitteena oli kokeilla betonitöitä. Ja senhän tein. Tässä vähän tiivistelmää haalimistani tiedoista sekä siitä, miten mun pienen kokemuspohjan mukaan betonitöitä kannattaa ja ei kannata tehdä.

Ei näin:

- Äiti osoittaa jauhesangon "tuosta saa tehtyä betonia". Mietin hieman sekoitusvaiheessa, että eikös betonissa ollut hiekkaa mukana. Että onpa tosi sileää jauhetta. Kuivaneet työt olivat todella hienon värisiä ja sileitä, mutta lähtivät heti halkeilemaan. Jännä juttu, kun eikö betoni oo tosi kestävää? Äiti kysyy "no kai sä sekoitit siihen sementtiin hiekkaa?". Ai se oli SEMENTTIÄ. Niin just. Sementti ja betoni ei ole sama asia. Sementistä tulee betonia kun siihen sekoittaa hiekkaa. Pelkkä sementti ei ole kestävää. Kiitos. Uusiksi vaan.

- Haen Rauta Prismasta kuivabetonia, koska en usko itseeni tuossa sekoitteluhommassa. Ymmärrän sentäs kysyä, että eikös tämä nyt ole sellaista BETONIA, mihin tarvitsee sekoittaa VAIN vettä. Joo on se. Raahaan 25kg pussin kotiin ja avaa sen. Mikä pettymys. Nyt on kyllä hiekkaakin, mutta on myös kiviä. Siis oikein sellaisia sormenpään kokoisia kiven murikoita. Äh, mä halusin sileetä betonia. Valitan asiaa äidille. "No siis yleensähän betonitöissä käytetään hienobetonia, betonia on katos eri karkeuksisia." No joo, olinhan mä sen lukenut. Enpä nyt vaan ajatellut. Teen kuitenkin muutamat kokeilut tästä "rumasta betonista". 

- Haen huomenna toisesta kaupasta myös HIENObetonia, taas 25kg. Nyt kysyn "eikös tähän tarvitse sekoittaa vain vettä, ja eikös tämä ole nyt nimenomaan hienobetonia?" Joo sanoo myyjäsetä. Raahaan taas säkin kotiin. Sanon äidille, että ostin nyt sitä hienobetonia, koska en halua noita kiviä tonne mun betoniin. "Ok, mut olishan ton voinut vaikka siivilöidä, et ois saanut ne isoimmat murikat pois?". No joo, niinpä niin. Tietenkin olis voinut, jos olisi TULLUT MIELEEN

Ja se "ruma" karkeabetoni osoittautui muuten ihan hienoksi betoniksi sitten valmiina (kuvat yllä). Jos olis vaan malttanut odottaa pari päivää, niin olis huomannut senkin. Terveisin 50 kiloa betonia varastossa.


Ohjeita betonitöihin


Materiaalit:
  • Hienobetonia. Vinkkinä, että ainakin meidän rautakaupan betoneista S100 on karkeaa- ja S30 on hienobetonia. Näihin töihin meni ehkä noin 3-4 litraa betonijauhetta? Ja huom. Tämän postauksen työt on siis tehty nyt siitä karkeasta betonista!!
  • Vettä
  • Sekoitussanko
  • Kauha sekoittamista varten
  • Kumihanskat
  • Hengityssuojain
  • Ruokaöljyä/vaseliinia
  • Muotit valua varten ( kaksi ruukkua tai/ja raparperin lehti, hiekkaa, halutessasi kanaverkkoa)

Esivalmistelut


Betoni on hyvä valaa hetikohta sen sekoittamisen jälkeen. Siispä muotit kannattaa valmistella ja asetella valmiiksi ennen sekoituspuuhia.  


Raparperilehtikulho:
  • Asettele muovin päälle kasa (kosteaa) hiekkaa, ja muotoile siitä halutun kokoinen kumpu. Tuo mun kumpu on tosi korkea, kun halusin kunnolla kaartuvan vadin.
  • Vuole raparperin lehden ruotopuolelta hieman pois korkeuta ruodosta (ettei se jätä liian syviä, rakennetta heikentäviä uria betoniin). Vuole myös varren tynkä sopivan lyhkäiseksi.
  • Aseta raparperin lehti hiekkakummun päälle, ruotopuoli ylöspäin.
  • Jos halua raparperikulhosta oikein kestävän, kannattaa betonin sisään valaa kanaverkkoa antamaan tukea. Itse en sitä tehnyt, mutta suositeltavaa se kai olisi...Leikkaa sopivan kokoinen verkon pala, jos sitä käytät.



Betonikulho:
  • Valkkaa kaksi kulhoa muotiksi. Vinkkejä muotin valintaan: 
  1. Kulhoista isomman pitäisi olla sen verran isompi, että kulhojen väliin jää ympäriinsä noin 2cm tyhjää. 
  2. Kulhojen irrottaminen lopuksi käy helpommin, jos kulhoissa on hieman päästöä, eli kulhot kapenevat pohjaa kohden. 
  3. Huomioi, että pienemmän kulhon kaikki ulkopuolen ja isomman kulhon kaikki sisäpinnan urat ja muodot jättävät valmiiseen kulhoon painaumat.  
  4. Muottimateriaaleiksi sopii kaikenlaiset muovi- ja lasipurkit ja kipot, tasapintaiset metallikulhot, puupinnat jne. Huokoisiin pintoihin betoni tarttuu tiukemmin kiinni, joten öljyä ne todella hyvin. Terrakottaruukut ei ilmeisesti sovi muoteiksi, niihin betoni jämähtää liian tiukasti kiinni. Tämän voi kuitenkin estää elmukelmu kerroksella pintojen päälle.
  • Että muotin saa rikkomatta irti betonin kuivutta, on hyvä öljytä ruokaöljyllä isomman kulhon sisäpinta ja pienemmän kulhon ulkopinta. Myös vaseliini käy. Öljyllä käsitelty pinta tekee betonin pinnasta huokoisempaa, vaseliinista en vielä tiedä, kokeilut on vasta tuloillaan! Kerron sitte! EDIT! Vaseliinilla voideltu muotti tekee betonin pinnasta on selvästi vähemmän huokoista (kuten myöhemmin tehdystä betoniruukusta näkyy).


Betonin sekoitus ja valaminen


Betoni on parasta sekoittaa ulkona. Suosittelen käyttämään hengityssuojainta ja kumihanskoja! Kaada ämpäriin muutama litra betonia ja lisää sitten vettä hieman kerrallaan, sekoittaen aina hyvin välissä. Varo lisäämästä vettä liikaa, ettei betonista tule liian vellimäistä.


Nyrkkisääntönä on, että betoni on sopivaa, kun se on niin jäykkää että siitä saa muotoiltua kämmenelle pallon, mutta niin vetelää, että kättä ravistettaessa pallo menettää muotonsa.


Raparperikulho:
Kauho lehden päälle betonia noin 2-3cm kerros betonia. Reunoja kannattaa muotoilla käsin (kumihaskat käsissä!!). Varmista, että joka kohdassa on riittävän paksu kerros betonia. Lopuksi tasoita betonikeon päälle hieman tasaisempi kohta kulhon pohjaksi.


Betonikulho:
Kauho isomman kulhon pohjalle reilusti betonia. Paina sitten pienempi kulho betoniin, mahdollisimman keskelle. Ole tarkka, että pohja jää sopivan paksuiseksi, eli noin 2cm sekin. Mikäli pienempi kulho ei pysy paikallaan vaan nousee ylöspäin, voit laittaa siihen painoja. Lisää sitten vielä tarvittava määrä betonia kulhon reunojen väliin jäävään rakoon. Lopuksi ravistele ja kopistele hieman kulhoja, että betoni asettuu tasaisesti. Silottele betonin reunat jos haluat tasareunaisen kulhon.


Lopuksi pese lämpimällä vedellä sekoitusämpäri ja kauha hyvin, ettei betoni jämähdä niihin kiinni. Huom. ÄLÄ kaada betonivettä viemäriin. Se voi jämähtää sinnekin.

Kuivumisesta:


Kaikissa betoninvaluohjeissa käskettiin peittämään betonityöt muovilla, sillä betonin ei saa kuivua liian nopeasti. Mä tein kuitenkin valuhommat entisessä navetassa, jossa on varsin viileä ja kostea ilmasto. Niinpä jätin muopussit rohkeasti pois, ja ihan hyvin nuo onnistuivat ilmankin. Mutta kuten sanottu, yleensä niitä suositellaan käytettävän.

Hitaan kuivumisen takaamiseksi suihkuttele suihkupullolla betonitöiden päälle vettä pari kertaa päivässä. Jos työt on muovin alla, riittänee sellainen yleinen suihkaisu sinne pussiin sisään. Mutta koska mulla ei ollut työt muovipussissa, mä suihkuttelin töitä kolme kertaa päivässä ja suoraan töiden pinnalle. Anna töiden kuivua ainakin kaksi päivää, mielellään kolme tai neljäkin päivää. Mä annoin kulhojen kuivua varmuuden vuoksi melkein viikon ajan, että ne olivat varmasti pohjastakin kuivat. Raparperinlehti oli kuiva kolmessa päivässä.


Kun betoni on varmasti kuivaa (väri vaalenee), voi muotit irrottaa. Raparperin lehti lähti ihan kivasti pois, mutta ruotoa joutui jonkin verran nyppimään vielä pinseteillä urista. Kulhomuoteista isompi kulho lähti hyvinkin helposti, pienemmän kulhon eteen piti tehdä töitä. Jokke neuvoi vinkinksi pakottaa paineilmakompressorilla kulhon reunan ja betonin väliin ilmaa. Näin muotti irtosi hyvinkin helposti. Irtoamiseen vaikuttaa paljon muotin muoto ja materiaali. Muovimuotit saattaa kai joskus vähän venähtää niin, että ne ei lähde irti kuin rikkomalla.

Tarvittaessa pese valmis betonityö fairylla ja vedellä, jos pinta tuntuu öljyiseltä. Reunoja voi myös hioa karkealla hiekkapaperilla.


Harmittaa muuten, ettei tullut otettua tuosta raparperin lehdestä kuvaa silleen että se on mun sylissä. Siitä tuli nimittäin aika massiivinen, eikä se oikein hahmotu noista kuvista. Lehden pituus tyvestä kärkeen reilu 40cm. Nyt se koristaa Joken vanhempien mökin rantaa.

Mulla on tuolla nyt siis vielä kuivumassa muutama kokeilu, ne on tehty nyt sillä varsinaisella hienobetonilla. Ko. kokeilut on valettu aivan liian ohueksi, reunat ovat noin 1cm paksuja, joten saa nähdä piteneekö tästä mun "ei näin" -lista. Kiinnostaisi kovasti kokeilla myös kuitubetonia, josta voi tehdä ohuempia betonivaluja. Näihin siis palataan myöhemmin!

Mun käyttämiä tietolähteitä omien yritys-erehdys -kokeilujen lisäksi:

-hanne

38 kommenttia:

  1. Upeita töitä! Haha, naurattaa tuo sinun betoni-shoppailu :D

    VastaaPoista
  2. On upeita, innostus suorastaan valtasi minutkin! Ehkä tästä täytyy joku päivä lähteä betonikaupoille, neuvoistasi viisaampaana ;)

    VastaaPoista
  3. Komia oli betoni-postaus. Naureskelin täällä ääneen kokemuksillesi betoniostoksilla. Meikäläiselläkin tapana on ensin hutkia menemään ja sitten jälkikäteen suunnitella :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Puoleksi suunniteltu on hyvin tehty, vai miten se nyt menikään...:)

      Poista
  4. Saattaa myyjämiehet ihmetellä et mitä toikin oikeen on tekemässä ku noin montaa erilaatua pitää ostaa;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Voin kertoa, että sain myös muutamat silmien pyöräyttelyt, kun sanoin että en tarvitse kovin paljon betonia, sillä käytän sitä askarteluun :D

      Poista
  5. Ymmärrän hyvin helposti miltä se tuntuu, ku inspiraatio iskee. Ei siinä enää ehi ajattelemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä! Ihan vihoviimeinen homma istua alas ja alkaa tavaamaan jotain kirjaa tai sivustoa, kun olis jo tekemisen intoa täynnä :)

      Poista
  6. Kaikkea sitä betonistakin voi tehdä, kun on rakennusalan ammattilaisena tottunu niihin "oikeisiin" käyttötarkoituksiin. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, sullahan voisi olla sitten erityisosaamista ja annettavaa näihin vähemmän ammattimaisiinkin hommiin :)

      Poista
  7. on ihana raparperivati! kiitos ohjeesta

    VastaaPoista
  8. On muuten välillä hyvinkin ärsyttävää, kun äidit ovat niin usein oikeassa ;) Ihania onnistumisia kaikesta huolimatta!

    -Kati-

    VastaaPoista
  9. Kauniita betonitöitä! Kantapään kautta on monesti parempikin mennä (vaikka se ketuttaakin niin armottomasti), osaapahan sitten seuraavalla kerralla ottaa tietyt jutut huomioon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä virheet jää yleensä ihan hyvin mieleen...:)

      Poista
  10. Mageen näkösiä! Malttaisinkohan mäki.. tuo kuivumisen odottelu on haastavin osuus. :D
    Raparperin lehtiä löytyis pihalta ja appiukko tekee betonilattioita työkseen, että sekin puoli ois hoidossa ilman rauta-kaupan arvailuja. :D
    Joutuukohan laittaa lapsille hiekkalaatikon pihalle, että ois hiekatki omasta takaa!? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ihan totta!! Mä käyn kattoos niitä joku neljä kertaa päivässä, aivan niinku se jotenkin nopeuttaisi prosessia! :D Suosittelen kokeilemaan, ylläolevasta postauksesta poiketen betonityöt on pääasiassa ihan todella simppeliä ja helppoa puuhaa ;)

      Poista
  11. Kyllä näyttävät hyvältä! Voi että nauroin noille sementtiostosjutuille, tuttu tunne "nainen rautakaupassa ostamassa askartelutarvikkeita" :) Olet jaksanut tehdä perusteellisen ohjeen, nostan hattua, tuollaisen rustaamisessa on aika kova homma!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, taidan laittaa Joken seuraavan kerran asialle ku rautakauppaan pitää mennä...Onhan noissa ohjeissa aina duunia, mutta onpa sitten ylhäällä itteäkin varten jatkossa, jos vaikka satun unohtamaan että mitäs betonia sitä nyt sitte tarvikaan...:D

      Poista
  12. Ihanan lohdullista kuulla, että muidenkin "pikkuprojektit" saavat vähän suurempia mittoja silloin tällöin :) Mun pihassa komeilee viime kesänä tehty betoniraparperinlehti, ja se on upea. Vaikka olen omin pikku kätösin sen taputellut ja muotoillut ja käsitellyt, niin täytyy kyllä myöntää, että ÄITI oli touhun pääosassa minullakin: saavuin nimittäin kotikonnuille just silloin kun hiekat, suojapahvit ja muut tarvikkeet oli nätisti paikoillaan betonivelliä odottaen... No, joskus niinkin :) P.S. Hanne, mepäs taidetaan tietää toisemme vuosien takaa yhdestä kellarirokkibaarista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä äidit! :) Kyllä mun projektit aika useinkin h-i-e-m-a-n laajenee...kai se on tää pohojalaanen luanto, kaikki pitää olla niin isoa :D

      Arvaa ny, mietinkö loppupäivän että kuka kuka?? Mutta kylläpä sitä tuli kyseisessä baarissa aika paljon aikoinaan vietettyä aikaa :)

      Poista
  13. Kivat ja selkeät ohjeet, melkeinpä tekisi mieli kokeilla. Ensin pitäisi jostain pihistää raparperia, kun omalla pihalla ei kasva :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä itseasiassa oon kokeillut myös ruttojuuren lehteä (siinä epäonnisessa sementtierässä...), sekin toimi ihan ok, mutta raparperi on vähän paremman muotoinen. Tietty voi käyttää mitä tahansa muutakin lehdeä, jos tekee sitten vaan pienemmän kulhon :)

      Poista
  14. Kivoja vinkkejä, oon itekin ajatellut kokeilla. Tietääpähän ostaa heti sitä hienoa betonia ;D Näin joskus upean Pringles-purkista tehdyn tuikkutelineen, mihin oli pinnalle paineltu pieniä kiviä ja kylkiin pitsillä kuvioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Joo, noiden mosaiikkijuttujen tai pitsikuvioinnin käyttöä en vielä päässyt kokeilemaan, ehkäpä jossain kohdin sekin!

      Poista
  15. Ihana blogi, löysin tänne Titityyn fb-linkin kautta.
    Betonityöt on ollut itselläkin mielessä ja nämä vinkit tulivat tarpeeseen :).

    VastaaPoista
  16. Kiitos ohjeista, etenkin tuosta ''ei näin''- kohdasta. Ajattelin juuri kokeilla yhtä ruukku-valu-ohjetta joten hyvä tietää tuo sementin ja betonin ero! Muuten olis varmasti munkin kokeilut epäonnistuneet. No, mut joskus pitää kokea asiat kantapään kautta että onnistuu :) joo ja ajattelin vaan että satutko sinä sattumoisin tietämään, miten betoniruukkujen kylkiin sais kiviä valettua? Oon miettiny sitä jo pitkään enkä oo löytäny vielä ohjetta. Tai saisko niihin jotenkin sammalta kasvamaan? En haluais nimittäin sellasia ihan perus betoniruukkuja nioi niillä sais kivasti ilmettä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!
      Kiito kommentista, kiva jos meikän sekoilut vähentää edes vähän muiden harmaita hiuksia :D Mä oon kyllä lukenut ohjeita, miten lasikiviä saa valun kylkeen...Tiedän, että se tapahtuu käytännössä kiinnittämällä kivet valumuotin reunoihin ennen kuin betoni kaadetaan muottiin, mutten muista miten tämä käytännössä tapahtui (mahdollisesti ne ehkä teipataan sinne??). Yritin etsiä yhtä äitini omistamaa betonikirjaa jossa tämä on selitetty, mutten vielä löytänyt. Kysyn kirjasta huomenna äidiltä, laitan tänne sitten tarkkennuksia jos siinä sellaisia on :)

      Ja sammaleesta...muistan, että jotkut ovat valmiin ja kuivan valun pintaan hieroneet piimää. Tämä kai nopeuttaa kasvuston muodostumista betonin pinnalle. Tarkistan tämänkin siitä kirjasta (jos siinä olisi tästä mainittu jotain :) Palaan siis huomenissa asiaan :)

      Poista
    2. Heippa vielä!
      Eli, noissa ohjekirjoissa kehotettiin liimaamaan kiven palaset valumuotin kylkiin valmiiksi kaksipuoleisella teipillä. Teippiä ei saanut jäädä yhtään näkyviin kiven reunoilta. Kuivumisen jälkeen koristekiven päälle mahdollisesti valunut betoni poistettiin raaputtelemalla.
      Sammaloitumisesta en löytänyt kirjoista tietoa, mutta netistä luin, että betonikoristeisiin voi hieroa piimän ja sammaleen sekoitusta, se ilmeisesti nopeuttaa prosessia vähäsen. Mutta aikaa siinä varmaan silti menee.. :)

      Poista
  17. upeta betonitöitä! Itsellä ihan aluillaan tämä homma. Siis suomeksi tarvikkeet on hommattu vielä ku viitsisi/ehtisi koittaa.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joo joskus se varsinainen aloittaminen on aika työlästä...moneenkohan juttuun mulla on kamat valmiina, että vaan aloittaminen puuttuis... :D

      Poista
  18. Hei! Olet muuten tasan ainoa (kiitos!) tietolähde, joka kertoi, kuinka pitkään betoni kuivuu. Moni asiantuntijalähde totesi vaan, että betonin pitää antaa kuivua (ahaa...!) tai puhuttiin talon anturan valusta.

    Sulla on kiva blogi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, no kiva kuulla, kiitos :D Onhan se vähä hankalaa jos joutuu arvuuttelemaan että meneeks täs kaks tuntia vai kaks viikkoa :) Kiva jos siis oli hyödyksi tämä tieto :)

      Poista
  19. Moi,aivan ihanasti kirjoitettu tuo sun betoni-seikkailus :-D Sain niin hyviä neuvoja sulta että kiitoskiitos.maanantaina menen varuuksi betonityö kurssille ja siitä se mun seikkailu alkaa betonin kanssa :-)

    VastaaPoista