2017/07/09

SAUMURILLE ROSKIS/ALUSTA [ohje]Mulla on ollut nyt saumuri reilu kaksi vuotta. Ensin heräteostoksena ostettu ja ihan kiltisti palvellut hullujen päivien halpissinger, jonka nyt sitten päivitin ihanaan ihanaan Jukiin. Ja sen saman kaksi vuotta oon ommellut ilman roskakoteloa, pyyhkäisten vaan aina saumojen jälkeen roskat vähän taaemmas pöydälle. Ja osin vahingossa syliin. Ja lattialle. Että niin piti taas pitkittää yhtä hommaa, joka loppujen lopuksi oli helppo ja nopea toteuttaa ja joka kuitenkin helpottaa harrastusta: Roskis saumurin leikkuujätteelle! 

Muitakin ohjeita näihin löytyy, esimerkiksi vaikka Villa&Villa blogista sekä Nappinjan blogista. Mutta mulla ei ollut nyt vihdoin inspiraation iskiessä kanttinauhaa, enkä muutenkaan kyllä ole jotenkaan innokas vinonauhakanttaaja. Siispä väsäsin oman alustani ilman kanttausta. Pähkäilyn jälkeen päätin tehdä alustan kaksinkertaisena, jolloin myös pöydän pintaa vasten on nihkeä vahakangas, ja saumuri pysyykin tosi tukevasti paikallaan, vaikka saumurin imukuppijalat ei saakkaan nyt kontaktia pöytään. 

Oma alustani/roskikseni on aika pieni, tai siis kapea, sellainen, että tämän saumurin jalat asettuu juuri sen päälle. Ajattelin, että näin roskis on mahdollisimman vähän tiellä roikkuessaan pöydän reunalta. 

Tästä tuli mun mielestä varsin jämäkkä ja hyvin aukipysyvä yksilö! 


OHJE

Vahakangasta tarvitaan:

Alustakappaleet 2 kpl 48cm x 25cm
Taskukappale 1kpl 32cm x 25cm

Mitat sisältää saumanvarat. Mittaa kuitenkin ennen leikkaamista oman saumurin (jalkojen) leveys, että alustan leveys varmasti riittää saumurin alle. 

Aseta alustakappaleet oikeat puolet vastakkain. Taita taskupussi pituussuunnassa kahtia, nurjat puolet vastakkain ja asettele tasku alustakappaleiden väliin alas siten, että taitettu taitettu reuna on ylempänä (ks. nuolen kohta kuvassa alla), ja kaikkien kappaleiden alareunat sekä sivut ovat tarkasti tasan. Neulaa kappaleet sivuistaan yhteen. Huom. nuppari jättää vahakankaaseen reiän, joten neulat kannattaa asettaa siihen kohtaa mihin ommel tullaan ompelemaan. 
Ompele kappaleet yhteen sivuista ja pohjasta. Yläreuna jätetään vielä auki kääntöaukoksi. 

Periaatteessa työn voin tässä kohtaa jo todeta toimivaksi, kääntää oikeinpäin ja kääntää vielä yläreunan reunat sisään ja tikata kiinni. Mä halusin kuitenkin vähän pohjaan muotoa.

Eli, pujota käsi työn sisälle ja varmista näppituntumalla että taskukappale asettuu varmasti molemmista alakulmista samaa alustakappaletta vasten. Taita sitten molemmat pohjakulmat kaksinkerroin siten, että sivusauma asettuu tarkalleen pohjasauman kanssa päällekäin. Sivu- ja pohjasauman saumanvarat kannattaa kääntää eri suuntaan, kuin missä taskukappale on työn sisällä, näin välttää turhan paksut rakenteet. 

Neulaa molemmista kulmista pohja-/sivusaumoihin nähden suorakulmaan noin 3cm mittainen pätkä, ja ompele ko. kohta. Leikkaa kulmista ylimääräiset kolmiot pois läheltä äsken ommeltua saumaa. Käännä työ oikeinpäin. Nyt taas työn voisi julistaa valmiiksi, kääntää yläreunat sisäänpäin ja ommella. Mä kuitenkin yläreunan ompelun yhteydessa halusin vielä siistiä vähän työtä ja varmistaa taskun aukipysymistä omplelemalla tikkauksen alustakappaleen reunaan ja hieman taskun sisään. Aloitin tikkauksen siis muutaman sentin verran tuolta taskun sisältä, jatkoin ompelua alustakappaleen sivuja ja yläreunaa pitkin ja taas sivua alas ja muutaman sentin verran taskukappaleen sisään (ks. kuva alla).
No nyt se on valmis! Ei enää roskia sylissä ja lattialla, jiihaa!

-hanne

6 kommenttia:

 1. Kiitti vinkistä ja ohjeesta! Teen varmasti:) ne roskat kun lojuu milloin missäkin ja erityisesti juuri muualla kuin roskiksessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että nopeempaa kuin mä :D :D Mulla alkoi tuo taapero harrastamaan sitä että se poimi niitä roskia lattialta ja tukki esim. ikkunan avaimenreikään :D Niin tuli vähä lisämotivaatiota tekemiseen :D

   Poista
 2. Tällainen olisi näppärä lisävaruste ompelukoneellekin. Meidän kissa on vähän turhan innokas noiden lankojen perään... On jo kerran kiidetty eläinlääkäriin oksettamaan kissaa, kun söi ompelulankaa. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Nytkin pyörii tuossa ompelukoneen vieressä kasa langanpätkiä....Ja voi kissa! Meillä intohimona on muovipussit...

   Poista
 3. Vihdoinkin löytyi tällainen minun esteettistä silmää miellyttävä saumuriroskis! Kiitos ideasta ja ohjeesta! Vielä kun löytäisi Marimekon vahakangasta jostain... Tähän asti oon saumuroinut rasittavan hedelmäpussiviritelmän kanssa, joka aina jossain vaiheessa pääsee lipeämään jalkojen alta ja kaikki roskat sylissä......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Ja voi ei kuullostaa joo hieman työläälle tuo hedelmäpussiviritelmä :D

   Poista