2017/06/02

KASTELUN KESTÄVÄT KANKAISET YRTTIRUUKUT [ohje]


 
Meillä päiväkoti jatkuu vielä kaksi viikkoa, mutta kerrankin!!! oon aikaisessa muistamisten kanssa! Paitsi että sitten yhtäkkiä hoksasin että jos ajattelin postata tästä niin, että siitä olisi jollekin muullekin hyötyä, niin oonkin jo myöhässä...Monilla nimittäin päiväkotitätien ja opettajien muistamiset on käsillä huomenna, heh.  No, tässä kuitenkin tulee! Soveltuuhan tämmönen muutenkin kivaksi kesäviemiseksi ja nämä kyllä valmistuu nopsasti!

Ellikkäs, vastaan tuli jo aikaisemmin facen ompeluryhmässä kuva kankaisesta yrttiruukusta juurikin päiväkotiin vietäväksi. Äitilleni pyörittelin tätä ideaa että oispa kiva, vielä jos siitä saisi jotenkin kosteuden kestävän. Niin äitihän heti tiesi vinkata, että näitähän on jo aiemminkin tehty, kahvipaketilla vuoritettuna! Pikainen googlaus toi vastaan esim. tämän Marttojen ohjeen

Vielä kun varastoista löytyi sopivat palaset Marimekon Siirtolapuutarhakangasta, ja sain kavereilta kerättyä kahvipusseja (meidän omat oli vähän turhan kovaa muovia), niin pakko oli päästä heti ompelemaan. Ja napsinpa kuvat ja mitat samalla tännekin. OHJE

Tähän tarvitaan siis vain kahvipussi ja palanen kangasta. Mikäli käytössä on hyvin vaalea tai/ja ohut kangas, voi tukikankaan laitto olla suositeltavaa jo siksi ettei kahvipussi näkyisi läpi. Näissä mun pusseissa ei ole kuitenkaan tukikangasta (ohjeen vaalea kangas on todella paksua). Tällä ohjeella tehtynä pussin sauma asettuu pussin sivuun.

Leikkaa puuvillakankaasta 19 cm x 32,5 cm kokoinen pala. HUOM, Mitat sisältävät aikas tarkalleen 1 cm saumanvarat! Pese kahvipussi huolellisesti fairyllä ja lyhennä se 19 cm korkeaksi.Ompelu

Taita kangas kaksinkerroin, oikeat puolet vastakkin. Ompele yhteen lyhyet sivut sekä pohjasauma. HUOM. tarkistusmittaa tässä kohdin käyttämäsi kahvipaketin ympärysmitta. Kangaspussukan tulisi olla tarkalleen samanlevyinen, tai muutaman millin pienempi. Tämä siksi, että ommellessa kahvipussi ei veny lainkaan, kun kangas taas saattaa aavistuksen venyttyä paininjalan alla. Mikäli kankainen ulkopussi on hieman kahvipussia isompi, syntyy ommellessa vekkejä. Seuraavaksi ommellaan pohjan muoto. Merkkaa nuppileulalla pussin toinen sivutaite kohdistamisen helpottamiseksi. Taita sitten pussin alakulmat kaksinkerroin siten, että sivusauma/sivutaite kohdistuu tarkalleen pohjan sauman kanssa päällekäin. Neulaa kulma paikalleen.

Merkkaa kynällä (tai nuppineuloilla) 6cm (tai muutamaa milliä vajaa) suora viiva ommelta varten. Viivan pitäisi asettua kohtisuoraan sivusaumaan nähden. Ompele viivaa pitkin ja leikkaa ylimääräinen kulma pois. Toista toiseenkin alakulmaan. HUOM. Tarkista ommellessa, että pohjasauma kääntyy kummassakin kulmassa samaan suuntaan. 

Käännä pussi oikeinpäin ja silitä tarvittaessa.

Mä vielä tässä kohtaa liimasin kahvinpussin pohjan (ks. kuva alla), että sain siitä jämäkämmän. Eli taitoin pohjan taitokset paikalleen ja kiinnitin ne pikaliimalla.
 
Seuraavaksi kahvipussi sujautetaan kankaisen ulkopussin sisään. Käännä kankainen reuna ulkopussin ja kahvipussin väliin siten, että ruukusta tulee noin 12,5 cm korkea (tai korkeampi/matalampi, oman maun mukaan), taita sitten kahvipussin reuna myös kappaleiden väliin tarkalleen yhtä korkeaksi kuin kankainen ulkopussi. 

Neulaa taite huolellisesti, ja tarkista samalla ettei kumpaankaan pussiin jää vekkejä. Ompele pussin yläreuna muutaman millin päästä yläreunasta. Venytä kangasta tarvittaessa hieman ompelun aikana. 

 
Mä kokeilin tehdä tähän yhteen kesäviemisiksi tarkoitettuun pussukkaan myös irrotettavan ripustuslenkin. Toteutin sen ompelemalla ensin haluamani mittaisen kangassuikaleen ripustuslenkiksi ja kiinnitin siihen napin. Sen jälkeen ompelin pussukan toisen pidemmän sivun keskelle pystyyn napinläven. Toki ripustuslenkin voi ommella suoraan kiinni pussiinkin, mutta halusin kokeilla tätä irrotettavaa, että pussia voisi jatkossa käyttää kummin päin vaan ja tarvittaessa ilman lenkkiä.

Lenkkikokeilu onnistui ihan hyvin, mutta huomiona ehkä, että koska pussukan materiaalit on joustamattomia ja kankeitakin, pitää napinlävestä tehdä selvästi nappia isompi, ja nappia kiinnitettäessä on hyvä jättää kunnon "kaula", että napittaminen onnistuu
VALMIS!

Kahvipussi tekee yrttiruukusta mukavan jämäkän ja tosiaan veden kestävän, joten yrttiä (tai miksei kukkastakin) voi kastella suoraan ruukkuun päin. Ja pussukan voi myös tietenkin käsinpestä.Päiväkodin tätien yrtit on vielä ostamatta, ja mahdollisesti lisään näihinkin vielä tuon napitettavan ripustuslenkin. Kortteina toimii poikasen kädellä painetut, jokseenkin liikuttavan muotopuoliauringot ja kortin takana on kiitokset hyvästä hoidosta. 

Näistä tuli aika kivat! Kangasta jäi vielä juuri sen verran, että taidanpa vielä itellenikin ompsaista yrttiruukun.

Hei ja ihanaa kesäkuuna alkua kaikille!!

-hanne

21 kommenttia:

 1. Kiitos, tämä idea ja ohje tulee käyttöön! ��

  VastaaPoista
 2. Hyvä idea , kiitos kun jaoit teko-ohjeetkin.

  VastaaPoista
 3. Heti piti tehdä ja hyvä tuli. Kiitos tarkoista ohjeista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vau, olitpa nopea :D Mun pitää aina suunnitella muutama päivä vähintään! :D Ja hyvä jos heti onnistui :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti päiväkodin täditkin tykkää :)

   Poista
 5. Nämä pitää kyllä pitää mielessä..kunhan ensin saadaan pojat päiväkotiin. Sitä odotellessa voisi tehdä itselle pari :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Pitäispä itellekin tosiaan tehdä pari! Ja niistähän tän sitten muistaa kun on tarve :D

   Poista
 6. Vitsi miten ihana idea! Kiitos vinkistä! (: Kauniita.

  VastaaPoista
 7. Huippu idea! Ongelmaksi muodostui vain, että meillä kun ei juoda kahvia niin ei ole myöskään paketteja. Noh, yhden sain käsiini ja tällainen tuli :) https://tiitouhuaa.wordpress.com/2017/07/13/ompelulanien-tuotoksia/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin juodaan vaan väärää kahvia, jonka pussit ei niin hyvin soveltunut :D Mutta onneksi sain itekkin haalittua jostain :) Hyvältä näytti!

   Poista
 8. Minun blogistani löytyy omat versioni sinun loistavalla ohjeella tehdyistä yrttiruukuista! Kiitos ohjeesta :)

  VastaaPoista
 9. Aivan mahtava idea! Ja sinulla on ihania kankaita:) Kokeilin ommella farkusta kun ei mitään nättiä, jämäkkää kangasta löytynyt. Muuten tosi helppo ommella mutta reuna oli työläs. Mulla oli niin vähän tilaa pussin ja koneen välissä ettei millään meinannut saada pussia ommeltaessa liikkumaan. Ehkä mun kone on jotenkin "paksumpi":) Onko tarkoitus istuttaa yrtit suoraan pussiin vai laittaa ruukussa? Voiko pussi säilyä siistinä jos sinne laittaa multaa? Mä saan istutuspuuhissa aina kaamean sotkun aikaan:) Ihanaa kevään odotusta! Yrttejä saa kohta istutella....

  VastaaPoista
 10. Hieno idea ja ohje- Iloista kevättä!!

  VastaaPoista
 11. Myös kahvipussin kääntämällä hopeapuoli ulospäin saat helposti hopeisen yrttikorin ilman kankaita... Olen tehnyt päiväkotiin lasten leikkeihin myös pikku kasseja ompelemalla kahsesta pussista kasdin, johon kolmannesta pussista käsikahvat...

  VastaaPoista
 12. Makaronilaatikko maistuu kyllä hyvälle

  VastaaPoista
 13. Aiettä loistava idea! Kivaa kesää!

  VastaaPoista