2016/09/30

YÖN YLI OMPELULANITKoulu pyörähti käyntiin taas kolmisen viikkoa sitten ja meikäläinen pääsi ottamaan tuntumaa täyspäiväisen opiskelujen ja taaperoisen hoidon yhdistämisestä. Juu, on ollut aika haipakkaa! Mutta sen verran aikaa varastin, että viime viikonloppuna vietin yhden ihanan reippaan vuorokauden kokonaan itselleni ompelulaneilla. En ollut etukäteen ajatellut blogata laneista, joten kamera ei ollut mukana - siispä vain kännykkäräpsyjä. Mutta kun sunnuntaiaamulla heräsin laneilla lyhyiden, mutta yhtenäisten yöunien jälkeen yläkerrasta kuuluvaan ompelukoneen hurinaan ja ystävieni iloiseen jutteluun, niin aattelin että tämä pitää jotenkin teillekin jakaa! 

Eli. Toisin kuin kuvista voisi päätellä, ompelulanien idea ei oo (vain) sotkea asuntoa, vaan kimppaommella! Kukin laneille osallistuva ompelijatar pakkaa mukaansa ihanimmat kankaansa, to do -listalla olevat kaavansa, ompelutarvikkeensa sekä ompelukoneensa/saumurinsa/peitetikkikoneensa (jos näitä kotoa löytyy) ja suuntaa nokkansa kohti sovittua paikkaa. Tässä tapauksessa ystäväni kotiin, josta muu perhe oli evakuoitu anoppilaan. Sitten pistetään koneet lyöntiin ja ommellaan! Ommellaan ommellaan ommellaan. Lauantai aamupäivästä sunnuntaihin iltapäivän puolelle. Välillä vähän kahvia, aika paljon karkkia ja sopivasti tortillaa. Saunoakkin piti, mutta eihän me maltettu! Ompelulanit toteutetaan ehkä yleensä päiväseltään vaan, mutta tällä ystäväporukalla (kaikilla samanikäiset taaperot) on mukava toteuttaa nämä tälleen vähän pyjamabileiden henkeen.

Meitä oli tällä kerralla kuusi naista mukana, ja käytössä oli (peräti) neljä saumuria, kolme ompelukonetta ja yksi peitetikkikone. Saumureihin laitettiin jokaiseen eriväriset langat, ompelukoneista yhdessä oli koko ajan kaksoisneula. Näin on helppo hyppiä koneelta toiselle eriväristen kankaiden kanssa, eikä tarvitse käyttää aikaa lankojen vaihtamiseen. Lisäksi me pidettiin kangasvaihtokauppaa, piirrettiin toistemme suosittelemia kaavoja ja vaihdettiin tietty kuulumisia. Ja kätevää on myös se, että jos joku asia on jollekin uusi, löytyy joukosta varmasti aina joku, joka osaa neuvoa.No, täytyy myöntää että mä en oo laneilla parhaimmillani. Tai siis tehokkaimmillani. Meidän porukassa oli mukana yksi, joka oli ommellut aiemmin lähinnä yläasteella ja meidän edellisillä ompelulaneilla kesällä. Ja nyt hän tykkitteli menemään reilussa vuorokaudessa tytölleen kaksi paitaa, tunikan, mekon, tuubihuivin ja legginssit. Jep! Mä sen sijaan sain aikaan yhdet housut (joista puuttuu napit), yhdet ulkohousut (joista vielä lahkeet ja vyötärö kääntämättä), trikoopannan (joista kääntöaukko vielä ompelematta) ja synttärilahjakassin aihion Jokelle (sen ompelin eilen valmiiksi). Mutta ei se mitään! On kiva olla vaan ja ommella, ilman sen kummempia tulostavoitteita. Tai ehkä nyt tavoitteena olikin hengähtää vähän ja rentoutua. 

Niin että suosittelen! Kokeilkaa! Ja Iltalehtityyliin vielä "viisi vinkkiä - näin onnistut varmasti ompelulanittamaan"

 1. Suunnittele edes vähän etukäteen mitä haluat tehdä, ettei tarvi ottaa mukaan kaikkia omistamiasi kankaita tai aloittaa joka työ kaavojen piirtämisestä
 2. Ruokaa (ja karkkia) pitää tietenkin olla, mä suosittelen jotain nopeaa ja iisiä, kukaan ei kuitenkaan halua käyttää ihan kauheasti aikaa kokkaamiseen.
 3. Lattiatilaa tarvitaan yllättävän paljon! Samoin pöytätilaa, tuoleja ja jatkojohtoja. Niin ja emmännältä pitkää pinnaa sotkun ja kangaspölyn sietämiseen!
 4. Aikaa menee aina paljon kaikkeen muuhunkin kuin ompeluun. Niinpä koneita ei tarvita yhtä montaa kuin ompelijaa, jos kaikille on ok että kaikki saa käyttää kaikkien koneita
 5. Sopikaa etukäteen kuka tuo mitäkin koneita, kaavapaperia, lankoja, lehtiä yms. Helpottaa jos kaikkien ei tarvitse raahata kaikkea!

Ei mulla muuta, halusinpa vaan jakaa tämän superin kokemuksen! 

Eikun olihan mulla se vielä että huomenna (tai siis tänään....) starttaa Seinäjoen Käsityö -messut!!! Sinne taas tieni vie, sekä perjantaiksi että lauantaiksi. Ja ainakin viimevuoden perusteella voin messuja suositella. Nähdäänkö siellä?  

-Hanne
12 kommenttia:

 1. Aivan paras idea, minäkin tahdon! :D

  VastaaPoista
 2. Lanit on parhautta! Meillä on kaverin kanssa yönylilanit suunniteltu marraskuun loppuun, odotan 😄 Kivoja messuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ne on! Äää mä haluan jo uusiksi :D Ja kiitos! :)

   Poista
 3. Oi oi, vieläpä yli! Oispa mahtavuutta, itellä tosiaan menny ompeluinto lähes kokonaan kun ei koskaan ehdi ompeleen puolta tuntia enempää eikä ainakaan rauhassa. Mutta onneksi aina voi neuloa, siitä ei tule ääntä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Harvinaista herkkua tämmöset! Ompelu on kyllä just sen lajin hommaa, että siihen tarvitaan kyllä yleensä vähä enemmän aikaa kuin se puoli tuntia just, mikään ei oo sen rasittavampaa ku et alat "äkkiä vähä ompeleen", sit pitääki säätää "vähä" tikkiä ja sen jälkeen sulla on ompeluaikaa 5 minuuttia :P Mut neulominen on kyllä kans kova, ja eipä ois huonompi idea pitää yön yli neulontalaneja :D

   Poista
 4. Kaveri sai houkuteltua mukaan, joten lauantaina messuileen, jee! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ni!! Nyppää taas hihasta jos nähdään (mä en koskaan tunnista ketään :P Mukavaa messuilua!

   Poista
 5. Mää oon kerran ollu laneilla, joissa oli vuokrattu semmonen leirikeskus viikonlopuksi. Se oli kyllä hauskaa, ku koneet huristeli vielä aamuyöstä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau! Kuullostaa aika moiselta :D Joo me kans lopeteltiin ompelut joskus kolmelta ja ekat alotteli taas sit ennen ysiä :D

   Poista
 6. Oijoi, pitääpä laittaa lanit pystyyn. Aivan huippuidea!

  VastaaPoista