2015/04/10

TAKATALVI?
Ajattelin jo, että postaan tämän huivin vasta ensi syksynä, mutta mitä sitä turhaan pitkittämään, vaikka huivi oliskin aaaaivan eri vuodenaikaan suunniteltu ja kuvatkin kuukauden takaa. Koska miksei sitä nyt voisi kääriytyä viileinä kevätiltoinakin pehmeään villaan ja palmikoihin? Kun huiviprojekti alkoi syksyllä (jep!) tämän nimeksi piti tulla Nietos. Mutta ehkäpä Takatalvi onkin nyt osuvampi nimi, kiitos hitauteni ja hieman erilaisen loppu- ja alkuvuoden. Ehkä suunnittelen sitten syksyllä tähän pipon kaveriksi, niin tulee postattua tämä myös talvea ajatellen.

Huiviprojekti siis alkoi syksyllä yhteistyönä Eiran lankojen kanssa. Sain valita haluamani langat tähän jo tovin mielessä olleeseen huiviin. Pitkään keriä pyörittelin, mutta päädyin lopulta luottomerkkiin Lang Yarnsiin sekä Langin luottolankaan, Novenaan*. Novenan kaveriksi muhkeutta tuomaan otin mukaan Alpaca Superlight* -langan. Ja aika ihanuus tästä tuli, merinovillaa ja alpakkaa! Huivi on muhkea ja iso, mutta kevyt (185g). Novenahan on erinomaisen neuloutuva (onko se sana?) lanka, ja superlight luisui työssä mukana aivan yhtä nätisti. Ja yllättäen myös purkaminen onnistui langan karvaisuudesta huolimatta helposti (tämä on tärkeä ominaisuus, koska ei työtä ilman kertaalleen alusta aloittamista...)TAKATALVI -HUIVI

Novena, vaaleanharmaa, 5 kerää (noin 120g)
Alpaca superlight, harmaa, 3 kerää (noin 75g)
6 puikot tai käsialan mukaan, sekä apupuikko palmikkoa varten


OHJE
Huivi neulotaan molemmilla langoilla yhtä aikaa neuloen. Luo löyhästi tai joustavalla aloituksella (esim. Twisted german cast on) 140 silmukkaa. Neulo 3 kierrosta helmineuletta (= 1s oikein, 1s nurin). Jatka helmineuletta koko huivin ajan molemmissa reunoissa aina kolmen silmukan verran, neuloen 1s oikein, 1s nurin, 1s oikein.

Helmineulekierrosten jälkeen aloita sekä palmikkokuvio että toisen reunan kavennukset. Ensimmäinen rivi neulotaan huivin nurjalta puolelta.

Nurjapuoli:
Neulo 3 s helmineuletta (1 s oikein, 1 s nurin, 1 s oikein). Neulo 4 s oikein ja aloita neulominen alla olevan kaavion mukaan. Toista kaavion kuvio yhteensä yhdeksän kertaa. Neulo sitten vielä 3 s oikein. Jäljellä olevilla neljällä silmukalla neulo helmineulereuna sekä kavennus: Neulo 1 s oikein, 2 s nurin yhteen, 1 s oikein.

Oikeapuoli:
Neulo reunaan 3 s helmineuletta (1s oikein, 1s nurin, 1s oikein). Neulo vielä 3 s nurin ja jatka kaavion mukaan neulomista, toista kaavio yhdeksän kertaa. Neulo vielä 4s nurin sekä helmineulereuna (1 s oikein, 1 s nurin, 1 s oikein).

Kavennukset toistuvat siis joka kierroksella nurjalla puolella, minkä myötä palmikkoketjut kaventuvat hiljalleen pois. Jatka oikealla puolella palmikon neulomista aina niin kauan, että palmikon muodostavasta kuudesta silmukasta ensimmäinen kaventuu pois. Jatka tämän jälkeen lopuilla palmikkosilmukoilla neulomista oikealla puolella oikein ja nurjalla nurin, kunnes kaikki ko. palmikon silmukat kaventuvat pois. Näin jokaisen palmikkoketjun loppuun jää siis pieni häntä sileää neuletta (ks alin kuva).

Kun jäljellä on 4 silmukkaa, päättele silmukat. Höyrytä huivi ja erityisesti helmineulereunat huolellisesti.

Neulontakaavio:
Siinäpä se! Huivi on perusidealtaan varsin simppeli, ja ainakin meikän hermoille sopii paremmin tällainen huivi mikä aloitetaan maksimisilmukkamäärällä ja kavennellaan siitä vähitellen ;) Huivi on myös helposti muokattavissa, kokeile vaikka erilaisilla palmikoilla tai silmukkamäärillä. Huomaa kuitenkin että mitä enemmän palmikossa on silmukoita, sen pidempi palmikon häntä on. 

Kiitos vielä Eiran langoille tämän mahdollistamisesta! Sainpas vihdoin tämänkin huivin valmiiksi asti sieltä ideavihkosten sivuilta. Jee! 

-hanne

*saatu blogiyhteistyön kautta

29 kommenttia:

 1. Kaunis malli ja ihanan lämpimän näköinen lopputulos <3 Kiitos ohjeesta, tämän neulon kun seuraavan kerran tekee mieli tehdä huivi ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, on kyllä todellakin lämmin! Ja kiva että siitä tuli noin isokin, pystyy vähän kääriytymään :)

   Poista
 2. Todella kaunis huivi. Väri ja ihanat palmikot tekevät tästä monikäyttöisen, sopii niin arkeen kuin juhlavampaankin menoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oon kyllä tyytyväinen tähän, on mukavan muhkea mutta kuitenkin kevyt! :)

   Poista
 3. Upea huivi, kivaa että sait sen valmiiksi vauvaloman alussa jo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tattista! Joo vauvalomalla nää hommat vaatii kyllä aivan toisenlaista aikataulutusta! :D

   Poista
 4. Aivan mielettömän ihana! <3 Lisätään välittömästi to do -listaan! ;)

  VastaaPoista
 5. Oi, kaunis huivi!!
  Kiitos ohjeesta! :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos ohjeesta. Nyt puikoilla onkin neuletakki ensi syksyksi ja tuo olisi oiva pari sille.

  VastaaPoista
 7. Kaunis huivi. Kiitos ohjeesta :)

  VastaaPoista
 8. Mahdottoman kaunis huivi!! Odotan esikoista ja vaikka aika tumpelo olenkin käsitöissä tein eilen ensimmäiset junasukat vauvalle :) löysin myös blogistasi i-ha-nan kettukaulahuivin (2/12) josta hullaannuin täysin <3 kuitenkaan linkki ohjeeseen ei toiminut :( koetin googletella ohjetta mutta linkit ohjeisiin eivät koskaan tuottaneet tulosta.. Joten.. Koska ihailen valtavasti taidokkuuttasi niin rohkenen kysyä josko voisit kirjoittaa ohjeen blogiisi tuosta vauvan kettuhuivista ja mieluiten mahdollisimman yksityiskohtaisesti. Toivottavasti siitä ei olisi liikaa vaivaa. Oikein ihanaa kevään jatkoa teille! :) -Aino

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Meinasin jo kirjoittaa että en pysty kirjoittaan ohjetta, kun huivia ei enää oo mulla. Pitäis neuloa sitä samaan aikaan että osaisin kirjoittaa ohjeen...mutta löysin alkuperäistä ohjetta mukailevan batman -huivin ohjeen ( http://huippuhomma.com/2013/10/28/batman-huivin-ohje/ ), jota tutkimalla sain kirjoitettua ohjeen, ainakin nyt mielestäni silleen kuin ite sen aikoinani tein. Tämän yksityiskohtaisempaan en oikein pysty, mutta tarvittaessa voin tarkentaa jotain jos tulee kysymyksiä:

   Luo 26 silmukkaa (kasvojen väri). Neulo 3 krs aina oikein. Aloita kavennukset siten, että kavenna joka kierroksella neulomalla 2 viimeistä silmukkaa yhteen. Jatka kavennuksia kunnes jäljellä on neljä silmukkaa. Halutessasi voit vaihtaa värin nenän väriin. Neulo näillä neljällä silmukalla aina oikein 6 krs. Aloita sitten lisäykset (ketun kasvot): lisää joka kierroksen lopussa 1s neulomalla viimeinen silmukka kahteen kertaan tai neulomalla kahden viimeisen silmukan välissä oleva lanka kiertäen. Jatka lisäyksiä aina kierroksen lopussa kunnes puikoilla on taas 26 silmukkaa. Vaihda väri (vartalon väri). Neulo sitten oranssilla aina oikein noin 30cm tai kunnes huivi on halutun mittainen. Neulo sitten 2 oikein 2 nurin 8cm verran (joustinneuleosuus on se, mistä kettu "pitää kiinni" huivin ollessa kaulassa). Neulo sitten vielä aina oikein 7cm. Vaihda väri valkoiseen (hännänpää). Neulo 1 krs aina oikein. Tee taas kavennukset kuten huivin alussa, eli kavenna aina puikon lopussa 2 s oikein yhteen. Jatka kunnes jäljellä on enää 2 silmukkaa. Päättele. Pistele sitten aloitusreuna kiinni kohtaan, jossa kasvojen väri vaihtuu vartalon väriin. Näin siis kasvojen kohta on kaksinkertainen. Huivi pujotetaan puettaessa tuonne väliin :) Toivottavasti tästä oli jotain apua :)

   Korvat voi neuloa joko erikseen luomalla silmukoita (esim. 10-12kpl), neulomalla aina oikein ja kaventamalla jälleen kuten huivissa (joka reunassa 2s oikein yhteen). Pistele korvat kiinni. Toinen vaihtoehto on pujottaa puikko korvan sijoituskohdassa olevien silmukanselkien läpi, niin että puikolle saadaan silmukat (jälleen 10-12 s. riippuen minkä kokoisen korvan haluaa). Näin korva kiinnittyy suoraan oikeaan paikkaan. Vähän vaikea selittää :)

   Poista
  2. Oi kiitos kiitos kovasti!! Ihanaa että jaksoit kirjoittaa noin yksityiskohtaisen vastauksen! �� -Aino

   Poista