2013/11/12

KOTELO SERLAN TALOUSARKEILLE(BLOGIYHTEISTYÖ)
Postaus on tehty yhteistyössä Serlan kanssa.

Mää näin jo tuossa syksymmällä Mami Go Go -blogissa Serlan uusia talousarkkeja, jotka ovat siis talouspapereita, mutta tommoiseen "nappaa tästä helposti yhdellä kädellä" -pakettisysteemiin pakattuna. Seuraava arkki jää odottamaan vuoroaan tolleen valmiiksi törölle. Mä oon niitä tyyppejä, joka mielellään ottaa tietyissä asioissa vastaan pieniäkin helpotuksia, joten ajattelin jo silloin tuota Mami go go:n postausta lukiessani, että aika näppärä juttu, voisin tykätä. Mutta että tuo paketti ei oo erityisen esteettinen. Jäinkin toviksi tuumailemaan, miten voisin tuunata paketin hienommaksi. Asia kuitenkin jäi silloin. 

Mutta sitten kävikin niin sopivasti, että Serla haastoi kolme kässäblogaajaa suunnittelemaan omannäköisensä pussukan talousarkkipaketille. Mä tartuin innolla haasteeseen! Sain Serlalta säkillisen talousarkkipakkauksia suunnittelun tueksi. Laskin just, että meillä on niitä tällä hetkellä yksi makkarissa, yks keittiössä ja kolmas autossa. Että joo, ovat päässeet käyttöön.

Meillä talouspaperirullat pyörii yleensä tuossa keittiön pöydällä, ja saavat välillä osumaa milloin likaisista astioista, milloin tiskivedestä tai kokkailuista. Halusinkin siis materiaalin, joka olisi helppo puhdistaa. Vahakankaan valitsin, koska se on myös riittävän jämäkkää säilyttämään pussukan muodon.
Tein nyt vielä tutoriaalinkin. Jokelle kiitos katkoviivoista sun muista merkinnöistä <3

 

Kotelo talousarkkipaketille


Materiaalit
 • Vahakangas (mun kotelossa Marimekko / Muija), noin 51cm x 50cm pala
 • Nappeja / tarranauhaa
 • Vinonauhaa (noin 50cm)
 • Ompelutarvikkeet
 • Kangasliitu/-tussiValmistelut
Yllä kaavankaltainen. Valkoisella merkattu suorakulmio on siis talousarkkipaketin pohja todellisessa koossa (muutaman millin yli), eli noin 9cm x 20,5 cm. Paketin ääriviivat kannattaakin piirtää kankaaseen. Piirrä myös katkoviivalla merkatut kohdat (nämä viivat auttavat myöhemmin kulmien ompelussa). Saumanvara on sivuissa aika reilu, 1,5cm. Ylimääräisen voi sitten myöhemmin leikellä pois.

Aukon teko
Sopivan kokoisen aukon talousarkkeja varten saa helpoiten tehtyä käyttämällä kaavana talousarkkipaketista irrotettavaa luukkua. Aukon oikea sijoittelu kannattaa tarkistaa vielä paketista. Jäljennä kankaaseen aukon paikka, ja hahmottele sitten leikattava alue hieman pienemmäksi kuin kaavan aukko (näin paketin muovipakkaus ei turhaan pilkistele aukosta).


Viimeistele leikatun aukon reunat vinonauhalla. Mitä kapeampi vinonauha, sen helpompi muotoilla kaareviin kohtiin. Mun vinonauha taisi olla 12mm leveää, eli kiinnityksen jälkeen 6mm leveä.

 
Laatikoksi ompeleminen
Seuraavaksi ommellaan kotelon reunat laatikon muotoon. Tässä kohtaa tarvitaan katkoviivan kohtaan piirrettyjä viivoja. Aseta ylläolevassa kuvassa näkyvän kulman reunat yhteen oikeat puolet vastakkain, siten että katkoviivat asettuvat tarkasti päällekäin. Neulaa hyvin nuppineuloilla. Tarkasta vielä, että neulat todella kulkevat molemmilla puolilla katkoviivan päällä (kuvat alla).
Ompele sitten tarkasti katkoviivaa pitkin. Poista nuppineulat. HUOM. Kahden kulman osalla (kulmat, joissa toinen puoli on tuo pitkä, pohjaksi taittuva kaitale) jätä ompelematta alareunan noin 1cm mittainen saumanvara, että reunan saa käännettyä (ks. kuva yllä).Leikkaa tarvittaessa ylimääräistä saumanvaaraa pois.


Reunojen huolittelu
Käännä sitten alareuna, neulaa ja ompele. Seuraavaksi huolitellaan pohjaksi taittuvan läpän kulmat. Tämän voi toki tehdä monellakin tapaa, mutta mä just opin koulussa vinonsaumaisen kulman ompelun, joten sainpa heti kokeilla sitä, vaikkakin nyt ilman sisävaraa. 
Vinosaumaisen suorakulman ompeleminen
Taita ensin kulmaa hieman kaksin kerroin, oikeat puolet vastakkain, kuten kuvassa 1. Kiinnitä nuppineulalla. Kulmaan pitää nyt saada piirrettyä viiva ommelta varten 90 asteen kulmaan suhteessa taitettuun reunaan. Aseta siis kulmaviivain tms viivain taitoksen päälle niin, että toinen reuna asettuu taitettua reunaa myöden. Piirrä viivaimen päätyä vasten viiva (ks. kuva 3). Omplele viivaa pitkin, ja leikkaa ylimääräinen kulma pois (ks. kuva 4). Käännä sitten kulman oikea puoli ulospäin (tässä tarvinnee hieman neulan apua). Kulman pitäisi asettua kuten kuvassa 5.
Pohjaläpän kiinnitys
Pohjaläpän kiinnityksen voi helpoiten hoitaa esim. tarranauhalla. Mä laitoin nyt napit, kun mun tarranauhajemma oli mystisesti hävinnyt. Vaikka vahakangas on aika vähäisellä huolittelulla pärjäävä matsku, kannattaa silti ehdottomasti ommella napinläpi. Vahankannas nääs repeää yllättävän helposti.
Viimeistely
Päättele ja siisti langanpäät. Tein tämän kotelon ensisijaisesti "pöytämalliksi", mutta koska meillä on  keittiössä tosi vähän pöytätilaa, tein koteloon Terhin version innoittamana vielä pienet lenkit, joiden avulla tuon saa halutessa ripustettua vaikka kuivauskaapin alle roikkumaan.

Jos oman tuunauksen teko innostaa, niin Serla on tehnyt itsekkin ohjeita suojakotelon tekemistä varten. Serlan sivuilta löytyykin huovasta tehty versio, paksusta langasta virkattu versio sekä kankaasta ommeltu versio. Ja käykää ihmeessä katsomassa tosiaan myös Hupsistarallaa -blogin talousarkkikotelo. Jos tuunaus ei innosta, niin Serlan facebook -sivuilla on meneillään myös äänestys paketin uudesta kausikuosista. Ovat kyllä kivempia kuin tämä nykyinen pakkaus, mutta kyllä mä silti mieluiten käyttäisin tätä mun koteloa, hih.

-hanne

38 kommenttia:

 1. Hannee, mä yhä kaipaisin sellasen "tissue boxin" kaunistusta :) Mut hieno tämäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää olisin ollu niiin pettynyt, jos et olisi juuri tätä kommenttia käynyt tänne kirjoittaas :D Mietin sun boxias herkeämättä kun tein tätä, ja kirjoitin siitä yhdessä vaiheessa postaukseenkin, mutta otin sitten pois, ku alko tuotta pituutta vähän tulla postaukseen muutenkin....MUTTA! Meinasin siis kirjoittaa, että multa on vähän tämmöstä pyydetty ennemminkin, ja mietinkin, että voisko tämän moinen toimia tuossa tissue boxissakin :) Pitää neuvotella asiasta!

   Poista
  2. Mä jo melkein hihkuin, kun näin ton kuvan, mutta se olikin vääränlainen ;) Mutta suunta on hyvä ja oikea, vähän vaan muokkaat tota mallia!

   Poista
  3. Heh, pahoittelen harhautuksesta :) Kyllä mä vielä sen teen!

   Poista
 2. Tämä on tärkeä asia. Meillä voisi toimia juurikin tuollainen ripustettava malli, kun nyt talouspaperirulla pyörii pitkin tasoa.

  -Paula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ainakin oon päätynyt nyt siihen että ripustan tuon tuonne roikkumaan. Jokainen neliösentti on meidän keittiössä tarpeen! Ja pysyypä sitten paketti aina paikallaan, ei tarvi tiskivuorien takaa sitä metsästää... :D

   Poista
 3. Onpas kätevä ja kivan näköinen kotelo papereille! :)

  VastaaPoista
 4. On hieno! Kaunis kontrasti; matta, valkoinen paperi ja kiiltävä musta. Ah!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja totta! Meillä on vähän väritön keittiö, mutta nämä toimivat niin kivasti yhdessä, että haetaan sitä väriä sitten jostain muualta...vaikka pesemättömistä tiskeistä?? :D

   Poista
 5. Whooa!!!! Tää on ihan pro! Todella kaunis! On muuten nuo uudetkin kuosivaihtoehdot noihin arkkipaketteihin kyllä aika kaameita :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos, mutta huomasithan että olin vielä sulta pöltsännyt ideaa ripustushommiin :D
   Jooh, me Joken kanssa just mietittiinkin, että jos mä/me saatais suunnitella sen kuosi, niin tekisin esim. kokonaan läpinäkyvän (tekstiosuudet pohjaan sekä siihen poisrepäistävään aukkoon), tai ehkä se orava vois jossain sivussa seikkailla...tai ehkä vielä mieluummin tekisin vaikka ihan kokonaan yksivärisen, esim. nyt vaikka yllättäen mustan. Heh. Tai valkoisen. Ja sitten taas kaikki tekstit sun muut pohjassa/läpässä tai sitten tuolla takana...Mutta ainahan voi myös tehdä kivoja suojuksia :D

   Poista
 6. Hei wau! Tosi hieno ja ihan mahtava idea. Ajattelin heti että vanulapuille, kasvopyyhkeille jne muille tällasille kertakäyttösille jutuille jotka on päivittäin käytössä vois kehitellä jotain vastaavaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Multa on siis joskus aikaisemmin kaveri pyytänyt tissue boxin suojusta, mietinkin että voisko tätä jotenkin soveltaa siihenkin...sais vihdoin sen pyynnön toteutettua...vastahan siitä on noin kaksi vuotta... :D Mutta joo, hyvä idea! Just esim. vanulapuille voisi jonkun tötterön askarrella!

   Poista
 7. Ihan huippu idea, ai että!!! :) Ja näin flunssakautena kyllä tuollainen piristäisikin kotia nessujen piiloittajanakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Totta! Ei jotenkaan oo tullut ajatelleeksi, että aika paljonhan sitä erilaisia ei-niin-esteettisiä -pakkauksia kotona pyörii...vähän kun värkkäilee, niin saa kivannäköisiä asioita tilalle :)

   Poista
 8. Kun postauksen eka lause sisältää sanan blogiyhteistyö, minä olen heti että voihan plääh. Onneksi luin tällä kertaa kuitenkin eteenpäin, sillä tämä oli kiva ja erilainen mainospostaus.

  Ja sinun kotelosi ON paras. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tattista :) Joo mä olin itse tosi iloinen tästä yhteistyöstä! Aina noita erinäisiä kyselyjä tulee, mutta ihan todella harvoin osataan hyödyntää tämmösiä DIY/kässäblogeja siihen missä ne on omimmillaan! Tämä sopi kuin nenä päähän! Pisteet Serlalle! No, vaikka mä oon toki ollut (yllättäen ;) innoissani myös niistä yhteistöistä, joissa saan lankoja testiin, heh heh :D

   Poista
 9. Hieno! Ite en kykenisi tuollaisen valmistamiseen, joten heti kun käynnistät sarjatuotannon, niin mulle pliiz yksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, no mä pidän sut mielessä, jos joskus semmoiseen sekoan, mutta veikkaanpa että jos saan itelleni tehtyä vielä tämmöset makkariin ja autoon, niin sitten loppuu virta tän mallin toistamiseen :D Mutta kiitos siis :)

   Poista
 10. Eikääää... Mie olen jo alkanut tekemään yhtä a la Terhi, mutta tämmöinenkin pitää ehottomasti tehdä! Mittailen tässä jo keittiön vahakangaspöytäliinaa, että voisikohan siitä leikata palasen... :-D

  Ps. Nuo arkit on kyllä erikäteviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Voi ei! Mutta toisaalta, mä ainakin tarvin toisenkin, että on makkarinkin paketille oma kotelonsta...että voihan niitä useampiakin olla :) Ja älä nyt hyvää liinaa vaan pilalle leikkaa :D

   Mutta nuo kyllä on, mä tykkään!

   Poista
 11. Mielttömän hyvä idea! Voisin itsekkin harkita kotelon tekemistä arkeille ja testata myös noita arkkeja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Testaa ihmeessä, mä oon kovasti tykästynyt, niin koteloon että arkkeihin :)

   Poista
 12. Tosi nätti lopputulos! Kivoin sisustuksellisesti näistä kolmesta, vaikka muutkin on kivan väköisiä :) Odottelen itselleni sitä energia puuskaa, että tekisin itsellenikin vastaavanlaisen boksin.

  VastaaPoista
 13. siis näköisiä ei väköisiä! :D

  VastaaPoista
 14. Loistava idea ja toteutus! Meillä on käsipaperit käytössä ja paketti ei tosiaan ole ollut kovin esteettinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Eipä se oo joo. Mutta ei mulle ole silti tullut ennemmin mieleen tehdä koteloja millekkään tämmösille paketeille, ennen kuin nyt :D

   Poista
 15. Tääon tosi jees! :) Ja hei, mukavaa viikonloppua Tampereelle, hitsit kun meillä jää tää vuonna väliin, ois ollu kiva nähdä, mutta pitäkää mukavaa messua!

  -piia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos!! Joo harmi kyllä ettette tule. Mut sit ens vuonna järkätään kyllä joku megalomaaninen blogaajien tapaaminen vaikka sitten itse, jos järjestäjät ei lähde sitä järkkäämään :)

   Poista
 16. Ihan mielettömän hieno! Oot kyllä hurjan taitava :)

  VastaaPoista
 17. Johan on kiva! Tässä tulee itsellekin himo alkaa käyttää noita arkkeja ihan vain sen vuoksi, että saisi korvattua talouspaperirullan jollakin keittiön tyyliin sopivalla sisustuselementillä, täytyy painaa ehdottomasti mieleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiitos :) Talouspaperirullaa onkin vähän vaikeampi pakata piiloon... :)

   Poista
 18. Hei, voisko sulta ostaa tämmöisen? Olis kiva asuntoautoon :)

  VastaaPoista