2013/11/21

KÄDENTAIDOT 2013 [osa 2.]: SUOSITUIMMAT LANGAT

Ja vielä toinen pläjäys Suomen Kädentaidot messuilta! 

Viime vuonna messuilla mä yritin arvioida silmämääräisesti millaiset langat tekivät kauppaansa. Aika vaikea homma, kun jotenkin sitä kiinnittää huomiota aina erityisesti niihin lankoihin, jotka ite haluais pakata kassiinsa. Tällä kertaa mä päätin jo perjantaina, että teen asiasta pienen kyselyn omien arvailujen sijaan. No, aikahan tosiaan pääsi vähän loppumaan kesken, mutta lauantaina messujen viimeisen aukiolotunnin aikana mä ehdin kuitenkin juoksemaan vielä muutaman lankakauppiaan kojun läpi kamerani kera ja kysyin kaikilta samaa:  MITÄ LANKAA ON MENNYT ENITEN? ONKO JOKU NOUSSUT YLITSE MUIDEN?

Titityyn koju, Hedgehog Fibres Sock
Louhittaren luola, Väinämöinen sportti

Titityyn kojulla kasseihin oli erityisesti sujahdellut Hedgehog Fibres Sock -vyyhdit sekä Louhittaren luolan Väinämöinen sportti. Kumpainenkin uutuuslankoja, ja ainakin tuo Hedgehogin lanka taisikin saapua aivan just ennen messuja. Eikä tuolla hyllyllä niitä enää kovin isoa pinoa tuntunut olevan. The Uncommon Thread:n lankoja oli mennyt kuulemma myös hyvin, samoin kuin messutarjouksessa ollutta silkkilanka. Uncommon Thread oli mulle se lanka, jonka vuoksi piipahdin Helsingissä Wanhan sataman kässämessuilla. Piti saada näppituntuma tuohon lankaan, ja taisinpa kotiuttaa yhden vyyhdinkin. Ihanuutta!

Villavyyhdin koju, Lanitium-ex-machina-kimallesukkalanka

Villavyyhdissä vastaus mun kysymykseen tuli aivan välittömästi: Lanitium ex machina Kimallesukkalanka! Täytyy myöntää, että siinä Villavyyhdin ihanien itsekehrättyjen lankojen ja Louhittaren luolan vyyhtien edessä seisoskellessani saatoin ensin ehkä vähän hämmästyä tästä. Todellako bling bling myy näiden muiden ohi? Muutenkin ensinäkemältä tuo kimalle tuntui yllättävältä yhdistelmältä kauniissa, käsinvärjätyssä (ja kotimaisessa!!) langassa. Mutta nyt kun mä oon tässä näitä valokuvia pyöritellyt, niin...no, jollain hämmentävällä tavalla erityisesti nuo harmaan sävyiset, kimaltelevat vyyhdit on alkanut muhun vetoamaan. Apua! Onko niin, että mäkin kuitenkin kaipaisin pikkasen lisää loistoa mun elämään?

Kerän kojun Isagerit
Kerän Jonna mietti hetken, ja osoitti sitten pöydällä olevia Isagerin lankoja. Jep, en ihmettele, mä oon jo aika hc-luokan Isagerfani! Kuvassa näkyy ainakin Spinniä ja Alpaca 2. -lankaa ja korista tuosta takaa oli hävinnyt lauantai-iltapäivään mennessä Alpaca 1. langat niin, ettei ollut oikein mitä kuvata. Kovin oli hylly tyhjänä myös just ennen messuja Australiasta saapuneiden Skein -lankojen kohdalta. Olikohan neljä ehkä neljä vyyhtiä enää paikalla! Niin että uutuudet ne liikkui tälläkin kojulla.


Lang Yarnsin Mille Colori Socks & Lace Luxe
Lang Yarnsin Softhair

Eiran langoilla oli myös aika selvä vastaus. Kimalletta täälläkin! Lang Yarnsin Mille Colori Lace Luxe oli tehnyt hyvin kauppansa, samoin kuin ehkä yksi messujen erikoisimmista langoista, Lang Yarnsin Softhair karvalanka. Miettikää jo tuota nimeäkin, Softhair! Langasta neulottu neulepintana muistuttaa aivan hämmentävän paljon turkista - sekä näöltä että tunnulta. Aikamoista. Hieman vähemmän raflaavista langoista oli hyvin liikehtinyt Lang Yarnsin Novena. Juu, samaista lankaa oli tainnut liikehtiä myös mun kassiin jo aiemmin Kerän kojulta.


Vihreävyyhti, Sarilanka
Vihreän vyyhdin kojulla mulle osoitettiin ensin Linie 106 Flair -lankaa (jep, kimalletta jälleen), mutta ykköseksi nostettiin sitten kuitenkin Sarisilkki. Jälleen todella persoonallinen lanka! Sarisilkki on Intialaista mulperisilkkiä, joka kehrätään käsin sarien kudonnasta ylijääneestä silkistä. Vyyhdit ovat jokainen yksilöitä sekä metrimäärältään että väriltään. Mä en osaa yhtään sanoa mitä ihmettä tuosta langasta tekisin, mutta sitten kuitenkin jo tuon langan tarina vuoksi mun teki mieli saada vyyhti. Ajattelisin myös, että tuollainen värikylläisyys korvaisi talven d-vitamiinin tarpeen?

*****

YHTEENVETONA
Omana epätieteellisenä johtopäätöksenä sanoisin, että lankojen osalta näillä messuilla kuuminta kamaa oli erikoisuudet ja uutuuslangat. Ihan loogistahan se on tietenkin, että messuilla rohkaistutaan kokeilemaan jotain vähän tavallisesta poikkeavaa, sekä materiaalin että ulkonäön osalta. Mäkin huomasin ottavani näppituntumaa nimen omaan niihin kummallisimpiin lankoihin, joita en ikinä nettikaupan kuvan perusteella ehkä uskaltaisi harkita. Samoin odotin innokkaasti että pääsen lähituntumaan lankakauppojen mainostamien lankauutuuksien kanssa. Mutta kyllä mua silti yllätti blingbling lankojen tasainen suosio. Ehkä se on tämä joulunläheisyyskin, mikä myös vaikuttaa? Vai onko niin, että kevääseen mennessä meikänkin tikuttaa innosta hihkuen itselleen kimallelankahuivia tai -sukkia?

*****

Mutta hei, tämä oli hauskaa! Tämä pitää ehdottomasti toteuttaa ens vuonnakin, ja  vielä vähän laajemmassa mittakaavassa. Ja kiva että jokainen lankakauppias jaksoi/malttoi/pystyi hetkeksi pysähtyä pohtimaan yli-innokkaan bloggarin kysymyksiä. Tattista toverit!

Ja nyt kun tutkimuksen makuun päästiin, niin hei, jos olit messuilla, mikä lanka upposi? Tai jos et ollut, niin mikä ylläolevista vetoaa (vai vetoaako) ja miksi?

-hanne

28 kommenttia:

 1. Tosi hyvä yhteenveto, ite nimittäin mietiskelen samaa juttua messuilla ollessani. Itseeni upposi juuri tuo Hedgehog Fibersin lanka ja sitten The Uncommon Threadin DK. Ovat niin ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tattista! Oli kyllä mielenkiintoista kysellä tätä, ens kerralla pitää ottaa kyselyyn mukaan semmosia pienempiäkin firmoja ja sitte se hervoton Novitan koju. Hedgehog vaikutti kyllä aikamoiselle, joskaan ei ainakaan vielä lähtenyt mun matkaan. Uncommonit on ihania! Niiden värimaailma on aivan valtaisan kaunis!

   Poista
 2. Olin messuilla parikin päivää ja kierrellessäni pysähdyin nimenomaan tuon sarilangan kohdalle ja punnitsin, että ostaakko vai ei; en ostanut ;) Itse ihastuin myös Rowanin Angora Hazeen jota lähtikin messuilta mukaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin pyörittelin tosiaan Sarivyyhtiä, mutta vitsi kun en tiedä mitä siitä tosiaan tekis...kestäisköhän se esim. jossain kännykkäpussissa? Rowanilla on kyllä hyvät langat!

   Poista
 3. Tuota Väinämöinen Sporttia odottelen kuola valuen verkkokauppaan.....ja Uncommonit on ihania. Kivan jutun olit kirjoittanut , tykkäsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä yritinkin näistä postauksista linkitellä verkkokauppoihin ja Väinämöiseen, mutta kellään ei ollut sportti vielä siellä asti! Kai ne pian kuitenkin sinnekin pärähtää. Värimaailma on niissä kyllä aikamoinen! Ja tattista! :)

   Poista
 4. Mielestäni ihanin lanka tällä hetkellä on Langin Novena. Niin pehmeä ja kevyt ja miellyttävä neuloa. Ihan paras!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä kyllä luulen että tuun kans ihastumaan siihen kovasti! Nyt siis lähti mukaan ekat kerät, mutta oon kyllä pyöritellyt niitä jo moneen kertaan käsissä. Pitäis saada vaan pari muuta juttua tehtyä ennen kuin "saan" niihin tarttua... :D

   Poista
 5. Isagerit on mun lemppareita, mutta messuilta ostin 2 vyyhtiä Louhittaren Pohjan akkaa ja Cascaden 128 superwashia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isager <3
   Louhettaren luolan jutut uppoaa kyllä muhun kans, mutta Pohjan akkaa en oo vielä kokeillut...se taisi olla se vähän paksumpi? Pitäis varmaan sekin joskus vielä kokeilla. Vitsi kun tuntuu että ei nää ihanat langat lopu vaikka kuinka niitä yrittää käydä läpi :D

   Poista
 6. Mielenkiintoista! Kyllä ne on kimallesukat neulottava, ei auta :)

  VastaaPoista
 7. Kimallelangat lumosivat minutkin messuilla. En olisi kyllä uskonut tätä päivää kokevani. Mun blogista löytyy katsaus ostoksista, jotka tein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo-o, ne jotenkin jännästi vähitellen yrittää hiipia mun mieleen, vaikken oo YHTÄÄN bling blign tyttö! :D Mäpä meen tsekkaan sun ostokset :)

   Poista
 8. Messuilla en ollut (ensi vuonna pitää ehdottomasti päästä!) mutta Hedgehogia tilasin Titityyn nettikaupasta ja Lanitiumin kimallelankaan sorruin jo tuossa kesällä. Uutuudet minuakin aina houkuttavat eniten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sullahan on sitten hyvin "muoti"langat jo hallussa! :) Mutta totta, uutuuksien ympärillle tulee aina sitä semmosta innostavaa kuohuntaa, ja toki sitä pitää sit itekki päästä kokeileen... :)

   Poista
 9. Hitsit, mulla on menny ihan ohi nuo kimallelangat! Mun sisäinen harakkani innostui välittömästi!!! Tosin kiersin messut ihan zombiena pikkujoulujen jälkeisessä pikkudarrassa, että ei ihme jos en huomannut... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D No, sen takia lätkin tuonne tekstiin noita linkkejä, että jos joku innostuu, niin tietää mistä noita löytyy ;) Messut ei oo varmaan aivan maailman mukavin paikka vietellä darrapäivää...mutta pääsepähän sit ehkä vähän halvemmalla?? :)

   Poista
 10. Messut olivat kyllä näin ensikertalaisen aivan suorastaan huumaavat. Kun katsottavaa ja ihmeteltävää riitti niin paljon, niin lankasaalis jäikin yllättäen aika pieneksi. Noita sarilankoja onkin saanut jo pidempään täällä Kaakossa ja ne ovat niin ihania! Pariin otteeseen olen jotakin pientä niistä tehnyt. Uutuslangoista nuo kimallelangat ovat aika houkuttelevia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli tosiaan toka vuosi, ja mä olin nyt vielä enemmän innoissani kuin viimeksi! Todella, näkemistä oli aivan valtavasti. Jotkut sanoo että liikaakin, mutta mun mielestä mieluummin liikaa kuin liian vähän...aina voi sitten jättää jotain kattomatta :)
   Mielenkiintoista on nähdä, että onkohan noita kimallelankoja sit ens vuonnakin? Ja oliko niitä jo viimevuonna? Mä en muista nähneeni...

   Poista
 11. Tuota Isagerin Spinniä lähti vyyhdin verran tähänkin osoitteeseen, monta kertaa olen sitä Kerässä pyöritellyt ja joka kerta tähän mennessä jättänyt harkintaan. Ihan huikeita kyllä nuo kyseisen merkin langat, messutuliainen pääsi heti seuraavana päivänä puikoille. :) Messukokemus kaikenkaikkiaan oli jälleen mahtava, ensi vuotta taas odotellessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä oon kyllä kova Isagerin fani. Spinniä en oo vielä kokeillut, pitäis kyllä sekin testata! Tvinni oli ainaski aivan superia. Vitsi, pitää varmaan jo nyt alkaa kerään messukassaa ens vuodelle... :D

   Poista
 12. Sarivyyhtejä tuli munkin paijattua… mut mulla oli tietty vaatimus lankaostosten suhteen: piti ostaa vähintään paidan verran (edellisen reissun yksittäiset lankavyyhdit odottelee edelleen piirongissa kun ei pienet projektit jaksa innostaa) ja sarivyyhdeistä ei tainnut löytyä samaa väriä/erää tarpeeksi montaa vyyhtiä – onneksi törmäsin heti kohta Silkki Sorrin loosiin! Ja sieltähän lähtikin sitten mukaan paidallisen verran Villisilkkiä! Ehdottomasti mun The messulöytö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin hyvä sääntö! Mulla kans pakkaa noita yksittäisiä vyyhtejä vähän pyörimään...no, saahan niistä pipoa ja sukkia, mutta aina tekis mieli jotain vähän isompaa :) Silkki Sorri meni ehkä multa ohi..vitsi, vaika kuinka kiertää niin silti! Villisilkki kuullostaa ihanalle :)

   Poista
 13. Etsin messuilta alpakkalankaa ja sitä tarttuikin mukaan. Päädyin ostamaan ihan omalta alpakkapisteeltä, Sumitawa Alpakkavilla lukee langoissa ja maahantuojana oli toiminut Inka Wasi. En ole ihan varma, mikä langan perimmäinen nimi sitten on. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei sen mä näin, oli symppiksen näköinen koju :) Ei tullut kuitenkaan ostettua mitään...ihan vieras tuo merkki/maahantuoja, mutta harvoimpa alpakkavilla huonoa on :D

   Poista
 14. Mä ostin messuilta aika vähän lankaa, mutta se Kerän kojun Skein oli kyllä sellainen ihanuus jonka kotiutin viipymättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä itseasiassa sain sitä Skeiniä kokeiluun, ihana lanka! Hivelen vyyhtiä vähän väliä ja mietin että mitä mitä mitä siitä tekisi... :)

   Poista