2013/06/15

SYKSYINEN KESÄKASSI?


Nyt riitti pian vuoden kaappissa marinointi LANG yarnsin liukuvärjätyn Sol Dégradé -puuvillalangan osalta. Lanka tarttui viime syksynä mukaan Kerästä, että oli jo aikakin saada tuo puikolle! Lomaa vailla olevani aivot kykenivät nyt juuri näinkin monimutkaiseen malliin, ja langasta tuli tuommoinen kesäkassi. Väri(t) ehkä osuisi paremmin syksyyn, mutta koska nyt on kesä, niin kesäkassi se olkoon! Olkaimet saatan vielä jossain kohtaa napsaista poikes, ja laittaa tilalle nahkaiset, kuten täällä on tehty. Olisivat kivat, eikös!

Langasta sen verran, että se on siis kapeaa, putkimaista, kudottua nauhaa, jota on helppo neuloa tai miksei virkatakkin. Valmis neule on kevyttä ja kauniisti laskeutuvaa. Lanka soveltuu mun mielestä erihyvin hyvinkin isojen puikkojen pariksi tai pidennetyihin silmukoihin. 


Ohje:


Materiaalit:

Lanka:  Sol Dégradé 
Menekki: 1 kerä
Puikot: Nro 8 pyöröpuikot
Muut materiaalit: puuvillakauppakassi, ompelulankaa, silmukkamerkki

Luo rennolla otteella puikoille 80 silmukkaa. Neulo suljettuna neuleena 1krs oikein, aseta silmukkamerkki merkkaamaan kierrosten vaihtumakohtaa. Neulo seuraava kierros nurin silmukkamerkkiin asti. Jatka neuloen näin, 1krs oikein, 1krs nurin, kunnes lanka on lähes loppu. Päättele kaikki silmukat, katso ettei päättelykierros ala kiristämään. Lankaa pitäisi jäädä jäljelle vielä parisen metriä viimeistelyä varten.


Putkesta kassiksi:

Valitse, haluatko aloitus- vai lopetuspään kassin pohjaksi. Valittu pää virkataan umpeen kuten yllä (tietenkin myös neulalla pistelly ajaa saman asian): Pujota koukku molempien reunojen läpi, aina silmukan yhden tai kahden langan alta (kuva 1), ota koukulle langankierto ja vedä se reunojen läpi (kuva 2). Ota uudelleen langankierto (kuva 3) ja vedä se koukulla olevien silmukoiden läpi (kuva 4). Jatka näin kunnes pussin pohja on umpinainen. Käännä sitten pussi nurinpäin, niin että tehty sauma jää piiloon.


Nyt kassi on vielä huomattavasti pienempi kuin sisäpussiksi tuleva puuvillainen kauppakassi. Kassi höyrytellään lopuksi muotoonsa, mutta halutessasi voit jo tässä vaiheessa tehdä em. työvaiheen, eli kastele neulottu kassi ja pingota se oikeisiin mittoihin (mittaa kauppakassin avulla oikea koko). Anna kuivua. Mutta kuten sanottu, mä tein tämän vasta lopuksi. 

Pujota kauppakassi neulotun pussukan sisään, neulaa kaikki reunat samalla venyttäen kassia riittävän kokoiseksi. Katso että pohjasauma asettuu tarkasti kassin pohjasauman kohdalle, samoin katso että sivusaumat ovat kasseissa hyvin kohdillaan. Yläreunan on hyvä tulla puolisen senttiä kauppakassin yläreunan yli.


Neulo sitten saumoja pitkin pitkähköillä pistoilla (sekä pohja, että sivut). Lopuksi viimeistellään yläreunat vähän tiheämmällä pistolla, tai vaikka ompelukoneella surauttaen. Mä pistelin kuitenkin käsin, sinertävällä ompelulangalla.


Viimeistely: 

Tässä kohdin neulepussi vetää vielä kauppakassia kasaan koko eron vuoksi. Lopuksi kassi siis tulee vielä pingottaa mittoihinsa. Tämän voi tehdä joko kastelemalla kassi ja neulaamalla oikean mittaiseksi, tai jos ei malta odottaa kuivumista (niinkuin minä...) niin kassin voi myös höyryttää silitysraudalla, venytellen samalla neulepussia oikean kokoiseksi. Katso kuitenkin ettei ulompi kassi veny liiaksi (ja jää roikkumaan rumasti).

 
Sitten vaan sais vielä tulla ne helteet takaisin. Jooko?

-hanne

27 kommenttia:

 1. Hieno kassi ja hyvä idea! Ja liukuvärjätty lanka käy just hyvin sellaiseen väliaikaiseen "asusteeseen" :) vau! Voin vain kuvitella miten hienoy nahkaiset kahvat olisivat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mä kyllä taidan todella tempaista ne nahkakahvat tohon, näyttävät nääs munkin kuvitelmissa erihienoilta!

   Poista
 2. Kaunis on!! Jos hihnat alkaa hiertää ja vaihdat ne nahkaisiin, vanhat vyöt ovat kiva vaihtoehto!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Todella, vanhan vyöt toimisivat kyllä kivasti! Mä oon aina välillä yrittänyt bongailla moisia kirppareilta ja kierrätyskeskuksista, mutta vähän huonosti niitä löytää...ehkä otan sen nyt oikein elämäntehtäväksi :D

   Poista
 3. Upea tuli :) Mulla on juuri kassivillitys menossa. Yhden tein Marimekon vahakankaasta. Toinen on kutoen juuri syntymässä. Tällainen taitaa tulla to do-listan jatkeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oi, vitsi kun hyvä ajatus, saa sään kestävän kassin! Määki haluun! Onkohan kassivillitys verrattavissa joka syksyiseen neuloosiin? :D

   Poista
 4. Beautiful, and love the idea to keepcrochet compact although you carry lots of goods...thanks for the tipp

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks :) yeah, the texture in this is so loose that it would be really hard to use without the inner bag :)

   Poista
 5. Kiva Kassi. Täytyy minunkin tehdä kun on jäännyt tuota lankaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tänään tuo oli mulla oikein kunnolla käytössä ja läpäisi koeajan kyllä hienosti. Taitaapa olla ainakin nyt hetken mun suokkarikassi!

   Poista
 6. Voi miten nyt ihastuin noihin väreihin! Pitänee ottaa jotain tuollaista puikoille sitten kun kesän vihreys alkaa kyllästyttää liikaa... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voiko kesän vihreyteen kyllästyä??! :D Väri on itseasiassa Joken valitsema silloin viimesyksynä, mä pidin käsissäni haaleita pastelleita, mutta Jokke houkutteli tuohon. Hyvin houkuteltu, se sopii mun takkiin erinomaisesti! :)

   Poista
 7. Ihanaa, kun sinulla on tosi useasti ohjeet ja vaihekuvat mukana, eikä vain valmis työ esittelyssä! :) Tosi näppärän oloinen tuo valmis puuvillakassi "runkona".

  Päheä on myös tuo rannekoru, mistä se on peräisin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiitos, mä ite pidän ohjekuvista kun ilmeisesti tämä mun sisälukutaito on välillä vähän rajoittunutta...siispä yritän laittaa niitä itekkin jos vaan suinkin oon semmosia ottanut :)

   Ja kiitos vain, sain rannekoruni juuri ja tykkään siitä ihan saaaiiiraasti!! Tekijä on sellainen kuin Nouseva Myrsky, suomalainen korutekijä, joka käyttää materiaalina esim. vanhoja pyörän sisäkumeja, teollisuuden ylijäämäkuvia yms...siis kierrätysmateriaalia. Tuo koru on nimeltään Laho koivu :) Käy kattoos, www.nousevamyrsky.fi, löytyy kaikkea hienoa :)

   Poista
 8. Tosi kiva ohje. värit on mun mielestä ihanat! Jotain tällaista voisin kokeilla tehdä itsekin kunhan saan kyh aloitukset tehtyä =) Paitsi jos tää olis yks kyh aloitus?!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! No eikö joku tämmönen täyttäisi KYH vaatimukset? Tai siis onko siinä muita kriteerejä kuin että pitää olla neuletyö? Pitäis kyllä itekki joskus paneutua tuohon hullutukseen :)

   Poista
  2. Täyttäisi se kyllä KYHin vaatimukset, mut ei taida löytyä sopivaa lankaa ja yritän käyttää varastolankoja =)

   Poista
 9. Voi miten hieno! Tosi kauniit väritkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kiitti! Oon kyllä nyt ihan itekki tähän ihastunut :)

   Poista
 10. Oooohhhohooo miten hieno kassi! Ja mikä idea! Olet sinä se vaan niin kovin idearikas ja kätevä käsistäsi :) Kesäterkuin, Taru

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänks mään, tää onnistuu kuule vähäemmän neuloneeltakin ;) mukavaista kesää sulle!

   Poista
 11. Ihana kassi-ja silmääni pisti! :) nuo nuppineulat. Mistäs tuollaisia saa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Nuppineulat ovat semmosesta Ikean ompelutarvikepakkauksesta. Toimivat hyvin pingottamiseen ja osin tuommoiseen merkkaamiseen, mutta ovat ehkä vähän liian tylsiä ja paksuja tavallisten kankaiden kanssa...eli en nyt ihan superisti voi noita suositella, vaikka ovatkin näppärät tarttua :)

   Poista