2013/06/20

RIP GOOGLE READER - ja miten mikään ei kuitenkaan muutuHellurei alla!

Meille blogaajille te lukijat ootte niitä omia rakkaita pikkumussukoita, jotka tuovat kovasti intoa tähän hommaan. Niinpä mää, niinkun varppina moni muukin blogaaja, vetäisin ainakin 100 gramman villalankakerän nenään (mahdollisesti Isager:n Tvinni-lankaa), kun kuulin että Google ottaa ja sulkee 1.7.13. Google Reader:n. Epätoivon vimmalla oon nyt selvittänyt että mitä se tarkoittaa. Entä jos te kaikki 919 (!!!) googlen kautta blogia seuraavat häviätte kuin nro. 3,5 puikko sohvatyynyjen sekaan? Ja entä kaikki ne blogit joita mä seuraan? Kadotanko ne?

Tehdään nyt ihan heti selväksi, että mussa ei ole kauheasti nörtin vikaa, RSS-syötteestä tiedän sen verran että sen avulla voi seurata esim blogeja. Mutta urheasti kävin tiedonhakuun. Oikeaa tietoa tästä isolta kuullostavasta muutoksesta oli yllättävän vaikea löytää, sillä VÄÄRÄÄ TIETOA TÄSTÄ ASIASTA ON IHAN KAUHEASTI LIIKKEELLÄ. Mä oon nyt lukenut ja setvinyt ja paneutunut. Te, joille tämä on jo ihan selvää pässinlihaa, niin ei muuta kun moro ja mukavaa juhannusta; jos pikkupromilleissa kaipaatte lisäpuuhastelua niin neulokaa mieluummin kuin veneilette, eiks je!

Sitten ne, jotka tämän asian kanssa vielä arpoo, niin tervetuloa tulkkaamaan tuloksia, joita sain mun raivoisasta selvitystyöstä (joka vastaa epäilemättä vähintäänkin NASA:an hakkeroitumista). Vinkatkaa, jos olen vielä ymmärtänyt jotain väärin. Se on tietenkin aina mahdollista.

Lyhyesti, TÄMÄ MUUTOS VAIKUTTAA SINUUN VAIN JA AINOASTAAN SILLOIN, JOS SEURAAT BLOGEJA NIMEN OMAAN GOOGLE READERIN AVULLA. Ja vielä;  BLOGGERIN LUKULUETTELO JA LUKIJARAATI OVAT ERI ASIOITA KUIN GOOGLE READER. Mä esim. käytän Bloggerin lukuluetteloa, joten jos vain suinkin olen asian oikein ymmärtänyt, mun oma pikku maailmani säilynee  ehjänä vielä 1. heinäkuutakin jälkeen. Tässä vähän kuvakaappailuja ja rautalangasta vääntämistä:


TÄMÄ LOPETTAA 1.7.13www.google.com/reader/ = Google Reader  =  Google-syötteenlukija  =  Yksi väline jolla voi seurata blogeja. Ja se näyttää about tältä, riippuen omista asetuksista:TÄMÄ EI LOPETAhttp://www.blogger.com/home = Blogger Reading List = Blogger lukuluettelo = Myös yksi väline jolla voi seurata blogeja. Ja se näyttää kutakuinkin tältä:TÄMÄ EI LOPETA: Google Friend Connect = Google Käyttäjäraati = Tuo sininen sivupalkki jossa näkyy lukijat. Ja se näyttää tietenkin tältä:Itse asiassa Google on pitänyt huolen, että Readerin käyttäjät tietää Readerin lopettamisesta, sillä jos kirjaudutte Readeriin, siellä on etusivulla ilmoitus (tämän postauksen ylin kuva), jossa kehotetaan siirtämään RSS-syötteet muualle talteen. Esim. Bloggerin lukuluettelossa ei ole tällaista ilmoitusta ollut, joten voinen luottaa siihen että se palvelee meitä vielä pitkään. 

Epäuskoisina, synkkinä hetkinä turvasin kuitenkin mielenrauhani siirtämällä varmuuden vuoksi kaikki ihanat seuraamani blogit talteen myös Blogloviniin. Sekin lienee ihan simppeli ohjelma blogien seuraamiseen, mutta en siis ole siihen vielä sen osalta paneutunut. Itse siirtotoimenpide oli mitä helpoin (ensin täytyy omata bloglovin tunnukset - sinne kirjautuminen on ihan yhtä helppoa). 

Klikkautumalla osoitteeseen http://www.bloglovin.com/import/reader pääset näppärän napin eteen:
Siitä vaan klikkaillen "Import from Google Reader", valitse sitten tili jolta haluat tuoda tiedot, ja sitten vain hyväksy. Eipä siinä sen kummempaa. Tämä siis vain varmuuden vuoksi tiedoksi.


EDIT.

Maikki ja Outi vinkkasivat kommenteissa Feedly -nimisestä palvelusta, jolla voi myös seurata blogeja. Myös sinne saa siirrettyä superhelposti blogit, jotka on jo lukulistoilla. Kävin nopeasti tutustumassa siihen, ja alkufiilis oli, että se on Blogloviniin verrattuna monipuolisempi käyttöominaisuuksiltaan. Pitää katsoa, jospas siirryn sinne kokonaan! Tuo Blogger-lukuluettelokaan ei kuitenkaan ehkä ole ihan paras mahdollinen, kun sitä pitää aina niin kovasti rullailla. Ja näppärää Feedlyssä on myös se, että sitä voi käyttää näemmä Googlen tunnuksilla. Tältä se näyttää, joskin näkymää on helppo muutella luetteloksi tai jättikuviksi:


Ja näin siirsin omat seuraamani blogit sinne. Ensin kliks vaan Feedly.com sivulle. Heti etusivulla on sininen nappi, jossa lukee "Import your Google Reader". Ja huom, saman napin kautta siirtyy myös Bloggerin-lukuluettelon blogit. Sivulla aukeaa sitten pop-up ikkuna joka pyytää kirjautumaan googleen (ks. alla).


Kirjaudu halutulle google-tilille, jonka jälkeen tuohon pop-up ikkunaan tulee teksi, jossa pyydetään lupaa tarkastella google-tilin tietoja. Klikkaa taas "hyväksy", pieni odottelutuokio, ja blogit löytyy Feedlystä. Näppärää.
******

No ei mulla sit muuta, ajattelin vain kertoa. Me istutaan nyt autossa kohti Pohjanmaata ja juhannusta, seuraavaksi kaivan kassistani esiin puikot, ja nenästäni tuon aiemmin mainitsemani Isagerin langan ja käyn neulontapuuhiin. Käykää tekin!

Ihanaa juhannusta kaikelle kansalle! 
Ei saa hukkua muualle kuin lankaan ja keskeneräisiin käsitöihin!!

-hanne

63 kommenttia:

 1. Kiitos selvitystyöstä, vaikka uutinen sinällään oli ohi mennytkin, enpä säikähdä kun sen nään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, no hyvä, ehkä tässä oli sitten apua silleen varmuuden vuoksi :)

   Poista
 2. :D Kiitos tästä kompaktista NASA(ali)analyysistä.
  Mitä turhia sitä kerää sieltä takasin kaivelemaan,
  siitä vaan neulomaan kun on langatkin aina mukana...
  Ihanaa Juhannusta sinne missö lienetkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D :D Ihan totta, voi tästä lähin jättää kaikki nuo käsityönyssykät kotiin sillä lanka on nyt aina mukana :D (pitäisköhän jättää työhakemus NASA:an??)

   Samoin hyvää juhannusta sulle!!

   Poista
 3. Minä olen opetellut blogien lukemista feedlyn avulla. Vaikuttaa muuten ihan hyvältä, mutta en ole vielä tajunnut että löytääkö tuo feedly mun lukemat blogini google readerin kuoltua (ne kun on jotenkin synkrossa, kai). Vielähän tässä on reilu viikko aikaa yrittää setviä jaselvittää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos vinkistä! Kävin heti tutkimassa Feedlyä, ja sepä vaikutti näppärälle! Tein lisäyksen siitä tuohon postaukseenkin.

   Mä ymmärsin että että se synkka Readerin ja Feedlyn välillä on nyt katkaistu (tuota siirtonappia lukuunottamatta), joten kaikki mitkä sulla on nyt Feedlyssä, pysyy siellä ikuisesti :)

   Poista
 4. Ihanaaihanaa ja kiitos! Pelkäsin jo millä luen blogini jatkossa, mutta samalla bloggerilla ku ennenkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, elämämme säilyy ennallaan! Joskin suosittelen kyllä kokeilemaan tuota Feedlyä, se vaikutti vielä paljon kätsämmälle kuin bloggerin lukuluettelo! :)

   Poista
 5. Jes! Selvisi minullekkin koko asia. Kiitos avauksesta ;)!

  VastaaPoista
 6. Minäkin olen siirtynyt Feedlyyn (feedly.com) ja se vaikuttaa oikein hyvältä. Mukavaa juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti vinkistä, laitoin sen tuonne postaukseenkin vielä tiedoksi, vaikutti varsin näppärälle! Saatan siirtyä itekki sitä käyttään :)

   Poista
 7. Jes. Samaan tulokseen mäkin pääsin ja tämä vahvisti olettamukseni... :)
  Mahtia jussia.

  VastaaPoista
 8. Hei, ihanaa kun selvensit! :) Olen tätä kauhulla odottanut, että koska toi bloggerin lukulista häviää (etenkin kun se on toiminut tooodella huonosti tässä viimeisen kuuakuden ainakin!) mutta huh voinkin huokaista helpotuksesta :)

  - Blogisi lukija joka on väärällä blogger-tunnuksella kirjautuneena eikä jaksa kirjautua ulos-sisään-ulos ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä, itse en ole tuollaista edes huomannut ja paniikkihan siinä olisi tullut, jos olisi tullut!! Kaunis kiitos, voin huokaista jo helpotuksesta!

   Poista
  2. Hyvä hyvä jos tämä selvesi, oli jotenkin pakko saada itellekin homma kunnolla selväksi ni ei tarvi jännitellä :)

   Poista
 9. Loistavaa selvitystyötä! Noin mäkin sen toivoin olevan, vaikka kovasti pelkäsin että toi lukuluettelokin häviää. Oletettavasti mun ei kai tarvi siirrellä mitään blogilistoja mihkään talteen, kun luen niitä iPadilla FeeddlerRSS:llä. Sinne oon laittanu blogini tilin luettavaks, ja kait ne blogit siirtyy sinne edelleen, kun ne ei oo Readerin kaa missään tekemisissä. Voinen huokaista helpotuksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näin mää asian näkisin, ainakin tämmösellä hakkerikokemuksella! :)

   Poista
  2. Eikäkö... Nyt tuli tohon Feeddleriin ilmoitus, että siirrä blogilistasi eri tilille. Eli vaikka kuvittelin että syötteeni tulevat Bloggerista, tulivat ne siltikin Google readerin kautta tuohon sovellukseen. Aivan liian monimutkaista. Tuo Feedly kuulostaa hyvältä, taidan siirtyä siihen...

   Poista
  3. Siirrytty! Olis pitäny tehdä se jo aikoja sitten, vaikuttaa helppokäyttöiseltä.

   Mutta siis, pointtini oli se, että vaikka Feeddleriin ja Feedlyyn molempiin kirjaudutaan gmailin kautta, ei tuo Feeddler osaa hakea niitä blogeja lukuluettelosta, vaan Google Readerin kautta. Feedly taas osaa tulkita lukuluetteloa. Varmaan jos muillakin on jotain muita sovelluksia käytössä, kannattaa tarkistaa, voiko sitä enää käyttää bloggerin kautta.

   Rautalangasta tämmösiä pitäis ihmisille vääntää, vieläkin on kuitenkin tutina ahterissa, että blogit onkin viikon päästä kadonneet kuin tuhka tuuleen... :O

   Poista
  4. Oho, no, näkökään tuo Feeddler on sitten aika riippuvainen tuosta readerista...toivottavasti kellekkään ei nyt tuon vuoksi tule vastaan ikäviä ylläreitä viikon päästä...

   Poista
 10. Huh heijaa! Vähänkö säikäytit mut! Onneks sit pelastit myös ahdistukselta. Kaamee kun ajattelin jo, että nyt ne mun neljäsataajarapiat häviää ja kaikki on sit ihan tyhmää ku ei oo enää ihkuja lukijoita. Huh. Leppoisaa juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, pahoittelen säikäyttämistä :) Mutta juu, kovin olisi ikävää menettää nuo lukijat ja sitä paitsi tuo lukijapalkki on mitä näppärin keino löytää myös uusia blogeja...niin että onneksi jättävät sen rauhaan!

   Poista
 11. Tää oli todella hyvä!!
  Kiitos tästä! :)
  Mä meinaa olin jo kopioinut kaikkien lukemieni blogien osoitteet ylös, jotta muistan käydä katsomassa niitä kaikkia! :D
  Onneksi ei tarvitsekkaan, sillä luen yli 100 blogia! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, no hyvä :D Aika kova homma olis seurata sataa blogia vaan osoitteita näpyttelemällä :D

   Poista
 12. Tämähän oli kiitettävä selvitys. Pitääkin siirtää luettavat talteen muualle, vaikka ainakin siellä bloggerin lukiluettelossa säilyykin. Itse luen iPadilla Flipboard-nimisellä ohjelmalla, joka lupasi pitää google readerin kautta luetavat listat edelleen voimassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä hyvä että aika monet näistä muista rss-syötettä seuraavista palveluista on reagoinut tuohon google readerin lähtöön ja helpottanut just esim. tuota lukulistojen siirtoa tms. Tää on sen verta tärkeää puuhaa kuiteski tää blogienkin lukeminen :)

   Poista
 13. Tää asia on nyt tosiaan ollut tapetilla ja mä olen aika uuno tämmöisten juttujen kanssa mutta samoihin johtopäätöksiin pääsin kanssasi. Kiitos vielä, että omille oletuksilleni sain vahvistusta. :)

  Mukavaa Juhannusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :) Toivottavasti vietit muksan juhannuksen sinäkin :)

   Poista
 14. Kiitos selvityksestä! Nyt voi huoahtaa helpotuksesta. Mukavaa Juhannusta!

  VastaaPoista
 15. Kiitos kovasti selvittelytyöstäsi! Itsekkin olen tämän asian kanssa pähkäillyt, ja nyt saa heittää kaikki huolen häivät pois! Kivasti kirjoitettu teksti muuten :)

  VastaaPoista
 16. Mahtava tiedonkaivuu-urakka ja selkeä loppuraportti, kiitos! :) Olinkin mietiskellyt, että vaikuttaako G.R:n katoaminen jotenkin minuun, mutta nyt tiedän, ettei. Feedly ja/tai Bloglovin' -pohdintani lähtee nyt myös oikeasti käyntiin. :) Ja kun vielä saisi Bloggerissa näkyviin kaikkien niiden blogien päivitykset, joita seuraan... Nyt lukuluettelossa näkyy vain muutamat hassut päivitykset. (Toki osaan olla kiitollinen siitäkin. ;)) Juhannusta, juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuo Bloggerin lukuluettelo on kyllä välillä aika buginen, mullekin se ajoittain ilmoittaa että "et vielä seuraa yhtään blogia". Ai en vai? :D Sitten seuraavassa hetkessä ne kaikki taas ilmestyy sinne...Että siltä osin blogger tai feedly voisi kyllä toimia paremmin.

   Poista
 17. Tykkään itse käyttää Feedlyä, mutta harkitsen Blogloviniin siirtymistä koska sitä käyttäessä lukemani blogit saavat sivulatauksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä hyvä pointti! Bloglovinin lukijat näkyy tosiaan sekä sivulatauksissa että lukijamääränä bloglovinin sivuilla. Feedly ei taas taida näkyä yhtikäs missään :(

   Poista
 18. En oo koskaan käyttänyt Google Readeria vaan Bloglovinia, mutta toi Feedly kuulostaa kyllä kans aika kivalle :) Kiitti vinkistä, täytyypä tsekata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Feedly on kyllä mukavan selkeä, joskin yllä oleva just kommentoi osuvasti että sen huono puoli on siinä että sen kautta lukevat lukijat eivät näy blogaajalle tilastoissa...mutta kaikkea ei voi aina saada :)

   Poista
 19. Kiitoksia selvennyksestä, mutkin on jotkut blogistit saaneet epäilemään vaikka tiesin että näin sen pitäisi mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkin oli pakko oikein paneutua tähän kun tulin niin vainoharhaiseksi kun noita hieman harhaan johtavaa tietoa sisältäviä postauksia tuli niin paljon vastaan...enköhän nyt voi olla rauhassa :)

   Poista
 20. Huh ehtisin jo peläästyä, kun olen lukanut muutamasta blogista kaikenlaista kakkaa tästä asiasta, mutta onneksi tämä ei vaikuta minuun mitenkään. Vaikka ihan hyvä kai se bloglovin on olla olemassa (kun joku idiootti meni ja teki tilin sinne -_-')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä mä ainakin pidän tuota Bloglovinia vähä niinku varmuuskopiona, bloggerin lukulista toimii muutenkin välillä vähä miten sattuu... :)

   Poista
 21. Ite on kans pohtinu tätä asiaa ja miettiny että näinlöhän pitää paikkaansa, mutta kiitos kovasti selvityksestä! :)  http://vivalaprettydoes.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 22. kiitos tästä! kaikki muu mitä oon lukenu aiheesta, on vaan hämmentäny mua enemmän ja enemmän, mutta tää selkeytti kyllä. koska eihän google vaan voi lopettaa tätä, millä kaikki, siis ihan kaikki seuraa blogeja! :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olishan se vähän erikoinen veto, vaikka kai google readerkin on aika suosittu..? Tuntemattomat ovat Googlen tiet. Mutta hyvä jos selvitti :)

   Poista
 23. HUH, kiitos tästä! Erinomaisia agentin taitoja etten sanoisi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ehkä mä haen NASAlle tai FBIlle töihin? Käviskö tää CV:stä??

   Poista
 24. hei tää on hyvä juttu. kiitoksia vain..linkittelempäs mehtäpirtin puolelle tästä.

  VastaaPoista
 25. Kiitos kun väänsit rautalangasta! Minä nääs luulin ihan väärin :D Oletin, että se bloggerin hallintapaneelihässäkkä loppuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näin mäki ensin ajattelin, ja tulikin kiire selvittää että mitä ihmettä, kun sillä määkin blogeja seuraan :)

   Poista
 26. Iso kiitos, tämä oli selkein ja havannoillisin esitys minkä olen onnistunut löytämään :) Hurjissa mielikuvissani blogilista ja lukijat olivat kadonneet 1.7 bittiavaruuteen. Helpotit tällä varmasti monelle muullekkin bloggarille noussutta hysteriaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, no hyvä hyvä jos helpotti. Nää on isoja juttuja meille pienille blogaajille :)

   Poista
 27. Kiitos tästä selvennyksestä, kun minä, joka kuvittelin tietäväni Googlesta jotain niin en kuitenkaan tiennyt, että Reader ja lukuluettelo ovat kokonaan eri juttu. Luulin, että kyse on sikäli samasta asiasta, mutta eri käyttöliittymällä. Mahtia, kiitos vielä. Laitoin jakoon kun ensin lietsoin hysteriaa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kai noilla joku yhteys oli, mutta ainaskin mulla näyttää lukuluettelo edelleen toimivan, jee! Kiitos jakamisesta :)

   Poista
 28. Olipas hyvä postaus , kiitos suuresti :) ja hei hienon vaivan näit tätä väsätessä. Thanks. Ja ihana blogi muutenkin sinulla. Jäämpäs kurkkimaan lisää ...

  VastaaPoista
 29. Kiitos näistä tiedoista.
  Tuli tarpeeseen.

  VastaaPoista