2018/04/09

PYJAMASANKARILLE PAITA KIRJASTON VINYYLILEIKKURILLA

Kuva

Meillä on tällä hetkellä aika tosi iso hitti FOXKidsilta löytyvä Pyjamasankarit. Se on (meidän vanhempienkin mielestä) hauska sarja kolmesta lapsesta, joista öisin kuoriutuu supersankarit Kolli, Pöllö ja Gekko. Jokaiselta löytyy tietenkin omat supervoimat ja ajopelit. Sitten lähdetään kattimobiililla tai pöllökiiturilla selvittämään, että onko koululta kadonneet soittimet vienyt Yöninja vaikko ehkä Kuutyttö, tai että onko yhtäkkiä levinneen yleisen kömpelyyden takana taas Romeo keksintöineen. 

Kun esikoinen alkoi nimetä erinäisiä sinisiä asioita Kolli -tavaroiksi, tuli västämättä mieleen, että Kollipaita vois olla aika hitti. Ja että josko vois taas ottaa hyötykäyttöön Helsingin kaupunginkirjaston Kaupunkiverstaan vinyylileikkurit! Testasin leikkuria reilu vuosi sitten esikoisen synttäripaitaan ja tykkäsin kovasti sekä jäljestä että käytöstä. 

Tuumasta toimeen! Yritin ensin tiirailla sarjasta ja pysäytyskuvista miten Kollin asun viivat ja kuviot menee, mutta sitten tajusin googgeloida vähän, ja kappas, en ollut ainut asiaa pähkäilevä äiti. Tämä toinen äiti oli jopa väsännyt tulostettavat kaaviot Kollipuvun tekemiseen, tattista vaan! Niitä käyttäen, vähän muokkaillen ja täydentäen kyhäilin omat versioni, jotka sitten kävin Kirjasto 10:Ssä tulostamassa ja painamassa kiinni. Sit vaan ompelu ja kovaan käyttöön!

Jos joku muukin on pohtinyt kirjaston vinyylileikkurin kokeilemista, niin suosittelen lämmöllä! Vinyylileikkureita ja niiden painamiseen tarkoitettuja lämpöprässejä löytyy pääkaupunkiseudulla Kirjasto 10:n Kaupunkiverstaan lisäksi ainakin Isosta Omenasta, Sellon kirjastosta, Soukan kirjastosta, Tapiolan kirjastosta ja Vuosaaren kirjastosta. Varaustilanteen ja muut varattavat laitteet näkee kirjaston Varaamosta. Vinyyli maksaa 1,2€/10cm, joten ei mun mielestä juuri mitään, varsinkin kun huomioi että vinyylin leveys on 45cm!

Ja siis hei! Näistä kirjastoista löytyy myös mm. ompelukoneita, saumureita, pinssintekolaitteita, 3D-tulostimia, kirjova ompelukone ja jopa semmonen vinyylileikkuri, jolla voi käydä tulostamassa värikuvaa!!! Valikoima vaihtelee kirjastottain. Kolme hurraa huutoa Helmet -kirjastoille näistä palveluista!

Homma kirjastolla menee siis näin.
 • Varaa kirjastolta aika haluamaasi kirjastoon. Aikoja tuntui olevan ihan kivasti saatavilla jos nyt ei heti samana päivänä tarvi päästä.
 • Haluttu kuva pitäisi olla JPEG-muotoinen ja selkeä kontrastinen, mielellään niin, että kuva on musta ja tausta valkoinen, sillä ohjelma tunnistaa nimittäin kuvan ääriviivat kuvasta. 
 • HUOM. kuva tulostuu peilikuvana. Peilikuvaksi kääntämisen voi tehdä etukäteen tai vasta tulostusohjelmalla
 • Kuva mukaan kirjastoon muistitikulla. 
 • Esipese, leikkaa ja silitä haluttu kangas. Käsittääkseni kaikki lyhyen präyssäyksen (165 astetta/15 sekunttia) kestävät kankaat käy. Mä oon painanut onnistuneesti joustocollegelle ja puuvillacollegelle.

Paikan päällä mä oon molemmilla kerroilla pyytänyt ja saanut kädestä pitäen apua henkilökunnalta, joten ei tarvi jännittää! Suurinpiirtein tulostus ja painaminen etenee näin:

 • Muistitikku tietokoneeseen ja avataan työpöydältä leikkuriohjelma
 • Haluttu kuva avataan ohjelmaan ja asetellaan alustaan haluttuun kokoon. VINKKI! Mun piti tulostaa noin miljoona pientä kuviota, joten olin etukäteen järjestänyt tulostettavat kuviot yhteen kuvaan niin, että säädin kuvan leveyden valmiiksi vastaamaan vinyylin leveyttä (45cm). Tällöin pystyin asettelemaan kaikki leikattavat kuviot viereikkäin ja päällekkäin niin ettei kuvioiden koot suhteessa toisiinsa muutu ja että saan käytettyä vinyylin mahdollisimman taloudellisesti. Vinyylistä laskutetaan 10cm mitan mukaan korkeussuunnassa, siksi kannattaakin hyödyntää vinyyliä nimen omaan leveys suunnassa! Mutta asettelun voi siis tehdä ihan hyvin useammastakin kuvasta ja ohjelmalla raahaten/säätäen, se on vaan vähän työläämpää jos on tarkoitus tulostaa monta pientä kuvaa.
 • (noh, ohjelmassa oli muutama vaihe vielä mitä piti tehdä, piti klillailla jotain aktiiviseksi ja heivata pois tms. mutta näitä en muista koska avulias kirjastonhoitaja auttoi, heh)
 • Kun kuviot on halutusti aseteltuna ja sijoiteltuna ohjelmassa, käynnistetään vinyylileikkuri ja asetellaan halutun värinen vinyylikalvo leikkuriin ohjeiden mukaan. 
 • Leikkurilla vielä tarkistetaan missä menee vinyylin reunat, ja sitten vain klikataan kone leikkaamaan.
 • Kun kuviot on leikattu, pitää siitä nyppiä pinsettien (saa kirjastolta lainaan), kynsien ja hyvien hermojen (ei saa kirjastolta lainaan) avulla pois kaikki ylimääräinen. Eli vinyylin läpinäkyvään kalvoon jätetään kiinni vain painettavat kuviot. 
 • Jos kerralla tulostettiin monta erillistä kuvaa, pitää kuvat leikellä erilleen toisistaan
 • Laita lämpöprässi päälle lämpenemään. Tässä menee noin 10min.
 • Asettele kangas lämpöprässiin (varo kuumaa yläosaa!) ja aseta haluttu kuva kankaalle, vinyyli kangasta vasten ja vinyylin muovitausta siis päällepäin. 
 • Paina lämpöprässi kiinni. Kone laskee automaattisesti 15 sekunttia ja piipaa. Avaa prässi.
 • Anna jäähtyä hetki ja vedä muovitausta pois. 

VALMIS! 

Muutama huomio vielä:
 • Painettu kuvio on ainakin mun aiemmassa kokeilussa kestänyt erinomaisesti 40 asteen pesun nurinpäin käännettynä. 
 • Vinyylin voi kuulemma kiinnittää myös silityslaudalla, mutta se on vaikeampaa koska alustan pitäisi olla aika kova, silitysraudan riittävän kuuma ja vinyyliä tulee painaa juuri oikea sekunttimäärä. Jos kalvoa painaa liian kauan, se alkaa kutistua ja vetää kangastakin ryppyyn.
 • Älä silitä kalvon päältä pesujen jälkeen, kalvo sulaa hetkessä rautaan! Mä oon kevyesti ja pikaisesti nurjalta silittänyt onnistuneesti. 
 • Kalvokohta ei jousta valmiissa vaatteessa. Jos siis kuva on iso tai kappaleen laidasta laitaan tms, huomioi tämä kappaleiden väljyysvaroissa, nimimerkillä Onneksi Kollipaidan hihoissa oli riittävästi leveyttä.Niin ja kuten ehkä kuvista voi päätellä, paita oli enemmän kuin mieluista. Mua vähän harmittaa kun arvioin etu ja takakappaleiden kuviot liian isoiksi suhteessa paitaan, mutta samapa tuo. Paidan kaavana on muuten Ottobren Fearless Eagle koossa 104. Huppuun muokkasin korvat leikkaamalla hupun kappaleet halki.

Niin ja housun kaava on muuten Paapiin kaavakirja lapsille -kirjan housujen kaava. Ihan suosikkipöksykaava tällä hetkellä! Kankaat on sekä housuissa että paidassa Kangaskapinasta ostettu. 

Mukavaa alkavaa viikkoa toverit!

-hanne

2 kommenttia:

 1. Mahtava!!! Voi kun osaisi itsekin ommella lapsillensa vaatteita! Joskus oli ajatus kokeilla ja opetella mutta sittenpä ei löytynyt aikaa muksujen kanssa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo kyllähän tämä on välillä sellaista "yksi sauma tässä välissä, seuraava sauma illalla" -puuhaa lasten kanssa :D Mutta hei, koskaan ei oo liian myöhäistä opetella ja itelle on yhtälailla kiva ommella, jos muksut kasvaa ohi äitin vaatteista ;)

   Poista