2018/03/14

HUOVUTETUT TUMPUT VAUVALLE [ohje]Jo esikoisen vauva-aikana oon jemmannut pari kerää pesukonehuovutettavaa lankaa ja Pizzicaton -blogin ohjeen huovutettuja vauvantossuja varten. Onneksi langat ei vanhene, eikä hyvä ohje huonone, niin sai tämäkin projekti toisen mahdollisuuden tälleen pikkasella kolmen vuoden viiveellä uuden vauvan myötä! Ja pariksi tossuille tein ohuemmat huovutetut tumput vaikkei nyt ihan just samaa savyä löytynytkään.   

Ja juu juu kyllä se kevät siellä jo ehkä hiljalleen kolkuttelee, mutta luulen että sekä nämä tumput että tossut on oikein käyttikset vielä pitkään keväällä ja sit taas syksyllä. Tossut ajaa kenkien asemaa vaunuissa ja tumpuista ei mene viima läpi. Ja eiköhän näitä saa juhannuksenakin kiskoa päälle, jos "kesä" on yhtä talvinen kuin viime vuonna. 

Tumput on siis neulottu tuollaisesta vähän ohuemmasta langasta niin että huovutettunakin tumput vastaa paksuudeltaan vain ehkä kirjoneuletta, mutta ovat toki tavallista neuletta tiiviimmät. Käytössä nämä ovat helpot pukea ja semmoset hyvät välimallitassut jostain neulottujen tumppujen ja toppatumppujen välimaastosta. Pitkä resori pitää nuo hyvin päiväunilla paikallaan ja lämmittää enemmän, mutta kauppareissulla toimii tumput varsi kaksinkerroin käännettynäkin, niin on näppärämpi pukea/riisua. Mitoitus on sellainen että nämä menevät ainakin yksivuotiaaksi, mutta varmaan pidempäänkin. Nyt poitsu on siis 6kk, pian 7kk.

Ja kirjoitin ohjeenkin ylös, nämä on superyksinkertaiset tehdä! 


Vauvan huovutetut tumput

Materiaalit:
  • 100% villalanka, mulla oli näissä Hjerte Fine Highland Wool, varmasti moni muukin käsinpestävä, vastaavan paksuinen villalanka passaa (tässä juoksevuus 180m/40g ja tiheys 26s = 10cm)
  • Puikot 3,5

Tumput:
Luo 50 silmukkaa ja neulo aina oikein kunnes kappaleen korkeus on venyttämättä noin 11,5cm. Aloita kärkikavennukset:

Neulo *2 s oikein yhteen, 1 s oikein*, toista *-* koko kierros
Neulo kaksi kierrosta aina oikein 
Neulo *2 s oikein yhteen, 1 s oikein*, toista *-* koko kierros
Neulo kaksi kierrosta oikein
Neulo *2 s oikein yhteen, 1 s oikein*, toista *-* koko kierros
Neulo kaksi kierrosta oikein
Neulo 2s oikein yhteen koko kierros

Katkaise lanka (jätä ainakin 20cm mittainen pätkä päätteelyyn) ja vedä lanka silmukoiden läpi. Valmiin kappaleen korkeus venyttelemättä on noin 14cm ja kappale leveys leveimmillään on noin 20cm.

Päättely ja huovutus:
Taita kappale kaksinkerroin kuten kuvassa alla, ja pistele neulalla ja päättelylangalla tumppu sivusauma kiinni. Huovuta pesukoneessa esimerkiksi parin froteepyyhkeen kanssa, mulla oli 40 asteen tavisohjelma. Muotoile huovutuksen jälkeen tai tarvittaessa huovuta uudelleen. Mulla valmis tumppu on (tasona mitattuna) noin 7,5cm leveä ja 9,5cm korkea.

Varsi:
Luo mahdollisimman joustavalla aloituksella (samalla langalla) 40s, ja neulo joustinneuletta 2 oikein 2 nurin noin 38krs/9cm, tai halutun mittaiseksi. Päättele joustavasti. Pistele varsi kiinni tumpun alareunaan niin että kappaleet menee puolisen senttiä päällekäin. Mun mielestä oli parempi kiinnittää huonommin joustava varren pää tumppuun niin ei varren pää kiristä kun tumppu puetaan varsi suorana.

Päättele kaikki langat, höyrytä tarvittaessa kevyesti. Valmis!Mukavaa viikkoa toverit!

-hanne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti