2017/01/27

SUOMI100 VAUVANSUKKIA + OHJE LUMIHIUTALESUKKIIN

No niin terveppä vaan toverit hyvät ekaa kertaa tälle vuodelle (hups), suomi 100 ja silleen! 
Ootte varmaan monet kuulleet jo kamppanjasta "villasukkakeräys juhlavuonnasyntyville"? Ootteko jo ottaneet haasteen vastaan? Mä yhtäkkiä joululomalla innostuin tästä, ja nyt oma alustava tavoitteeni on neuloa ikävuosieni verran sukkapareja tässä vuoden aikana. Vielä on matkaa...ja ikävuosia! 

Jos juttu on vielä vieras, niin tässäpä tiiviisti homman idea:

Tempaus on kässääjien oma kunnianosoitus 100-vuotiaalle suomelle ja sen tavoitteena on kutoa sukat jokaiselle suomessa 2017 syntyvälle vauvalle sinivalkoiset sukat. Keräys on avoin kaikille neulomaan innostuville ja keräys jatkuu läpi koko vuoden. Tempauksella on sekä faceryhmä että nettisivut, joista saapi lisätietoa ja inspistä.

Lankana Teetee Pallas, puikot 3mm


Lankana Adlibrikseltä blogin kautta saatu Baby Merinovilla -lanka, puikot 3mm

Lankoina Teetee Pallas vas. ja Sandnesgarn Lanett Baby Ull oik. Puikot 3mm
Ohjeet on simppelit: 

1. Sukat neulotaan vastasyntyneelle (kanta-kärkimitan suositus on noin 9-10cm)
2. Sukkien on oltava sinivalkoiset (ei muita värejä, ja sekä sininen että valkoinen pitää löytyä edes pienenä mausteena) 
3. Sukat pitää yhdistää langalla (ettei parit huku toisistaan) tai pussittaa (koskee eläintalouksia), ja laputtaa (jossa tieto langan materiaalista ja ennen kaikkea pesuohjeet. Käsinkirjoitettu käy hyvin) 
4. Sukkia ei viedä itse sairaalaan, vaan toimitetaan keräyspisteisiin

Siinäpä ne!

Sinisen ja valkoisen sävyt saa itse valita, käy siis esim. luonnonvalkoinen ja vaaleansininen. Turkoosia toivotaan vältettävän. Samoin sukan mallin voi itse valita, se siis voi olla sukka tai tossu, pitkävartinen tai lyhempi. Kirjoneuleella, pitsillä, raidoilla tai vaikka raitalangalla. Ja sukan saapi myös virkata. Tää on musta huippu juttu, koska mä en ainakaan jaksa tehdä montaa samanlaista ja lisäksi näihin pikkusukkiin on helppo kokeilla uusia juttuja, kuten vaikka mä kokeilin yhteen pariin tehdä kirjoneulekuvion tasona kantalappuun ja tein yhdet putkisukatkin.

Jos sukka neulotaan eläintaloudessa, kuten meillä, sairaala tosiaan toivoo että sukat pussitettaisiin (eikä pussia enää avata) sekä pakastettaisiin parin päivän ajan, että mahdolliset loiset yms. kuolevat. Pussiin tulisi vielä kirjoittaa että "eläinkoti".

Sairaana neulomista ei tietenkään suositella. 

Neulomisaikaa on tämän vuoden loppuun asti ja sukkia tarvitaan semmonen kevyt 55000 kappaletta! Jossain päin suomea ollaan ahkeroitu todenteolla ja esim. Etelä-Karjalan keskussairaalan vuoden sukkatarve on jo täytetty! Mutta sitten taas täällä Helsingissä päin ja Vaasassa on sukkia vasta juuri tammikuun-helmikuun tarpeisiin. Sairaaloiden sukkatilannetta voi seurata täältä.


Ai ja sairaalakohtaiset keräyspisteet löytyy täältä

Että ei muutakun mukaan vaan! Yhdellä parilla, tai useammalla!
Jos oot hyviä sukkaohjeita vailla, niin kannattaa tsekata esim. Marttojen vauvansukka tai vanha kunnon Junasukka. Tapahtumalle on nyt avattu tosiaan nettisivutkin, ja sieltä löytyy myös Lankamaailman suunnittelema Lippusukkamalli tätä tapahtumaa varten, ja kovan suosion saavuttaneiden Anelmaisten tekijä on suunnittelut myös minianelmaisten mallit käytettäväksi (ohje taitaa olla ainakin toistaiseksi saatavilla vain tuolla faceryhmässä). Myös tommoset kierrejoustimella tehdyt putkisukat on kuulemma pienellä hyvät. Hupsistarallaa Terhi on paahtanut näitä sukkia jo kymmenittäin, ja Terhi on parit kirjoneulekaaviotkin tehnyt.

Mun saldo on nyt kuusi paria. Mä oon tehnyt näitä pääosin silleen lennosta suunnitellen, mutta tässä ohjetta yhteen pariin, mihin piirsin kirjoneulekaavionkin.


Lumihiutalesukat vauvalle

Lanka: Baby Ull Lanett
Puikot: 3mm


Luo 40 silmukkaa, aloituskierroksen pitäisi olla mahdollisimman joustava vauvan sukassa.
Neulo 2 oikein, 2 nurin joustinta 12 kierrosta.
Neulo 2 kierrosta sileää. Lisää jälkimäisellä kierroksella 2 silmukkaa, jolloin silmukoiden kokonaislukumäärä on 42.

Aloita kirjoneulekuvio kaavion mukaan. Kuvio mahtuu sukkaan yhteensä kolme kertaa.
Kun kirjoneulekuvio on tehty, neulo taas 2 krs oikein sinisellä, ja kavenna jälkimmäisellä kierroksella 2 silmukkaa pois, jolloin silmukoita on taas 10/puikko

Neulo taas joustinta 2 oikein, 2 nurin, 12 kierrosta.


Kantapää:
Neulo 1. ja 4. puikoilla nurjalla nurin ja oikealla oikein yhteensä 14 krs. Neulo sitten kantapää kavennuksineen (mä jaoin kantapään silmukat 6+8+6) eli: Neulo (oikealla puolella) oikein, kunnes jäljellä on 7 silmukka. Nosta 1s neulomatta, neulo 1s ja nosta neulomatta nostettu neulotun yli. Käänny. *Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 6s nurin, neulo 2s nurin yhteen. Käänny. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 6s oikein. Nosta taas 1s neulomatta, neulo 1s oikein, nosta neulomatta nostettu neulotun yli. Käänny.*
Toista *-* kunnes kaikki reunasilmukat on kavennettu pois. Keskellä neulotaan siis koko ajan kahdeksaa silmukkaa, joiden lukumäärä pysyy koko ajan samana.

Kantakiila:
Nosta sitten kantalapun molemmilta sivuilta puikoille noin 9 silmukkaa. Jaa kantapään 8 silmukkaa tasan samoille puikoille joilla on kantalapun reunoista nostetut silmukat (1. ja 4. puikot). Neulo yksi kierros oikein.
Aloita sitten kantakiilakavennukset: neulo 1. puikon silmukat oikein (neulo kantalapun reunasta nostetut silmukat kiertäen ettei niihin jää reikää) kunnes jäljellä on kaksi silmukkaa. Neulo nämä kaksi oikein yhteen. Neulo 2. ja 3. puikon silmukat oikein. 4. puikon alussa nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 1s oikein ja nosta neulomatta nostettu silmukka neulotun yli. Neulo loput puikon silmukat oikein (kiertäen). Jatka kavennuksia kunnes 1. ja 4. puikoilla on 8 silmukkaa ja 2. ja 3. puikoilla on 10 silmukkaa.

Jaa silmukat tasaisesti neljälle puikolle ja jatka sileää neuletta näillä 36 silmukalla 14 kr oikein (tai kunnes terä on noin 7-8cm.

Kärkikavennus:
Aloita kärkikavennukset: Neulo 1. ja 3. puikon silmukat oikein, kunnes jäljellä on 2 silmukkaa. Neulo viimeiset kaksi silmukkaa oikein yhteen. 2. ja 4. puikkojen alussa nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 1s oikein ja pudota nostettu silmukka neulotun yli. Neulo loput silmukat oikein.

Toista kavennukset joka kierroksella, kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 2 silmukkaa. Katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi.

Päättele kaikki langat ja höyrytä sukka kevyesti.


Mukavaa viikonloppua kaikille! 

-hanne

17 kommenttia:

 1. Ootpa ahkeroinut! Mulla on vielä Suomi100-sukat aloittamatta. Helmikuussa pitää kyllä toimeentua. Tosin yhdelle tutulle vauvalle taidan toimittaa keräyspisteen sijasta suoraan jalkaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä oli jotenkin superkiva tehdä, niin nopeita, ei tarvinnu ite pähkäillä väreä (heh) ja sitten kuitenkin sai vähän säveltää :D Mukaan vaan :)

   Poista
 2. Ihania olet ahkeroinut. Äitit on tosi onnellisia nuista sukista, tiedän kertoa. Hieno juttu, tosaankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mä luulen kans että on ihana saada synnäriltä jotain tämmöstä mukaan!

   Poista
 3. Jep tää on tosi kiva kun voi tehdä just semmosia kun ite haluaa, mä oon kokeillut muutamaa uutta mallineuletta ja intarsia-pyöröneuletta :) Söpöjä sukkia sulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Mä luulen että jos ois ollu joku määrätty malli, niin mun panos jäis ehkä kahteen sukkapariin, kyllästyn niin nopeasti :D Intarsiaa pyöröneuleena voiskin tosiaan kokeilla myös :D

   Poista
  2. http://www.ravelry.com/patterns/library/villiviini mä tein tän ohjeen mukaan tuon intarsiaosuuden, pitsiosio menee ihan hyvin vauvan sukkiin sellaisenaan, mulla oli yht 30 silmukkaa, joista 15 oli tavallaan jalkapöydän päällä ja etupuolella, ja niistä reunimmaiset neuloin sinisellä ja siinä välissä sitten tuo pitsiosio valkoisella :D Laitan jossain vaiheessa itsekin kuvia mun tekeleistä, vaikee selittää :D

   Poista
 4. Hyvin olit tiivistänyt nuo ohjeet myös postaukseen! Facebookryhmä tarjoaa välillä kyllä aikamoista sirkushuvia :D Minullakin 6 paria valmiina, seitsemännet saan varmaan alulle tänään, kunhan saan päätettyä mitä haluan kokeilla seuraavaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tosiaan tarjoaa! :D Mä toisinaan illalla sängyssä vielä selaan ryhmää ja luen, no, "mielenkiintoisimpia" keskusteluja :D Onneksi tuntuu että nyt modet on ottaneet vähän tiukemman linjan...Mulla seiskaparin aloitus odottaa alkavan viikon luentoja :) Ehkä jotain raitaista tällä kertaa...tai sitten ei :D

   Poista
 5. Nättejä sukkia kaikki <3! Mulla on vielä aloittamatta, mutta eiköhän vähintään yhdet tule tehtyä.

  VastaaPoista
 6. Kiitos ohjeesta ja keräyspaikkojen listasta! En oo ite facebookissa ja mietinkin mistä saisin tietää keräyspaikat. Keräyksen ajatus on ihana ja kyllä tähän on pakko osallistua ainakin muutamilla sukilla.
  Sinun pikkusukat on tosi suloisia!

  VastaaPoista
 7. Kiitos paljon vinkeistä! Aloitin junasukkien neulomisen ensimmäistä kertaa, ja tuli vähän reilu koko mutta pitää seuraavat sitten tehdä ohuemmalla langalla.
  Sun neulomat ovat aivan ihania :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Junasukat saa joo kyllä tehdä aika pienellä langalla, mutta toisaalta, ison kanssa pärjää aina :)

   Poista