2016/08/14

VAUVALAHJAT ITSE TEHDEN
Multa pyydettiin tossa jokin aika sitten pientä kommentointia Kotivinkin vauvalahja -juttuun siitä, mikä tai millainen on mun mielestä hyvä itse tehty vauvalahja. Jäinkin miettimään, että aihetta voisi enemmänkin pyöritellä! Nämä on nyt mun ajatuksia ja kokemuksia aiheesta. Pyörittelin tätä postausta pitkään, mutta varmasti silti monta juttua on unohtunut! Musta oiskin hauska, jos tämä voisi olla sillä tavalla elävä postaus, että voisin muokata/täydentää juttuja, jos saan teiltä lisäkommentteja aiheeseen :)


YLEISIÄ HUOMIOITA JA VINKKIVIITOSIA

 • Turvallisuus. Tätä ei voi liikaa korostaa, mutta maalaisjärki kantaa jo pitkälle. Tai oikeastaan perille. Ainakin nyt myrkkyvapaita materiaaleja ja kaikki mahdollisesti irtoavat osat tiuuuukasti kiinni.
 • Perheen mieltymykset. Jos tiedät että perhe rakastaa mustan eri sävyjä tai vaihtoehtoisesti sateenkaaren kaikkia värejä yhtäkaikaa, niin onhan se kiva tehdä (ja saada) semmoista mikä sujahtaa kotiin helposti. Toisaalta taas.....
 • ...Tee mitä tykkäät! Aika usein jos materiaalit, yhdistelmät on semmosia, että tekisi mieli itse pitää vaikka ne ylisöpöt sukat (oli vauvaa tai ei) niin lahja todennäköisesti osuu ja uppoaa!
 • Yksilöllistä. No siis, itse tehtyhän on jo lähtökohtaisesti yksilöllinen ja ainutlaatuinen. Mutta kun kirjoo vielä mukaan vaikka vauvan nimen tai työnimen, lauseen äidin lempilaulusta tai syntympäivän, tekee se lahjasta vielä omemman.
 • Tee mahdollisuuksien pitkäikäistä. Varsinkin nopeasti pieneksi jäävissä vaatteissa! Bodeissa voi kokeilla laittaa tuplanepparit haaroihin, ja hihansuihin sekä housujen lahkeisiin käännettävät resorit.
 • Tee monikäyttöistä. Esimerkiksi tuttinauha on kiva vauvavieminen, mutta kaikki vauvat ei vaan suostu tuttiin vaikka mitä temppuja tekisi. Meillä tuttinirsoilija lopetti tuttien käytön lopullisesti 6kk ikäisenä. Mutta jos tuttinauhasta tekeekin semmoisen että se toimii myös lelunauhana, niin se pääsee käyttöön kuitenkin.
 • Erityistarpeet? Onko perheessä vaikkapa villa-allergiaa tai vauva pikkuruisen pieni keskonen? Kun ite tekee, voi materiaaleja ja kokoa yms. vähän fiksata sopivimmiksi.
 • Pesu ennen. Mä olin ekan vuoden aikana aika tarkka että käytän hajusteettomia pesuaineita. Ja kun kerran ostin kirpparilta vaatteen joka oli pesty voimakkaasti hajustetulla pesuaineella, ni mä yllätyin kuinka pitkään se voimakas tuoksu säilyi. Jos siis mahdollista, niin varmempi on tehdä mahdolliset esipesut ilman tuoksuja tai ainakin mahd. vähin tuoksuin.
 • Pesu jälkeen. Vauvajutut on toisinaan kuorutettu parsakaalilla, puklulla ja/tai kakalla. Ei oo huono homma jos lahjuksen voi nakata huoletta pesukoneeseen. Esim. villalangoista löytyy usein myös ne superwash vaihtoehdot. Ja jos viemisen sitten tosiaan voi nakata koneeseen, on se hyvä kertoa, ettei äiti turhaan käsin hinkkaa pesukoneen kestävästä nutusta tahroja.
 • Turhake vs. hyödyke. Tää on vähän kaksipiippuinen juttu. Toiset esimerkiksi vannoo imetystyyjen ja vaunuverhojen nimeen, toisilla ne jää keräämään pölyä. Mutta usein jos on kyse ekasta lapsesta, ei ehkä voi etukäteen tietää onko joku juttu tarpeellinen. Turhalta tuntuva juttu voikin olla ihan arjen pelastaja. Tai sitten ei. Mutta siis, jos pelkäät että lahja jää käyttämättömäksi, tee joku takuuvarma. Mä esimerkiksi tiedän tasan yhden ihmisen joka ei käytä harsoja, enkä ketään joka ei käytä bodeja tai villasukkia. Toisaalta vähän erikoisempi lahja voi olla perheelle todella mieleenjäävä ja sellainen mikä olisi muuten jäänyt hankkimatta.
 • Imetys ja kestovaippailu. Kaikki äidit ei imetä, ja joskus imetykseen liittyy raskaskin imetyspettymys. Silloin esimerkiksi kestoliivinsuojat on aika hutilahja. Kaikki perheet ei myöskään kestovaippaile, esim. minä en oo koskaan saanut sitä kokeiltua, joten äitiyspakkauksen kestovaippakin on jäänyt laatikkoon. Jos mahdollista, niin tee siis vähän salapoliisityötä ennen tällaisia lahjoja.
 • "Tää on vaan tämmönen pieni ja arkinen juttu". Juuri se voi olla se paras lahja! Vauvatarvikeet on toisinaan aika tilaa vieviä ja niitähän kertyy! Pienet jutut on helppo ottaa vastaan ja jos vieminen on tarkoitettu ihan perusarkeen, on se todennäköisesti myös erittäin hyödyllinen ja käyttöön tuleva lahja. Esim nyt vaikka tutti-/lelunauha on vaan usein pieni ja arkinen, mutta ah niin näppärä! 
 
Jaoin nyt mieleen tulleet lahjat neljään ryhmään (ja olipa muuten vaikea miettiä järkevää jakoa!) : Tarvikkeet, lelut, vaatteet ja äidille. En nyt kommentoinut jokaista lahjaa erikseen, vaan ryhmää yhtenä kokonaisuutena. Listasin myös lahjojen perään linkin tai parikin ohjeeseen/inspiskuvaan ko. lahjaan liittyen. Näitä suosittelen lämmöllä googlaamaan lisääkin, netti on pullollaan ihastuttavia ideoita ja ohjeita! 
TARVIKKEET 

- Tuttinauhat/lelunauha Eilen tein
- Ruokalappu  Kolmen karuselli 
- Hihallinen ruokapaita Sanna tekee ja purkaa 
- Kuolalappu LaRa LiL
- Huppupyyhe No home without you
- Harsot mun tekemiä
- Torkkupeitto/köllöttelypeitto Novita
- Neuvolakortin kannet Villapata kiehuu
- Toukkapussi Simpsukka 
- Kestovaipat Eräs perhe
- Villavaippahousut Siskoneule
- TrippTrapp syöttötuolin pehmusteet  Ruttuja  
- Vaunukuppiteline Hupsistarallaa 
- Pinnasängyn pehmusteet  Pillkeitä
- Vaunuverho Villa&Villa
- Babynest Unelmallinen
- Kaukalopussi Yksi pieni käsityöblogi

Tämä on ehkä mun suosikki ryhmän! Monet näistä on nimittäin sellaisia vauvaviemisiä/-tarvikkeita, joita ei kaupasta saa ehkä lainkaan tai sitten monen monta rahaa pulittamalla. Toisaalta monet on myös sellaisia, että näitä ei periaatteessa tarvi kuin yhden. Siis että jos perheellä on jo kaukalopussi, ei välttämättä toista tarvitse. Tämä ryhmä sisältää paljon myös näitä vähän kiistanalaisia vauvatarvikkeita, esimerkiksi vaunuverho on sellainen, että osa ei ymmärrä sen käyttöä lainkaan, ja osa (kuten minä) kokee sen taas aivan supernäppäräksi. Varmimpia hittilahjoja tästä ryhmästä lienee listan alkupään tarvikkeet, sillä voin melkein luvata että kaikki vauvat ainakin jossain vaiheessa syö (sotkuisesti) ja kuolaa. Toisaalta loppupään vähän suuritöisemmät ja harvinaisemmat vauvaviemiset voivat olla juuri niitä juttuja, joita perhe ei olisi tullut itse hankkineeksi.LELUT                               

- Helistin Lauramainen
- Rapinalelu Eilen tein 
- Pehmolelu No home without you
- Pehmokirja  Ripaus tunnelmaa (vähän isommalle lapselle)
- Mobile Pilkkeitä
- Uniriepu Janitan kätösistä 
- Leikkimatto Lähiömutsi
- Lelukaari Koko[koti]ko
- Keinu Pinjacolada (myös vähän isommalle lapselle)

Lelut on semmoisia vauvaviemisiä, joita on ainakin mun mielestä ihana saada ja vähintäänkin yhtä ihana tehdä. Niitä tehdessä turvallisuustekijät on vain otettava erityisen tarkasti huomioon. Kaupan lelujahan vahditaan monin lakipykälin, joten voisin ajatella että joitakin tuoreita vanhempia jännittää antaa itsetehtyjä leluja vauvan riepoteltavaksi. Mä oonkin saattanut vielä sitten erikseen antaessa mainita vanhemmille esim. että nää on kiinni sitten tulpaompeleella kiinni. Myös helppo pestävyys on plussaa!

Muuten sitten leluista sanoisin että ihan pienet palleroisethan rakastaa kontrasteja ja selkeitä muotoja. Mun mielestä Onni ja Ilonan TSI-katsekangas onkin aivan hittimateriaali tuollaisen alle 6kk leluihin! Leluja tehdessä voi hyödyntää kirppareiden vanhoja leluja, joista voi irrotella esim. vinkuvia, kiliseviä tai soivia elementtejä piiloteltaviksi lelujen sisään. Kirppareilla pyörii myös varsin pikkurahalla noita lelukaari/leikkimattohökötyksiä, jotka ovat, no, ei niin esteettisesti miellyttäviä mutta ah niin hyödyllisiä! Niin tommosen vanhan kaaren kun jaksaa päällystää uudelleen, voi saada oikein vuoden hittilahjan aikaiseksi!


VAATTEET                        

- Body Tosimummo (kuvat ei valitettavasti näy), Miinullekko (bodyn kääntöhihan teko)
- Myssy Novita
- Tumput Piipertäjät
- Villahaalari TeeTee Drops Design
- Unipussi Kotikutoista 
- Neulemakuupussi Drops Design
- Tossut Irinka itseteossa

Tässäpä kohtalaisen varma vauvalahjaryhmä. Kuitenkin kaikkia lapsia puetaan, väittäisin! Toki vanhemmilla voi olla aika tarkka maku ja tyylikin vauvan vaatteiden suhteen, mutta kyllä itsetehty vaate on kuitenkin jotenkin niin rakkautta täynnä, että uskoisin ja toivoisin, että ne ei jää pyörimään kaappiin käyttämättä! Kuoseista ja väreistä muuten ehkä sen verran, että kannustan kovasti rohkeuteen! No, toki jos on tiedossa että perhe haluaa ehdottomasti pojalleen vain "poikavärejä" niin eikai siinä sitten, mutta muuten ei kannata liiaksi miettiä että onko joku liian "tyttömäinen" tai "poikamainen".  

Muuten vaatteista sanoisin että ihan pikkuruisen kanssa kääntöhihat on erihyvä, monet vannoo myös kietaisubodien nimeen (mä en oppinut niitä koskaan käyttämään). Pääntien helppo pukeminen (= joku nepparisysteemi tai kirjekuoripääntie) on hieno homma! Neuloessa suosittelisin langaksi jotain mielellään konepestävää lankaa, mutta suosisin ennen kaikkea luonnonkuituja ja mahdollisimman pehmeää ja kutittamatonta materiaalia.
ÄIDILLE                            

- Imetystyyny Tilduliinu
- Kestoliivinsuojat VillaKiana
- Imetys-/kantoliinailukoru Pieniä hetkiä

Mites nämä mun äidille suunnatut lahjat liittyykin nyt vain imetykseen! Vinkatkaa muitakin viemisiä äidille ja tietty vaikka isällekin! Mutta näistä esimerkeistä sen verran, että kestoliivinsuojat oli ainakin mulla kultaakin kalliimpi apu, kun ne kaupan kauheat läpyskät jotenkin vain liimautui kiinni ja/tai falskasi. Itselleni tein liivinsuojia kunnon imuilla (kaksi kerrosta bambufroteeta, ihoa vasten aina kuivan tuntuinen coomax ja ulkokerros kosteutta pitävää PUL -kangasta). Imetystyynyn päällisen olisi myös hyvä olla helposti pestävissä koska sitä maitoa voip olla alkuun siellä ja täällä. Imetyskoru on varmasti mainio lahja myös kantoliinailua tai -reppuilua harrastavalle!

*****

Tämmöistä listaa sain nyt tehtyä! Kommentoikaa jos tulee mieleen jotain :)

-hanne

20 kommenttia:

 1. Ihana postaus. Mitä tuohon lisäämään. Juuri niitä asioita olet listannut mitä itse mietin kun haluan antaa jotain itse tehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja kiva kuulla tämäkin, siis että samoilla linjoilla ollaan :)

   Poista
 2. Ihania juttuja olet kasannut tahan ja upeita juttuja olet tehnyt, olisi ilo saada lahjaksi mika tahansa naista!

  VastaaPoista
 3. Olipas kertakaikkisen kattava postaus. Ihana :) ~Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiva kuulla, kyllä tätä tulikin rakenneltua :D

   Poista
 4. Kivoja ideoita! Tosta voisinkin napata jotain tekemistä loppuvuodelle :)

  Mitä ite muistelen vauvavuodelta niin sellainen vaippapussukka johon ois mahtunu myös harso ja wipesit ja jonka saa nakattua mukaan laukkuun, olisi ollut tosi kiva. Olisiko jollain valmista ideaa tähän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei aivan mainio ehdotus, ja siis mähän oon ite tehnyt itelleni semmoisen :D Aattelinkin että varmasti oon jotain unohtunut :) Muistelen hiljatatin nähneeni, että joku on tehnyt myös semmoisen ns. isoja neuvokorttikansia muistuttavan jutskan, joka oli just sopiva parille vaipalle ja wipseille. Mäpä vähä googlailen jos löytyisi jotain ohjetta tai inspistä näihin. Kiitos vinkistä :)

   Poista
 5. Kiitos ideoista. Tyttäreni odottaa juuri ensimmäistä vauvaansa ja mummona haluan antaa jotain (paljon) itsetehtyä. Tätä listaa tulen käyttämään.

  VastaaPoista
 6. Sattuipas ajankohtainen aihe. Sukuun on tulossa vauva päivänä minä hyvänsä ja päätin, että teen vauvalahjan kun omat on sen verran "isoja", että ehtii jotain tehdä. Lapasestahan se vain meinaa lähteä... Kankaat hommasin unipesään ja vaunuverhoon, mutta sen ajatuksen (ainakin tällä haavaa) hylkäsin ja monen mutkan kautta keksin kaukalopussin. Monet valmiit on kovin tummia ja tylsän värisiä niin olisi tavallaan hyvä syy tehdä sellainen itse. Neuvolakortin kannet samasta kankaasta ja pussiin sopiva lakki olisi kanssa kiva, samasta kankaasta kommenteissakin mainittu vaippapussukka... Niin sanoinko jo, että meinaa lähteä käsistä? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, hyvä sitten :) Mut joo...helposti lähtee kyllä lapasesta! :D Vauvalahjat on vaan niin söpöjä ja usein ne vielä syntyy suht vähistä materiaaleista :) Kaukalopussi on kyllä varmaan ihana lahja saada! Ja neuvolakortin kannet on semmonen mitä ei taida löytää kaupoista ollenkaan. Ja ja :) Nauti käsistä lähtemisestä ;)

   Poista
 7. Äidille imetyspaita/-mekko ja villainen "tissituubi". Äidille JA isälle kantoliina. Tarvikkeisiin lisäisin myös pienet vuodevaatteet ja kestovaipoille "matkaroskiksen".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä ideoita! Lisäänpä noita! Kantoliinaa vaan mietin, voiko niitä tehdä itse kuinka helposti, että ovat pätevät, ergonomiset ja turvalliset? Mä oon jonkin verran kantanut, mutta silti en ehkä osaisi lähteä tekemään kantoliinaa itse. Mutta niihinkin varmaan löytyisi ohjeita tietenkin, pitääpä paneutua!

   Poista
 8. Kiva postaus! Minä tein aikoinani niin omille lapsille kuin lähipiirin vauvoille lahjaksi kankaisia köllöttelypeittoja joko neliötilkuista kokoamalla tai joskus vain kivasta tikkikankaasta ommeltuna.Se on huoleton pestävä, kivat kuviot tarjoavat katsottavaa ja lapsen kasvaessa sitä voi hyödyntää mm. legoleikkien alustana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peitot/köllöttelypeitot on kyllä kiva lahja! Niitä kuitenkin tarvii aina ja mulla ainakin oli koko ajan käytössä useampikin :) Ja niistä saa niin kivoja! :)

   Poista
 9. Tosiaan suosikaa luonnonkuituja. Miksihän kaupoissa aina vaan myydään akryylilangat vauvalankoina? Ihan hirveä materiaali, hiostava tekokuitu, vaikka pehmeä onkin.

  VastaaPoista
 10. On jopa vähän sääli, että noin taitavalta käsityöihmiseltä on jääneet kestovaipat kokeilematta!
  Olkoon vaippailusta ja sen arvoista mitä miltä hyvänsä, niin se vaippojen ompelu ja neulominen olivat minusta ehkä koko harrastuksen parasta antia.

  VastaaPoista
 11. Kiitos postauksesta! Tästä saan mainiolta ideoita tulevalle lapsenlapselle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tulee käyttöön :) Onnea tulevalle isovanhemmalle :)

   Poista