2015/08/16

PUIKKOMAISTERIN SUKKAKIRJA


Sain kutsun elämäni ekoihin kirjanjulkkareihin ihanaiseen Snurreen, juhlistamaan uunituoreen Puikkomaisteri -blogia pitävän Tiina Kaarelan jokseenkin kaunista Puikkomaisterin Sukkakirjaa*. Siellä lankojen keskellä kilistettiin kirjalle, joka lienee ensimmäinen osa Puikkomaisterin neulekirjasarjaa. Käsi(ne)kirja on kuulemma jo hyvällä alulla! 

Mun hermothan ei oo laisinkaan kirjoneuletta-pienillä-puikolla-ja-superkaposella-langalla -tyyppiä, ja vitsi kun sukkien kohdalla niitä pitäis vielä tehdä kaksi! Ylivoimaista! Ainoat tekemäni kirjoneulesukat onkin paksusta langasta ja vieläpä eriparia! Niinpä olikin vähintäänkin mielenkiintoista kuulla kun Puikomaisteri heti ensitöikseen kertoi, että hänen kärsivällisyytensä on samaa luokkaa ja että ikäänkuin siksi juuri hän on kirjoneuletta lähtenyt neulomaan. Niin että kirjonneulekirjan voi julkaista myös ihminen, jonka kotoa löytyy parittomia sukkia ja joka on opetellut kirjoneulepitkäjänteisyyttä aivan tosissaan.Ja siitä kirjasta. Onko teistä kukaan päässyt tätä jo selailemaan? Kirjasta löytyy siis reipas parikymmentä ohjetta, pääasiassa kirjoneulesukkiin. Niihin semmosiin, mitkä mahtuu kunnolla tavallisiinkin kenkiin ja joita kuuluu ulkoiluttaa mielellään vaikka läpinäkyvien kenkien kanssa. Kuviot on värikästä toisintoa mm. eri maiden kansanomaisten kirjontakuvioiden malleista. Löytyy kuulkaas ötökkää ja kukkasta, mutta samoin myös vähän geometrisempaa ja hillitympääkin. Omat suosikki on pitkällisen selailun jälkeen ehkäpä yllänäkyvät Susamikat, keltaharmaat Ohdakkeet tai nokkelasti nostettuja silmukoita hyödyntävät Otsot. Kirjassa on yleensä kaksi kokoa per sukka, ja selkeät kaaviot.

Kirja ei ole aloittelijoille, eikä tarvikkaan olla. Alussa käydäänkin läpi vain oleellisimpia juttuja ja kirjailijan itsensä vinkkejä. Puikkomaisterin persoonaa pilkahtaa "Kantapään kautta, mutta lue ainakin tämä" -kappaleen nimikoinnissa. Jooh, itellä ainakin tulee usein vähä skippailtua alkuhöpinät, vaikka niissähän se kirjailijan kokemus olisi varmaan tiivistettynä. Mutta nyt luin! Ja luin muuten myös "Äidillä on parhaat lelut" -kappaleen, ja sekin oli selkeästi munlaisille suunnattu. Nimittäin vinkkiviitosia erilaisista ohjelmista yms. teknologian tuottamista (kirjo)neulojan apuvälineistä. Peukkua tälle!


Jähtäväksi nää, saanko tsempattua itseni ohkaisen kirjoneulesukkaparin neulontaan. Mutta innostavalta kirja ainakin tuntuu! Ja inspiroituminenhan se on se kaikista mukavin juttu! Kirjailija itse kehotti lukemaan kirjan, katsomaan kaaviot ja sitten neulomaan mitä neuloo. Sen ainakin teen.

Kiitos kutsusta Snurren väelle ja vinkkinä muuten, että Moreeni kustantamolta näyttäis olevan tulossa muitakin jokseenkin mielenkiintoisia kirjoja tässä syksyn aikana. Erityisesti jäi kiinnostamaan Anna Verschikin Saumattomat neuleet. Niin ja tarttuihan sieltä Snurresta väistämättä pari lankakerääkin mukaan, se kun tuo syksy tuloillaan, niin pitää hiljalleen valmistautua. 

-hanne

*kirja saatu julkkareissa

16 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. They truly are! I wish I had patience enough to make a pair!

   Poista
 2. Mä oon kans kärsimätön mut ajattelin ihan kirjan kunniaksi tehdä edes yhdet kirjoneulesukkat tuosta kirjasta. Sellaiset lyhytvartiset riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllähän se melkein pitäis! Muutenkin ois tarvetta semmoisille, mitä vois pitää just syksyllä tennareiden kanssa. Oishan se kiva jos tennareista tämmöset hienoudet vilkkuis!

   Poista
 3. Voi, että! Näyttää niin hyvältä, että voi olla pakkohankinta edessä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh tässä on kyllä jo kuvatkin aivan valtavan houkuttelevia! Ja mun mielestä on aina hyvä tukea suomalaisia kässäkirjoja :)

   Poista
 4. Kiitos kauniista sanoista ja innostavista kommenteista! Uskokaa huviksenne, jos minä pystyin siihen, tekin pystytte ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun sain osallistua julkkareihin! :) Ja jotenkin on tässä kirjaa selatessa tullut koko ajan vahvempi fiilis, että kai se on kuulkaas vaan otettava härkää sarvista ja pystyttävä! :D

   Poista
 5. Tuo on hyvä kirja! Itsekin hämmästyin tuosta leluosuudesta, en edes tiennyt että kaikenmaailman appseja yms on olemassa. Olen itse virkkuunaisia, mutta tästä innostuneena on pakko neuloa sukat jos toisetkin. Innostusta tarttui siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, kiva kuulla :) Appseja löytyy kyllä vähän joka lähtöön näemmä, joskus hain jotain kässäappseja, mutta niiden kokeilu/käyttöön otto jäi. Pitää koklata uusiksi!

   Poista
 6. Kiitokset kirjavinkistä! Olen haaveillut seuraavaksi tekeväni kirjoneulesukat, joten tätä täytyy ehdottomasti vilkaista tarkemmin. Onneksi opettelin neulomaan :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa vilkaista! :) Ja onnea sukkien tekoon, pitää kyllä ottaa itsekin talven tavoitteeksi :)

   Poista
 7. Kiitos tosiaan kirjavinkistä! Tuollaisia ohuita villasukkia tosiaan tarvisi aina. Ehkä kirjoneuleena niitä jopa jaksaisi vähän paremmin neuloa, kun yhdellä värillä neulottaessa kyllästys iskee jo ensimmäisen kantapään kohdalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta, multakin tuollaiset puuttuu täysin. Ja mäkin kyllä teen ehkä ennemmin kirjoneuletta kuin vaikka pitsiä. Kauheen lankamäärän päättely ei kyllä innosta, mutta esim. just noi yllänäkyvät Susamikathan ei paljon lankojen päättelyä vaadi :)

   Poista
 8. Sain kirjan kirjastosta lainaan... Aivan ihania sukkia! Ja niistä lyhytvartisista vois alottaa sen kärsivällisyyden kasvattamisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikös vain ookkin :) Jooh, mä voisin aloittaa vaikka eka (lyhkäisistä) kämmenikkäistä :D

   Poista