2015/08/26

MUSTELÄISKÄREIVIT [ohje]Ihastelin tässä taannoin Vimman Maailma muovautuu -printtiä. Mietin, että miten saisi vähän pienemmässä mittakaavassa vähän samanmoista, marmoriväri -henkistä pintaa kangasväreillä. Joskus keväällä kokeilin ihan marmoriväreilläkin värjäämistä kankaalle, mutta se ei suoriltaan toiminut niinkuin ajattelin. Mutta nytpä tuli sitten mieleen aiemmin värkkäämäni musteläiskäkassi, ja siitähän se ajatus sitten lähti. 

Tää vaatis edelleen jatkokehittelyä, mutta silti tänne nyt jo! Koska mä tykkään! Erityisesti tuo sabluunapainaminen oli hauskaa puuhaa.

Ja ohjeentynkää, tietty!


MATERIAALEISTA

- Kangasvärit
Suosittelen lämmöllä EMO-tuotantoa, ja mikäli tulee värjättäyä aika-ajoin, niin kannattaa vähä satsata ja ostaa perusvärit + musta ihan pigmenteinä. Valmis kankaanpainoväri tai pelkkä painopasta ei nääs kestä ikuisuuksia, vaan menee about vuodessa klimpiksi. Pigmentit taas säilyy, ja painopastaa tai ruiskuemulsiota on nätty ostaa sitten lisää. Ja sekoittelemalla saa tietty mitä väriä tahansa aikaiseksi!

- Tiskirätti / body
Oma "tyhjä" tiskirätti löytyi Hobbypointista. Mutta toki vaikka bambukangas toimii yhtä hyvin. Todennäköisesti paremminkin! Pitää se vielä testata! Body on ihan henkkamaukan tätien ompelema. Mua laiskotti!

- (läpinäkyvä) muovipussi

- Kontaktimuovia jos suunnitelmissa on sabluunapainaminen

1.
Valkkaa valmiiksi haluamasi värit. Mä sekoitin myös mustaa valmiiksi, mutta totesin, että värit toisiinsa sekoittuessaan muodostaa kuitenkin hyvin tummiakin sävyjä. Niinpä jätin mustan käyttämättä. 

Lusikoi värejä muovipussin päälle yllänäkyvällä tavalla. Mutta HUOM! Painoväriä kannattaa laittaa enemmän, kuin mitä mulla tuossa yllä on! Varsinkin tuo tiskirätti imi itseensä niin paljon väriä, että painojälki jäi paikoin epätasaiseksi/puutteelliseksi. Eli väriä reippaasti!
Huomioi myös, että isommat "kasat" väriä, tuottavat tietenkin isomman samanvärisen pinnan. Eli värejä sen mukaan, minkälainen jälki on tavoitteissa.


 
2. 
Paina muovipussi kaksinkerroin, ja levittele värejä varovasti sormella painaen. Tässä kohtaa värejä voi sekoitella keskenään paljon, tai sitten vain hyvin vähän. Mitä voimakkaammin painat, sen voimakkaammin värit sekoittuvat toisiinsa.3.
Avaa muovipussi varovasti. Aseta tiskirätti sanomalehtien päälle ja laske muovipussin väripuoli tiskirättiä vasten. Sivele sen jälkeen kädellä muovipussin päältä niin, että kaikki väri siirtyy kunnolla muovipussista kankaalle. Tässäkin kohtaa värit saattavat vielä jonkin verran sekaantua keskenään. 

4. 
Poista muovipussi ja anna työn kuivua hyvin. Kiinnitä sitten painoväri huolellisesti silittämällä. Mä vielä huuhtelin rätin huolellisesti ja nakkasin sen pesukoneeseen ennen käyttöön ottoa. Ainakaan eka pesukonepesu ei tehnyt väreille yhtikäs mitään!


SABLUUNALLA PAINAEN Sujauta bodyn sisään pahvia estämään värin leviämistä selkään. Kovempaa pintaa vasten on myös helpompi tehdä painotyö. Piirrä kontaktimuoville haluamasi kuvio ja leikkaa se irti. Jätä reippaasti ylimääräistä kontaktiomuovia kuvion ympärille suojaamaan kangasta. Liimaa kontaktimuovi bodyn/kankaan päälle. Kannattaa tässä kohtaa suojata loppukin kangas, sillä värin siirtovaiheessa on erittäin helppoa huitoa muovipussista väriä muuallekin kuin sille tarkoitettuun paikkaan...Tee värin sekoitus muovipussin päälle kuten yllä ohjeessa (kohdat 1. ja 2.). Paina sitten muovipussilla väri sabluunan päälle. Silittele taas sormella väriä kiinni kankaaseen. Mä myös jonkin verran kuljetin sormella väriä sabluunan reunoilta kankaalle, niin kuvion rajoista tuli voimakkaammat.Nosta muovipussi pois, ja poista myös kontaktimuovi varovasti. Anna taas kuivua, ja kiinnitä väri huolellisesti silittämällä. Pesin myös bodyn ensin käsin ja nakkasin vielä pesukoneeseenkin ennen käyttöä. Mä tykkään kauheasti erityisesti tuosta reivipandasta! Siinäkin ois voinut olla vähä enemmän painoväriä, mutta silti, se on supersiisti! Rätti on myös päässyt aktiivikäyttöön, joskin erityisesti sen kanssa aion kyllä jatkaa jatkokehittelyä. Mulla on muutenkin lisäkokeilukohteita tälle painotekniikalle. Je!

-hanne

40 kommenttia:

 1. Tää on tosi hieno ja kiitti ohjeesta! Taidanpa joku kerta testata. :)

  VastaaPoista
 2. Huikeen hienoja! terkuin Suska koivuladesignesta.

  VastaaPoista
 3. Ihan älyttömän hieno body ♡ Ja luutukin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tykkään kyllä itekkin! Tein vaan niin pieneen kokoon ton painannan että aivan kohta "joutuu" ehkä tekeen jo toisen :D

   Poista
 4. Bodyn kuvio on ihan mahtavan hieno!! Kiitti ohjeesta, täytyy kokeilla kuvan painamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva jos pääsee idea käyttöön/jalostukseen :)

   Poista
 5. Todella hieno ja tähän aikaan ja väreihin sopiva tekniikka!! Aivan mahtava idea ja tuo banda erityisesti 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Panda on kyllä mun suosikki myös! Seuraavaksi teen ehkä vaikkas papukaijan!

   Poista
 6. Aivan ihana ohje ja idea!
  Meillä esikoinen sai keväällä lahjaksi ison kasan EMOn värejä ja tätä täytyy ehdottomasti kokeilla yhdessä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onpa kivan lahjan saanut! Tommoset lahjat on mitä parhaimpia!

   Poista
 7. Tulipa hauska! To do -listalle ehdottomasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tää oli kyllä hauska puuha, eikä onneksi aivan kauheen aikaa vieväkään :)

   Poista
 8. Tuo body on niin ihana! Jossain vaiheessa pitää testata. Ehdottomasti :)

  VastaaPoista
 9. Kiitos ohjeesta! Panda on mielettömän kiva, tätä on testattava :)

  VastaaPoista
 10. Todella hieno ja erilainen body!! Kiitos ohjeesta! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja vaikka tekis tismalleen samanlaisen toisen, niin sekin ois sit kuitenkin erilainen :D

   Poista
 11. Ihan mahtava idea! Tosi kaunis body:) Kangasvärejä ei ole vielä tullut kokeiltua, kiitos ohjeesta, jos joskus innostus testaamaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kannattaa joskus ottaa kokeiluun, kangasväreillä voipi tehdä (melkein) mitä vaan ja vaikka mitä! :)

   Poista
 12. Ihana tuo panda!! Taidan joku päivä minäkin kokeilla! :)

  VastaaPoista
 13. Kiitos vinkistä! Pitääpä kokeilla joskus itsekin :) Ihana body!

  VastaaPoista
 14. Panda on ihan huippu! Kiitoksia vinkistä, jospa ehtisi tätä(kin) joskus kokeilemaan :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, koskahan joku vielä keksis miten sitä lisäaikaa sais ite tehtyä! :D

   Poista
 15. Ihana body! Ja ennen kaikkea ihanat nuo pulleroiset pikku reidet, jotka siitä pilkistää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih ne ovat kyllä ihanaakin ihanammat, vaikka voi tietenkin olla että oon vähä puolueellinen :D

   Poista
 16. Ihana toi pandabody. Tästä postauksesa tuli mieleeni 4 kk vauvallani teettämäni painantakokeilut. Laitoin minigrip-pussiin kankaanpalan ja tiputtelin emon kangasvärejä, jotka ei sekoitu ruskeaksi keskenään. Taisin laittaa pussin vielä pieneen mukavankuosiseen kangaspussiin johon vauva tykkäsi tarttua käsin ja ehkä vähän maistella kulmaakin. Hetken, kun oli vauva sitä pussia kädessä pyöritellyt. Otin kankaan pussista pois ja kuivasin imevällä paperilla liikavärit pois ja tadaa hienot kuviot oli tarttunut kankaaseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooo mikä idea! Voi sanoa et joo, mun vauva teki tän :D Pitäisköhän kokeilla... :D
   Mutta hei, onko siis niin että ne valmiit(ko?) kangasvärit ei sekoitu keskenään?? Semmosillahan tulis sitten aivan toisenlaista painojälkeä!

   Poista
  2. Joo siis kirjoitin vähän huonosti... Eli valitsin värisävyt, joista ei keskenään tule ruskeata :D

   Poista
  3. Ah, no mä mietin että onko niissä jotenkin erilainen rakenne :D Mutta joo totta, tuonhan voisikin huomioida...mä oon vaan aivan onneton noiden värien sekoittumisen kanssa, vaikka oon käynyt värjäyskurssejakin! Tiedän miten saa vihreää, violettia ja oranssia, mutta siihen se about jää... :D

   Poista
 17. Mukava lukea erilaisista kankaanpainantatavoista, kiva lopputulema

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kankaanpainanta on kyllä mainiota just, kun siinä(kin) on niin valtavasti vaihtoehtoja :D

   Poista