2015/05/12

KIIPEILYPUU


 
Ootteko laittaneet merkille, että siinä missä vauvan vaatteet on usein täynnä sydämiä ja hellyttäviä eläinprinttejä, niin eläinten tarvikkeet on usein eläinkuosisia tai tassunjäljillä koristeltuja. Ja minä kun haluaisin vaan yksinkertaisuutta ja yksivärisyyttä! 

Erityisesti kissojen kiipeily/raapimapuu on aiheuttanut päänvaivaa. Se on tuikitarpeellinen (jos haluaa säilyttää sohvat kunnossa) ja kuitenkin aika massiivinen välinen pieneen asuntoon. Olisi siis kiva että se olisi kiva! Mutta kun ei. Ne eläinkaupan tasopuut on A) tyyriitä B) ei yleensä oikein mun silmää mielyttäviä C) liian massiivisia ja D) ainakin meidän kissoille tylsiä, kun ne tykkäisivät kiivetä, eikä vaan loikata tasolta toiselle. On toki kivempiakin markkinoilla, niitä semmoisia tynnyrin muotoisia, mutta niissä ongelmana on kohta B) ja moninkertaisena!

Siispä siis itse tehden (tai laitetaan siis Jokke asialle)! Meidän puu ei ole täydellinen, ja vaatisi vielä vähän fiksausta, ja narukin loppui vähän kesken. Siinä oli myös ehkä aika kova hommakin...mutta se toimii! Sohva säästyy kynsiltä ja kissat saavat kiipeillä. Hintaa tälle tuli ehkä hieman alta 50 egeä. 

 
Materilaaleina meillä on tässä

- Ikean Stolmen pylväs 
- Stolmen ripustuskiinnike, 3 kpl
- aika monta metriä juuttinarua, joka on joskus vuosia sitten tullut ostettua joltain torikauppiaalta
- kuramatto
- tasot, meillä lastulevyä, mutta suositellaan ehdottomasti paksua vaneria
- koristemutterin sisään mahtuva ruuvi
- muttereita ja prikkoja kuromaan umpeen levyn ja ripustuskiinnikkeen välisen raon
- ruuveja kattokiinnitystä varten 
- kontaktiliimaa
- maalia
- Pieni vanerikiekko pylvään alaosaan tukemaan narua

Kiipeilypuun runkona toimii siis Stolmen pylväs, joka on kiilattu lattiasta kattoon ja katossa on vielä ruuvikiinnitys. Tasoina toimii lastulevyt ja kas tässä yksi juttu minkä olisi voinut tehdä toisin! Lastulevy on aikas pehmeä materiaali ja tulee varmasti vielä joskus murtumaan meidän keijukaisten hyppiessä puussa tasolta toiselle. Jo valmiiksi pari levyä oli vähän kierossa....parempi matsku olisi siis ihan kunnon vaneri tms.  

Levyt oli sahattu pyöreksi ja jokaiseen tehtiin putken mentävä reikä noin 5cm päähän reunasta. Lisäksi ripustuskiinnikkeiden kiinnitystä varten porattiin levyihin valmiiksi reiät. Pintaan sudittiin hieman maalia. Kuramaton palaset leikattiin tässä vaiheessa, mutta liimattiin vasta lopuksi paikalleen.Rehellisyyden nimissä sanottava, että tämän kokoaminen oli rasittavaa puuhaa. Ensin pujoteltiin levyt paikalleen putkeen ripustuskiinnikkeen päälle. Sitten levyn päälle tuollainen koristemutteri ja ruuvi levyn alta, ripustuskiinnikkeen läpi koristemutterin sisään. Niin ja parit mutterit sekä prikat väliin. Levyt kiristettiin paikalleen. Sitten vielä asemoitiin paalu paikalleen, pujotettiin pieni vanerikiekko alaosan kiristysmutterin päälle ja porattiin koko höskä kattoon kiinni. 

Seuraavaksi aloitettiin narun kieputus. Tämä se vasta rasittavaa olikin! Narun häntä jätettiin putkea vasten (niin että ensimmäiset kieputuskierrokset asettuu hännän päälle) ja kieputus aloitettiin alhaalta vanerikiekon päältä, koko ajan ylöspäin siirtyen. Aina välillä vasaroitiin narukierteitä tiukemmalle ja koko ajan kiskottiin niin kovasti kun pystyttiin. Kun päästiin levyn alle, vedettiin naru näppärimmästä kohtaa levyn reunan yli ja aloitettiin kieputus seuraavaan väliin.


Naru loppui meiltä kesken juuri  ennen viimeistä putken pätkää, mutta näinpä ei tarvinnut miettiä minne narun pään olisi lopuksi kiinnittänyt - nyt sen sai hyvin kiinni avaamalla yhtä mutteria ja pujottamalla narun pään tuonne levyn ja ripustuskiinnikkeen väliin (kuva yllä). Tuntuu siinä pysyvän tiukasti paikallaan!

Ihan lopuksi asetettiin vielä kuramaton palaset paikalleen. Ne me liimattiin kiinni kontaktiliimalla. Näin kissat pääsee kiipeämään myös niistä tukea ottamalla. Ja jos joku ihmettelee, niin tuo putken yläosassa näkyvä musta kohta on teippiä. Se odottaa vielä fiksausta nätimmäksi...tuossa kohtaa nimittäin Stolmen pylvään sisempi putki tulee ulomman sisältä, ja putken reunat kolisee toisiaan vasten kissojen riehuessa puussa. Teipillä kolina lakkaa, mutta toki tuo voisi olla vähän nätimpikin...


No mutta semmoinen "pieni" puuha! Juu, helpommalla olisi päässyt kukkaron nyörejä raottamalla tai laittamalla pylväs vain täyteen noita tasoja, ilman juuttinarua. Mutta nyt tuo on kyllä saavuttanut kovasti suosiota kissojen keskuudessa sekä kiipelyominaisuuksiensa että köllöttelymahdollisuuden vuoksi. Ja ihmiset tykkää kiipeilypuun siroudesta sekä sohvan ehjistä kankaista!

-hanne

31 kommenttia:

 1. Kivan näköinen ja paljon tyylikkäämpi kuin ne mitä eläinkaupoissa myydään! En ymmärrä miksei niitä voi tehdä ihan neutraaleilla kuoseilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja niinpä...ja myös ilman niitä karvakankaita. Tai meillä ainakin kissat nukkuu mielellään esim. matolla olevan paperin päällä. En siis usko että kaipaavat sitä karvaa alleen...mieluummin jotain mihin voi vaikka vähä terottaa kynsiä!

   Poista
 2. Tosi kiva kiipeilypuu ja suloisia kisuja! Itsellänikin on itsetehty kiipeilypuu ja se on kyllä ollut hyvä ja siitä sai juuri sellaisen, kuin itse halusi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tattista! Ollaan kyllä mekin tyytyväisiä, vaikka olihan tuossa vähä hommaa! Nyt pitäisi saada vaan aikaiseksi tehä jonkunmoinen puu myös parvekkeelle, että nuo yltäisivät katselemaan lasien läpi :)

   Poista
 3. ÄÄÄÄÄ ja apua, minkä rotusia nuo kissat ovat? Yritin käydä sun postaukset tagilla "kissat" läpi mut en löytänyt vastausta.... Ihan älyttömän kauniita kissoja. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D No tuo toinen, kuvissa alempana näkyvä katti on Ragdoll, taitaa olla suomen yleisin kissarotu tällä hetkellä. Toinen taas, tuo jolla on hassut korvat, on American curl. Se on vähän harvinaisempi rotu, mutta aivan ihastuttava! Elman korvat on lemmikkitasoiset, yleensä nuo kipertyy vielä enemmän. Sattumalta on siis vaan molemmilla kateilla aika sama väritys, vaikka eri merkkiä ovatkin :) Niin ja kiitos!

   Poista
 4. Hieno kiipeilypuu, juuri tuollaisen yksinkertaisen haluaisin meillekin. Kun vain joku tekis...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina löytyy Catmax, jos ei rahasta tee tiukkaa: http://www.kissahuonekalut.fi/

   Poista
  2. Mummo juu tässä kyllä kieltämättä oli aikalailla hommaa, että ihan heti ei olla toista tekemässä. Ja nuo tynnyrit mistä puhuin, taitaa olla just Catmaxin. Kivoja mutta aaaaivan liian tyyriitä meille :D

   Poista
 5. Hei, jossain blogimaailman syövereissä olen törmännyt ostovalmiiseen siroon ja siistiin (lue moderni, kiva, nätti) kissojen kiipeilypuuhun. Se tosin taisi olla kalliimman puoleinen. Tuo teidän versio on ihana. Ritu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo aina välillä on tullut vastaan aivan kivankin näköisiä, ja sit tosiaan monta sataa maksavia. No, kyllähän ne tietenkin kestää varmasti aikaa sitten, mutta silti niiden kohdalla ollaan kyllä säästetty...mut tää on nyt hyvä! :)

   Poista
 6. Terkut kisuille :) Tästä sai paljon hyvää ideaa, puuseppämies on visioinutkin jotain itsetehtyä jo. Eniten mua on askarruttanut mahdollinen juuttinarun kieputuksen onnistuminen/epäonnistuminen, mutta hyvinpä tuo näyttäis onnistuvan! Mutta uskon tosiaan, että hiki on saattanut kootessa tulla :D. Kiitos vielä, tämä oli tärkeä aihe, ainakin omalta kantilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Puuseppämies olis erittäin kätevä! :D Kieputus oli kieltämättä työlästä mutta onnistuu, kun pitää narun kireenä. Ja kannattaa ehdottomasti vasaroida tosiaan välissä kierroksia tiukalle!

   Poista
 7. Hei, tuttavilla on juuri noista stolmeneista tehty myös kissojen kiipeilyteline. Heillä on kahden tangon välissä niitä sarjan hyllyjä ja ylemmässä hyllyssä sahattu reikä, josta kissat pääsee hyppäämään. Itselläni on tarkoituksena rakentaa meidän kissalle vastaava, mutta en ole päässyt ikeaan saakka hakemaan tarvikkeita. Yhden telineen tein ihan pöydänputkijaloista ja liimapuusta. Naru oli ohutta ja sen kanssa tosiaan meinasi hermot mennä, kunniitä "tikkuja"upposi sormiin, yök. Ostinkin heti paksumpaa narua varastoon ;-) saa ohutta käyttää vaikka tomaattienbtai köynnösten tukena ulkona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh, näppärää, miten ei tullut ees mieleen käyttää sarjan omia hyllyjä! :D Kiitos vinkistä! Ja joo, mitä paksumpi naru, sen vähemmällä kieputtamisella selviää.. :)

   Poista
 8. Vinkkinä omasta telineestä haaveilevalle, että Lemmikkistore (www.lemmikkistore.fi) myy pelkkiä irto-osia. Pelkkää nyöritettyä putkea kolmessa ei mitassa. Itse korjasin juuri oman rikki menneen kaupan telineen tilaamalla irto-osan ja fiksaamalla sen paikoilleen. Mutta mulla onkin joku tosi outo löytö. Ei eläinkuosia, eikä muutakaan dorkaa. Tumman harmaata kangasta noi kangasosat ja muuten tuota sisalnarua putkien ympärillä. Lemmikkistoresta saisi tietty vaihdettua pesät beessiin, mutta se on mielestäni ruma väri :P

  Makuasioita. Itselläni toimii tuo valmismalli, nyt kun se on vieläpä korjattu.

  Mutta on kyllä hieno itse tehty kiipeilyteline!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Pitäis rakentaa vielä parvekkeellekin teline, että pitää paneutua jos sieltä sais vaikka hyvät osat! :)

   Poista
 9. Hyvä idea. Itsekin haluaisi tyylikkään kiipeilypuun eikä niitä karvaversioita.
  Törmäsin myös Stolmeniin valmistettuihin tasoihin, jos haluaa vähän oikoa siinä kohtaa: http://www.hauspanther.com/2013/09/14/elegant-modern-cat-climbing-tower-from-hollywood-franklin/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, no tietenkin joku on tähän oikein ammattimaisesti tarttunut! Kiitos linkistä, pistetään korvan taa :)

   Poista
 10. Tuo kattoon kiinnitys näyttää niin massiiviselta, että toivottavasti et asu vuokralla. Katossa olisi aika korjaaminen muuttovaiheessa, kun isot reiät ja vielä murtuma. Muuten puu on ihan näppärän näköinen.

  Catmaxissa on se hyvä puoli, että rungon saa pingotettua katon ja lattian väliin ilman, että kattoa pitää rikkoa. Ja se pysyy tosi tukevasti, tietää nimimerkki "n. 30 kiloa kissoja vuosikymmenien aikana kiipeilypuuta käyttäneenä"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asun vuokralla :) Mutta noissa kuvissa ei siis missään näy kattokiinnitys lainkaan! Katsoit varmaan kuvaa mikä on otettu yhden tason alta, siinä on isot mutterit ja murtumaa? Kattoon tuo kiinittyy kiilautumalla niinkuin catmaxkin (noin 10cm halkaisiljaltaan olevan levyn avulla), mutta koska meillä on vauva/taapero, niin varmistimme kiinnityksen lisäksi kahdella kaposella ruuvilla. Eli en usko että paikkaaminen on millään lailla ongelma :) Catmaxit ovat varmasti näppäriä mutta niin ylihintaisia että jääpi meiltä vielä haaveeksi :)

   Poista
 11. Onko kestänyt käytössä? Ihastelen täällä upeaa kiipeilypuutanne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja sori on mennyt ohi nämä kommentit täällä, niin myöhässä tulee, mutta siis, on hyvin kestänyt käytössä! Ainut vaan että toi naru on alkanut kovasti kulua siitä kohtaa mihin eniten kynsiä teroitetaan :D Mutta muuten oikein hyvin siis :)

   Poista
 12. Vitsi tää on kyllä ihan sairaan hieno! Aloin itsekin suunnittelemaan samanlaisen tekemistä, mutta harmikseni huomasin ettei tuota tankoa enää myydä :(. Ikean sivuilta löytyy samankaltainen kulmikkaan mallinen mutta kannakkeet tasoille saattavat olla ongelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja eikö myydä, höh! Löytyisköhän jostain torista tai huutonetistä vielä?

   Poista
 13. Mulla nyt työn alla samantapainen ja idean sain näistä kuvista :) palaset kaikki pn mut mietituttää että miten olet köyden kiinnittänyt alas?

  VastaaPoista
 14. Kissapuu valmistaa tällaisia. :)

  VastaaPoista