2014/02/14

SAIPPUAT LIPEÄÄ KÄSISTÄ!




Eikö ole siis kerrassaan nerokas otsikko! Siinä on saippua, joo, ja siten on lipeä mainittuna, tietenkin. Ja otsikon mukaisesti tämä mun saippuainnostus meinaa todellakin saman tien karata multa käsistä (ei yllätys sinänsä). Niin että mä ikäänkuin naulasin tuohon yhteen otsikkoon aika lailla kaiken olennaisen, eikös! Kerrankin sitä onnistuu! Voittajafiilis!!

Eiku ei ookkaan, yksi asiahan siitä jäi puuttumaan, nimittäin ARVONNAN VOITTAJA! No, saapa ainakin joku teistä voittajafiiliksen. Kiitos taas miljoonasti teille kaikille osallistuneille, kiva että noinkin moni teistä on aiheesta kiinnostunut. Saattaapi nimittäin olla, että saippuoita nähdään jatkossa jonkin verran täällä blogissa.




Random.org toimi ystävällisesti jälleen onnettarena, ja arpa osui MERVIN kommentin kohdalle. Merville siis lähtee tuommoinen alla oleva Saara Kuhan Saippuakirja. Sillä pääsee aivan erinomaisesti saippuanteon alkuun. Laitatko Mervi minulle mailia tuonne sivupalkissa olevaan sähköpostiosoitteeseen, niin saadaan kirja perille asti :)




Sitten vielä saippuasta
Jokke on tuossa seuraillut mun touhuja ja eilen se lopulta sanoi että "hei Hanne, kuka muuten oikeesti enää käyttää palasaippuaa?". Heh, aivan totta. Me ei ainaskaan olla käytetty palasaippuaa enää aikoihin, ja nyt mä yhtäkkiä suollan niitä laatikkotolkulla. Mutta mä jotenkin haluaisin ajatella, että nämä mun pienet palasaippuat tulee lyömään laudalta ne kaupan kuivattavat ja kirvelevät palasaippuat. Mä kerron sitten lopputuleman. Mutta kävi miten kävi, on tämä kyllä aika koukuttavaa touhua!

Tän Saara Kuhan Saippuakirjan oon nyt lukenut monelta osin läpi varmaan jo ainaski kolme kertaa. Suosittelen sitä todella, jos haluaa saippuahommiin kunnolla paneutua. Saaralta löytyy myös blogi, sekä puoti josta saa saippuantekovälineitä. Saippuakirjan lisäksi oon lukenut blogeja. Erityisellä lämmöllä suosittelen Kotikemistin pieni paja -blogia. Sieltä löytyy myös tosi hyvä postaussarja "aloittelijan saippuanteko-opas", joka kannattaa myös lukea läpi, jos aihe kiinnostaa. Ja muutenkin, mä luulen että mitä enemmän tähän paneutuu ja mitä enemmän tästä hankkii tietoa, niin sen antoisampaa tämä on.

  
Ja lipeästä
Todella monet teistä kommentoi tuonne arvontapostaukseen, että saippuanteko on ollut mielessä, mutta lipeän vuoksi ei oo tullut kokeiltua. Ja samaahan mäkin jännitin. Saara Kuha vertaa kirjassaan lipeää tulikuumaan veteen: molempien kanssa on oltava varovainen ja molemmat polttavat joutuessaan iholle. Mutta kun suhtautuu varotoimiin vakavuudella (siis kumihanskat ja suojalasit käyttöön!) ja tutustuu lipeän käyttöön riittävästi, niin sen kanssa pärjää hyvin. Eli ei kannata siis pelkän lipeänpelon antaa estää kokeilemista!

Omalla reseptillä tehtyä kehäkukkasaippuaa, joka näyttääkin kasvissosekeittosaippualta. Öö...nam?
 
Ja mikä siinä on niin kivaa 
Aivan parasta on se suunnittelu. Että mitä saippuaa tekisin, mitä ominaisuuksia haluaisin, ja mitä siihen vois laittaa. Öljyjen, värien ja muottien miettiminen. Miltä se vois näyttää sit valmiita...aina ei nimittäin ehkä onnistu. Voi esimerkiksi suunnitella tekevänsä ihastuttavaa, marmorikuvioista kehäkukkasaippuaa, ja saadakkin aikaiseksi huonosti sekoitetun kasvissosekeiton näköistä saippuaa (kuten yllä). Sähläsin tuon kanssa sekä värin, kuivatun kehäkukan käytön ja lipeän osalta. Käytön kannalta lipeän kanssa sählääminen on tietenkin se hankalin juttu (lipeää tuli saippuaan hieman vähemmän kuin piti), mutta onneksi saippua vaikuttaisi kuitenkin kovettuvan käyttökelpoiseksi. Toisaalta käytössä vasta näkee kuinka rasvaiseksi saippua jää.
 
Toiseksi parasta on kovettuneen saippuan kuoriminen esiin muotista seuraavana päivänä. Ja sen leikkaaminen. Saa vähän tuntua siitä miltä saippua tulee näyttämään, vaikkakin erityisesti väri voi vielä ajan kanssa muuttua suuntaan tai toiseen.

Kolmanneksi parasta on se itse tekeminen. Tämä on vasta kolmantena siksi, että vaikka lipeän kanssa läträäminen on helpompaa kuin pelkäsin, niin on se silti ainakin vielä vähän jännittävää. Lipeän lisäksi pitää vähän seurailla myös kokkailujen lämpötiloja, riippuen mitä aineksia saippuassa käyttää. Homma siis vaatii vähän keskittymistä. Ai ja se tiskaaminen lopuksi on vähän tylsää. 

Omaa saippuaa mä pääsen kokeilemaan kunnolla vasta kun eka satsi on kypsynyt (noin parin viikon päästä). Toivon kovasti että sitten se varsinainen saippuan käyttö hyppää tuonne kaikista kivoimmaksi asiaksi! :)

Suolasaippuaa, jolta odotan suuria! Tehty Saara Kuhan suolasaippuareseptillä


JA HEI VIELÄ, IHANAA YSTÄVÄNPÄIVÄÄ YSTÄVÄT HYVÄT!!
JA MUISTAKAA TSEKKAILLA TÄNÄÄN NEULOJIEN YÖN TARJOUKSIA 


-hanne

35 kommenttia:

  1. Innolla luin lipeämisestäsi. Itselläkin halu kokeilla saippuan tekemistä, mutta kun siitä lipeästä just varoitellaan ja näitä lapsia pyörii tässä niin olen vielä siirtänyt. Tosin nyt mietin että josko tekisinkin yöllä. :) Sitten palasaippuasta. Tuttavapiirissäni moni on kertonut siirtyneensä takaisin palasaippuoihin, perusteena on että niistä löytyy iholle sopivampia vaihtoehtoja kuin nestesaippuoista. Ehkäpä kohta ihmettelemme että kuka oikeasti enää käyttää nestesaippuaa. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, ilmeisesti me ei siis olla ajasta jäljessä vaan ehkä päin vastoin saippuamuodin aallonharjalla :D Mä kyllä odotan kovasti että nämä olisivat ihollekin hyväksi :)
      Ehkäpä ainakin se ensimmäinen saippuasatsi kannattaa sitten tehdä vaikkapa vähän myöhemmin illalla, koska mua ainakin meinaa vähän stressata nuo lähellä pyörivät kissatkin, vaikka lipeän käsitely itsessään tosiaan sujuukin jo vähän helpommin :)

      Poista
  2. Mä haluan kanssa kokeilla saippuan tekoa. Olen vuosia sitten siirtynyt takas palasaippuaan, kun alkoi ahdistamaan se (melkein)kerran viikossa roskiin lentävä tyhjä, muovinen saippuapullo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa ajattelin kommata niin peesaan tähän. Ostan palasaippuaa just sen takia ettei muovijätettä syntyis. Ite en oo vielä kokeillu tehdä, mutta ehkä joskus. Tosi kivoilta nää sun saippuat näyttää. Oon ostanut shampootakin palana, mutta jäi kokeiluksi kun tuntu et hiukset ei tullut ihan puhtaiksi, tai sitten pesin sillä jotenkin väärin. Teija

      Poista
    2. Tuo on kyllä hyvä näkökulma! Enpä oo jotenkaan osannut tuota huomioida...niitä muovipulloja kyllä todellakin piisaa vähän pesuaineen osalta...Jotenkin oon ajatellut että palasaippuan käyttö olisi hankalaa ja ehkä epähygienistäkin, mutta nämä taitaa olla vaan mieleen jämähtäneitä mielikuvia.

      Poista
  3. Onnea voittajalle ja liukkaita hetkiä.

    VastaaPoista
  4. Mahtavaa et oot niin innostunut, se on tarttuvaa!
    Mun mielestä palasaippuat ja nestemäiset kuivattaa ihoa ihan yhtä lailla, musta tuntuu että se on pikemminkin se vesi joka kuivattaa kuin saippua, tai ainakin jos vain huutelen kädet, niin kuivat on silti. Voi olla että vaan kuvittelen. Meillä kuitenkin käytetään lähes yksinomaa palasaippuaa käsien pesuun, en jaksa raahata nestesaippuaa kotiin, se jotenkin on niin hetkessä aina loppu ja nyt meillä kuluu ihan hulluna saippuaa kun käsiä saa kokoajan pestä meidän tytön pyllyn pesujen jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm totta, niinhän se taitaa kyllä tosiaan ollakin, tai siis mulla ainaski kirvelee joskus kasvojen ihoa vaikka pesisin naaman vaan vedelläkin. Joku tuonne alas taisi kommentoida, että nestesaippuassa on enemmän vettä, joten ehkä se sitten onkin vielä huonompi? No riippuu tietty varmasti myös saippuasta....Pitäisi paneutua todella tähän tarkemmin, mullakin on kuitenkin sen verran herkkä iho. Mutta kaupasta ei kyllä tarvi tosiaan hetkeen saippuaa kotiin kantaa :)

      Poista
  5. Juu, on aivan mahtava otsikko!! ;) ja kiva kuulla tekoprosessista hieman, olen hylännyt saippuantekoajatuksen täysin lipeän läträämisen vaarojen syystä, mutta ehkä ideaa ei kannata täysin hylätä, sittenkään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ;) Mä voisin ehkä joskus kirjoitella vieläkin tarkemmin tuosta prosessista, jahka nyt ensin harjoittelen ensin jonkin verran :) Älä vielä siis hylkää! :)

      Poista
  6. Onnittelut sattuvasta (ei siis satuttavasta) otsikosta!
    Nestesaippuasta on vaivihkaa tullut normisaippua. Siinä on paaaaljon vettä, siksi se tarttee myös säilötäaineita. Se on hupaa ja kuivattaa ihoa.
    KUNNOLLINEN palasaippua ansaitsee paluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kiitos :)
      Ja totta...enkä oo tosiaan tullut ajatelleeksi tuota säilytysaineasiaakaan. Pitäisi todella tarkemmin ottaa näistä selvää. Ja pääsenhän mä kohta tekemään empiiristä koettakin tästä asiasta, kun saan omat saippuani käyttöön. Siis että kumpi tuntuu paremmalta, neste- vai palasaippua.

      Poista
  7. Mielettömän herkullisen näköisiä saippuoita. Olen kamala sokeriaddikti, ja tuo harrastus veisi minut turmiolle. Heti rupeaa tekemään mieli herkkuja, kun noita saippuoitasi kahtoo :D Marmeladit, toffeet ja fudget ja ja ...en kyllä lähde kaupaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kiitos! Mä oon joskus nähnyt kuppikakun näköisiä saippuoitakin ;)

      Poista
  8. Minä ainakin käytän palasaippuaa :) On aivan typerää kuljettaa vettä ja usein vielä jostain kaukaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. nämä teidän kommentit on kyllä avannut mun silmät ihan uudella tavalla, en todellakaan ollut tajunut että totta, vettähän sitä tulee nestesaippuoissa kuljeteltua aivan turhaan. Ja sitten vielä se muoviroskan määrä!

      Poista
  9. Mulla on tullut käytettyä nestesaippuaa jo ties kuin kauan, mutta viimeisen ehkä kolmen kuukauden aikana trendi on kääntynyt toiseen suuntaan, kun ollaan saatu muutama ihana käsintehty palasaippua lahjaksi eri tyypeiltä. Pääasiallinen mielikuva palasaippuasta on kuitenkin ollut se kammottava Sun-jotain saippua, vihreä kalikka josta ei irtoa vaahtoa, joka haisee pahalle, ja johon tulee niitä oksettavia, likaisia railoja, että voinet ymmärtää miksei palasaippua ole paljoa houkutellut. :D Kotioloissa siis palasaippuaa mielellään, mutta julkisessa vessassa semmoiseen koskeminen ei juuri houkuta. Mutta hankin ehkä tuon kirjan, ja houkuttelen siskon mukaan hommaan, seuraavan projektipäivän teema on selkeästi muotoutumassa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä me sitten hei ollaankin uuden saippuamuodin aallonharjalla, ja ehkä trendi onkin menossa taas palasaippuaa kohti....vaikka totta, en ehkä mäkään tykkäisi käyttää julkisessa vessassa palasaippuaa. Mutta kotona ehdottomasti :) Saa nähä miten nämä omat saippuat sitten käyttäytyy. Mutta tosiaan, suosittelen kyllä lämmöllä tätä projektipäivän teemaksi ;) Ja saippuan kypsymistä odotellessa voikin pitää sitten myös saippuatelineen väkertelypäivän ;)

      Poista
  10. Voi miten herkun näköisiä voikaan saippuapalat olla! Itse kyllä vannon palasaippuan nimeen, niin ja merisuolan ihonhoidossa. Palasaippuoista oliiviöljysaippua (aleppo) on toistaiseksi ollut suosikkini. Voi kun sitä saisikin suomi versiona! :) -Jatta
    http://jattasdiary.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mä kyllä odotan suuria varsinkin tuolta suolasaippualta, toivottavasti se on niin hellää iholle, mitä resepti lupaili :) Ja oliiviöljysaippua on myös suunnitteilla, mutta siinä on tooooosi pitkä kypsymisaika, on kuulemma parhaimmillaan vasta vuoden ikäisenä! :O

      Poista
  11. Mahtavaa, pitkästä aikaa onnetar potkaisi. :) Minäpä laitan sähköpostia. :)

    VastaaPoista
  12. vuosi sitten ostin messuilta sitruuna-lime palasaippuan, porilainen yritys nimeä en kerrakseenkaan muista. Aivan fantastinen, kaikki hajut (mukaanlukien vauvan kakka) lähtivät käsistä ja jäljelle jäi ihana sitruunan tuoksu. Kyllä palasaippuaa käytetään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kuullostaa herkulliselta ja raikkaalta! Mä huomaan että me ollaan oltu aivan pihalla saippuatrendeistä! Mutta tästä lähin meilläkin suositaan paloja, jo siitäkin syystä että tämä emäntä niitä tehtailee liukuhihnalla ;)

      Poista
  13. Täälläki ollaan vuoden päivät käytetty vaan palasaippuaa, joten isot peukut sun paloille :)!

    VastaaPoista
  14. Täällä yksi joka pesee hiuksetkin palasaippualla, ite en oo uskaltanu tehdä saippuaa mutta onneks tässä lähellä yks nainen myy fbn kautta kotona tehtyä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin haluaisin kokeilla palasaippua shamppotta! Jooo!! Tekolistalle vaan :D

      Poista
  15. Kiitos saippualinkeistä! Olen just pari päivää sitten ilmoittautunut kansalaisopiston saippuakurssille. Olen muuten käyttänyt palasaippuaa ainakin 10 vuotta. Nestesaippua kuluu ihan tajuttoman nopeasti, ja kuivattaa paljon enemmän käsiä, Vielä parempaa jos saippuat oppis tekemään itse ettei tarvis ostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta kyllä, nestesaippua hujahtaa hetkessä! Viikko vielä, niin saan käyttööni ekan oman saippuan, jee!! Sittenpä pääsen kunnolla kiinni itsekkin palasaippuoihin, siis käyttäjänäkin :)

      Poista
  16. Täällä yksi pari vuotta sitten saippuoidentekoon hurahtanut. Saippuoita tosiaan tuli laatikkotolkulla ja paikallisen apteekin lipeävarastot kulutin loppuun. Täytyy sanoa,että nuo ihanaiset vain paranevat vanhetessaan. Suosikiksi Saaran kirjasta kohosivat ehdottomasti merisuolasaippua ja oliiviöljysaippua. Ystävät kyllä tietävät mitä edelleenkin saavat lahjaksi ja kovasti tyytyväisiä ovat olleet. Olen kovasti miettinyt Teneriffalta ostamani Vuohenmaitosaippuaa,jossa hienoa tuhkakiveä seassa-taivaallinen saippua-mitä,jos seuraavassa matkalaukussa onkin mukana laavakivihiekkaa :) Harrastus vie kyllä mukanaan,kunnes hyllytila loppuu kesken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kuullostaa lupaavalle :) Ja näin mä oon ymmärtänyt että paranevat vanhetessaan...viikko vielä niin saan ensimmäiseni käyttöön, jee!! Ja oliiviöljysaippua on mullakin suunnittelilla, merisuolasaippuaahan mulla on tuolla jo kypsymässä ;) Ja hyllytilaa voi sit aina lainata kavereilta :D

      Poista
  17. Minä viime syksynä kävin kansalaisopiston saippuakurssin ja juuri sopivasti kuukauden kypsytysajalla sain jouluksi niin itselle kuin muillekin itsetehtyä saippuaa (oliivi-, suola- kaakao- ja ns. Perussaippuaa parilla eri variaatiolla, joissa mukana leseitä kuoriva ominaisuutens) ja olen kyllä ollut tyytyväinen omiin tekeleihin. Ihan niin kovasti nämä eivät vaahtoa (perussaippua parhaiten) mutta eivät kuivatakaan ja on helpompi pestä iholta. Suosittelen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä sain just ekat omat erät käyttöön, oon kyllä tykännyt kovasti! nyt pitäisi vaan jostain taikoa vielä saippuatelineitä!! Ehkä seuraavaksi teen sitten niitä :D Ja oi, mäkin oon suunnitellut lesesaippuaa, se voiskin olla seuraavana listalla :)

      Poista