2018/11/15

PIPARKAKKUMUOTTI LAPSEN PIIRUSTUKSESTA




Mulla on meneillään työläs mutta antoisa viimeinen (!!!) opetusharjoittelu näissä kässäopeopinnoissani. Harjoittelut on aina olleet mielenkiintoisia ja tämä harjoittelu on vasta puolessa välissä, mutta tiedän jo nyt että siitä saan ehdottomasti eniten irti monellakin tasolla. Yksi kerrassaan hieno homma on ollut 3D mallintamiseen ja tulostamiseen tutustuminen, ja jopa sen opettaminen! Ja vaikka en nyt heti oo itelleni 3D printteriä ostamassa, heh, (niitähän saa käyttää monissa kirjastoissa ihan ilmaiseksi, vink vink), niin jälleen kerran, innostuin! 

Isänpäivän kynnyksellä tartuin ohjaavan opettajani kertomaan kouluprojektiin, jossa olivat tulostaneet oppilaiden suunnittelemia piparimuotteja. Mä pyysin esikoista piirtämään "keksin, jonka haluaisit isälle antaa isänpäivänä", ja sain kulmikkaan tuotoksen, joka on ehkä mörkö, tai sitten kummitus. Saattoi toi halloweenin läheisyys vähän vaikuttaa teemaan enenmmän kuin isän miettiminen, mutta mitäs siitä, hieno tuli! 




Sitten pikkasen näytin kuvalle photoshoppia, muutin kuvan mallinnosohjelman ymmärtämään muotoon Inkscape -ohjelmalla ja lopuksi mallinsin piparkakkumuotin Tinkercad -ohjelmalla, joka on muuten erittäin helppo käyttää, ilmainen ja selaisemma toimiva 3D mallinnosohjelma! (www.tinkercad.com). Siten vain tekele auki 3D tulostimen omalla ohjelmalla,  tallennus tikulle ja tulostumaan. 

Jaaaaa kun sain tulosteen ulos, ohjaava opettajani kysyi (kuultuaan ensin miten olin piparkakkumuotin tehnyt), että olinko tietoinen että oli olemassa ILMAINEN NETTISIVU JOKA TEKEE SUORAAN KUVASTA PIPARKAKKUMUOTIN JA TARJOILEE SEN TAKAISIN VALMIINA TIEDOSTONA PRINTTERIN OHJELMALLE AVATTAVAKSI. Jeep, en tiennyt, koska muuten en ehkä olisi käyttänyt puuhaan sitä noin kolmea tuntia, jonka nyt käytin. Mutta ei siinä. Teille nyt kuitenkin tiedoksi, että älkää tehkö kuten minä, vaan tehkää järkevämmin!




Eli, jos teillä on pääsy kirjaston 3D tulostimelle, niin tässäpä vinkki vaikkapa jouluiseksi lahjaksi kummille tai isovanhemmille! Paras on, kun lapsen (tai hei, vaikka sun oma!) piirustus on valkoisella paperilla, piirrettynä mustalla tai muulla selkeäkontrastisella värillä. Sitten skannaat tai nappaat kuvan piirustuksesta (niin ettei kuvassa näy kuin valkoinen tausta ja piirustus), ja lataat sen sivustolle www.cookiecaster.com (klikkaa kohdasta Trace niin pääset lataamaan kuvan), muuttele kokoa ja leikkuupinnan korkeutta/paksuutta halutunlaiseksi ja tallenna tiedosto tikulle. Sit vaan tikun kanssa kirjastoon jossa on printteri. Henkilökunta auttaa varmasti tulostamisen käynnistämisessä (tiedosto tulee ensin avata tulostimen ohjelmalla ja tallentaa tikulle uudelleen. 

Tulostaminen on vielä tämän päivän pienillä koneilla hiiiiiiiiidasta. Esim vaikka tässä mun omassa tulosteen täyttö ja kerrosten rakentuminen oli säädetty mahd. pienelle (minkä vuoksi tulostusjälkikin on tuollaista vähän epätasaisempaa) kesti tämän tulostaminen melkein puolitoista tuntia. 

Mutta muotista tuli hauska ja ennenkaikkea isälle rakas. Niin ja kekseistä tuli hyviä ja karkkisia, kuten kuuluukin. More is more!

-Hanne

Ps. HUOMENNA TAMPEREELLE KÄDENTAIDOT -MESSUILLE!!! JEEEEEE!!!

2018/10/15

ETUPISTOJA





Helou! Oottehan jo tarttuneet Taitoliiton valitsemaan vuoden 2018 käsityötekniikkaan, kirjontaan?

Mä sain keväällä erityisen mielenkiintoisen, blogiin liittymättömän työehdotuksen. Unelmien käsityöt -lehden syksyn numeroon oli suunnitteilla juttu etupistokirjonnasta, ja mä sain tehdä juttuun tulevat kirjonnat. Lähetti kiikutti mulle laatikollisen kirjottavia tuotteita ja sain aikalailla vapaat kädet toteutuksessa. Lisäksi kirjoittelin juttuun ohjeet ja vinkkiviitoset. Nyt tämä mukava "kesätyö" on luettavissa uusimmassa Unelmien käsityöt lehdessä kolmen aukeaman juttuna! Ja vaikka nyt itse sanonkin, niin jutusta tuli tosi kiva!

Tekniikkana etupisto oli joo tuttu, mutta en kyllä muista että olisin pelkästään sitä käyttäen tehnyt mitään isompaa työtä, jos nyt ei lapsuuden ompelukuvia lasketa. Ja kuulkaas, siinäpä vasta pisto! Aiheeseen paneutuminen, sekä netissä että ihan käsin kokeilemalla kaikenlaista, valaisi jälleen kerran että yksinkertaisellakin jutulla voi saada tehtyä vaikka ja mitä. Lehdessä olevien juttujen lisäksi harjoitukseksi ja ihan vaan omaksi ilokseni (no ja ihan taas vaan puhtaasta tekniikkahurahtamisesta) mä esimerkiksi kirjoin tuon ylimmän kuvan pädipussukan täyttämällä pistoilla pintaa erisuuntiin alueittain. Tää oli ihan puhtaasti pinterestin haamupinnistä kopsattu idea, mutta hyvä esimerkki tekniikan monipuolisuudesta. Ja mikä parasta, näihin pistoihin pystyy ihan kuka tahansa!  Tekniikka on nopea, helppo, varioitavissa ja toteutettavissa monin materiaalein. Ja siinä kohtaa kun tuntuu että kaipaisi kirjontaan lisää variaatiota, ei muuta kun käyttöön hakusana sashiko embroidery, ja taas mennään!





-hanne

2018/09/16

NYT REPPU JUPISET!



Tervehdys pitkähköksi venyneen kesätauon jälkeen! Useampaakin postausta oon aloitellut pitkin loppukesää, mutta vasta nyt kun lueskelin oman graduaiheeni keksimisen tueksi ja inspiraation lähteeksi uunituoretta väitöskirjaa neuloblogeista, tuli tarve saada oikeasti elämää taas tänne eilen tein puolellekin. Olkoonkin, että tämä haiskahtaa pahasti sen graduaiheen päättämisen välttelyltä! Mitään en myönnä!

Tämän em. väitöskirjan viiden vuoden välein (2008 ja 2013) tehdyn kyselyn tuloksista väläyteltiin, että blogien suurin kukoistuaika olisi ohi. Ehkä näin onkin? Vai onko muoto jotenkin muuttumassa? Ainakin oma blogini on muuttunut, mutta se nyt on ehkä vain luonnollista, yhden ihmisen tarinan muutos. Mitään blogien suoranaista korvaajaa en myöskään oo löytänyt, siis jotain paikkaa missä samalla tavalla olisi ideat ja ohjeet tallennettuna ja samalla jaossa. Siis perusteellisemmin kuin vaikkapa instassa, helpommin löydettävissä kuin facen ryhmissä ja näppärämmin selattavana kuin youtube -videoilla. Ravelryn tyyppiset ryhmät on toki yksi...Onko? En tiedä. Ehkä mun pitää tutkia tätä! Minne kässääjät tallettaa tekeleensä? No, meikäläisen Eilen tein on edelleen mitä on, vaikkakin harvakseen päivittyen. Ja viimeksi toissapäivänä sieltä (täältä) tarkistelin mittoja, joita ei mulla missään muualla ole ylhäällä, heh! Musta tuntuu, että niin kauan kuin teen käsitöitä, en voi kokonaan lopettaa blogaamista, koska sitten en koskaan laita mitään mihinkään talteen. Ja sit harmittaa kun arvon uusiksi toimivia mittoja/materiaaleja/tekniikoita.

Ja siiiiis, aasinsiltana itse aiheeseen, näitä tarkistelemiani mittoja tarvin reppuun, jonka alustavasta suunnitelmasta poiketen toteutinkin lähes täysin samalla tavalla, kuin ihanan ihanan joutsenreppuni, jonka tein ohjeineen pari vuotta sitten. Sekin reppu on vielä hengissä, mutta hieman huoltoa vailla. Ja kun Jokke jäi nyt vuorostaan kotiin vauvelssonin (no okei yksivuotiaan) kanssa ja mä vapauduin takas koulunpenkille, tuli selkee tarve uudelle repulle, tietenkin.







Kankaan sukelsin Eurokankaan palalaareista, tämä on jotain verhoilukangasta, paksua, jämäkkää ja aika karheaakin. Ja valtavan kaunista! Jokke on varaillut kankaanjämää itselleen johonkin laukkujutskaan, koska kangas on vaan kerrassaan ajattoman tyylikästä. Repun vuorikankaasta järjestin muuten Instagramin storyssa äänestyksen, vaihtoehtoina oli tämä kässäopeopintojeni ekana keväänä yhtenä kurssityönä värjäämäni ja painamani kangas ja sitten Vimman värikäs puuvilla. Äänestys oli tiukka, mutta noin 10% enemmistön tuella päädyin tähän origamikankaaseen. Onhan se jo syntytaustansakkin vuoksi sovelias koulureppuun!

Parkkinahkaiset hihnat on Rustoopuorista jo ekan repun aikoihin ostettu, soljet on Hobby pointista, ja harmaa hihna Killinkosken nauhtatehtaan tehdasmyymälästä (menkää muuten ihmeessä käymään täällä jos satutte lähistölle!!!). Kankaan pintaan hinkkasin Fjällravenin mehiläisvaha/parafiinilla vähän kosteudensuojaa. Vuorin tuin tukikankaalla.

Ainut isompi muokkaus aiempaan reppuun oli Fjällraveinin yhdestä repusta tuttu muunneltavuus, jossa reppuhihnat saa kiskaistua yhdeksi pitkäksi olkahihnaksi. No, ekalla käyttökerralla jouduin toteamaan että hihnasysteemi ei kuitenkaan tuollaisena toiminut, nauhat luistaa liiaksi kun repussa on enemmän painoa. Pitänee joku nepparihommeli vielä lisätä. 




Sellaista siis! Luonnoksissa odottaa postauksen alkuja mekon muokkauksista ja niiden vaikutuksesta, taaperon ruokalapusta kaavoineen, koulutyönä parini kanssa tekemästäni sivustosta joustavien kankaiden ompelun tueksi sekä myös vähän tietoa vihdoin keväällä valmiiksi saamastani kandista, jossa tutkin inspiraatiota tuottavia tekijöitä käsityöllisissä blogipostauksissa. Varsinkin viimeinen näistä on sellainen jonka jakamista tänne teille odotan, oottehan te sitä tutkimusjoukkoa!

Mukavaa alkavaa viikkoa!

-Hanne

2018/06/19

HELPPO JA HELPOMPI VALEAMPIAISENPESÄ [ohje]






Huomasinpas facesta tässä taannoin, että tädilläni on ampiaispulma parvekkeella. Oltiin sattumalta tapaamassa piahkoin yo-juhlien merkeissä, niin päätinpäs laittaa virkaten. Kuulemma nämä toimii? Ja kun en osannut päättää kokoa, tein ensin yhden kaksinkertaisella langalla, sitten toisen samalla ohjeella ja yksinkertaisella langalla, ja nyt kokeilumielessä vähän myöhemmin vielä yhden matonkuteella. Ettei jäisi silleen puolitiehen tämä homma!

Sitten toissa viikonloppuna ihanassa Ommelissa törmäsin ihanaan Inkaan, ja sain hetken rupattelun myötä tietää, että en ole ainut joka toisinaan googlaa jonkun oman ohjeensa/kässäilynsä kun miettii että mites se nyt tulikaan tehtyä/on järkevä tehdä, heh! Joten sen tiedon rohkaisemana, tässäpä sitten nämäkin ohjeet tänne muistiin ja jakoon!

Nämä valmistuvat nopsasti, matonkudeversio ihan supernopeasti, mutta lankaisiakin virkkaa illassa helposti muutaman! 

Valeampiaispesä villalangasta virkaten


Lanka: meleerattu harmaa seiskaveikka. Kaksinkertaisella langalla virkattuun pesään menekki noin 30g, yksinkertaiseen noin 15g
Koukku: Kaksinkertaisella langalla virkaten nro 5, yksinkertaisella nro 3,5 (tai käsialan mukaan)
Koko: Kaksinkertaisella langalla virkattuna korkeus noin 12 cm, leveys noin 8 cm. Yksinkertaisella langalla korkeus noin 9 cm ja leveys noin 6 cm

Lisäksi tarvitaan täytettä, esimerkiksi sanomalehti, kahvipaketti tai saumurijäte toimii hyvin.

Aloitus: Tee langasta lenkki (ns.  magic ring aloitus, ohje esim. täällä) ja virkkaa lenkkiin 6 kiinteää silmukkaa. Kiristä lenkki tiukaksi ja sulje kierros piilosilmukalla ensimmäiseen kiinteään silmukkaan. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa. 

1. krs: Virkkaa jokaiseen kiinteään silmukkaan 2 pylvästä. Sulje kierros piilosilmukalla. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa.
2. ja 3.  krs: Virkkaa *1 pylväs yhteen pyvääseen, virkkaa 2 pylvästä yhteen pylvääseen*, toista *-* koko kierroksen ajan. Sulje kierros piilosilmukalla. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa
4. -8. krs: Virkkaa 1 pylväs jokaiseen pylvääseen. Sulje kierros piilosilmukalla. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa.
9. krs: (kavennuskierros) Virkkaa *3 pylvästä (yksi pylväs aina yhteen pylvääseen), jätä 1 pylväs välistä*, toista *-* koko kierros. Sulje kierros piilosilmukalla. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa.
10. krs: (kavennuskierros) Virkkaa *2 pylvästä (yksi pylväs aina yhteen pylvääseen), jätä 1 pylväs välistä*, toista *-* koko kierros. Sulje kierros piilosilmukalla.

Täytä tässä kohtaa työ esimerkiksi kangassilpulla.

Lopetus: Virkkaa 1 kiinteä silmukka jokatoiseen pylvääseen. Jatka näin kunnes täyttöaukko on suurinpiirtein kiinni. Katkaise lanka mutta jätä pitkä häntä ripustusnarun virkkaamiseen ja päättelyyn. Pujottele langalla muutaman kerran auko kunnolla kiinni. 

Ripustusnaruksi riittänee villalankapätkäkin, mutta varsinkin jos pesä on virkattu kaksinkertaisella langalla, on tässä kohtaa helppo erottaa langat toisistaan ja virkata kummallakin vähän tukevammat nauhat ripustamista varten.


Huom. tässä pesässä täytteenä on paksua pakkausmuovia, mutta lukija vinkkasi että linnut saattavat nokkia muovia pesästä. Jos siis pesä on jossain minne pääsee linnutkin, voi muovitäyte olla linnuille vaaraksi!

 

Valeampiaispesä matonkuteesta virkaten


Lanka: Meleeratun harmaa ontelokude, menekki noin 50g
Koukku: nro 8, tai käsialan mukaan
Koko: Korkeus noin 10 cm ja leveys noin 8 cm

Aloitus: Tee langasta lenkki (ns.  magic ring aloitus, ohje esim. täällä) ja virkkaa lenkkiin 6 kiinteää silmukkaa. Kiristä lenkki tiukaksi ja sulje kierros piilosilmukalla ensimmäiseen kiinteään silmukkaan. Virkkaa3  ketjusilmukkaa.

1. krs: Virkkaa jokaiseen kiinteään silmukkaan 2 pylvästä. Sulje kierros piilosilmukalla. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa.
2. ja 3. krs: Virkkaa 1 pylväs jokaiseen pylvääseen. Sulje kierros piilosilmukalla. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa.
4. krs: (kavennuskierros) Virkkaa *1 pylväs yhteen pylvääseen, jätä 1 pylväs välistä*. Toista *-* koko kierros. Sulje kierros piilosilmukalla. 

Kuteesta virkattu pesä on niin tukeva, että sitä ei tarvitse erikseen täyttää. Se pysyy kyllä muodossaan!

Lopetus: Virkkaa 1 kiinteäsilmukka joka toiseen pylvääseen. Jatka, kunnes täyttöaukko on suurinpirrtein kiinni. Katkaise lanka, mutta jätä pitkä häntä ripustusnarua varten. Pujottele kuteella muutaman kerran auko kunnolla kiinni. Vedä virkkuukoukun avulla kuteen pää pesän sisään ja sivusta ulos. Tee kuteeseen paksu solmu ja verä ripustuslenkistä solmu pesän sisään. 


Ripusta roikkumaan! Vapiskaa ampparit, tää paikka on jo varattu!




-Hanne

2018/05/10

KUPLIA JA DINOSAURUKSIA [alekoodi]



(yhteistyössä Ommelkuplan kanssa)

Tekemäni empiirisen tutkimuksen pohjalta voin kertoa, että ylläoleva kuva on tarkin mahdollinen, mitä on mahdollista saada kahdesta pojasta, joiden päälle puhalletaan saippuakuplia. Ja toisen empiirisen tutkimukseni pohjalta voin myös sanoa, että ompelumerkit* on yks semmonen hiljattain löytämäni juttu, millä saa ihan todella pienellä vaivalla omasta mielestäni todella paljon jujua ja fiilistä vaatteeseen.

Ja oonkin tässä viimeaikoina vähän noita ompelumerkkejä hamstrannut. Se eilen tein -saumamerkki on mulla yhä tilaamatta, mutta kun sain mahdollisuuden saada Ommelkuplan kankaita ommeltavaksi, niin halusin ehdottomasti myös noita superhienoja keinonahkaisia merkkejä. Varsinkin noi Vuorisaurusmerkit! En kestä! Tarkoitus oli joka tapauksessa ommella esikoiselle softshell -takki, mutta kun näin nuo dinomerkit niin no, tavallaan ompelin tuon kuopuksen softshelltakin ihan vaan siksi, että sain idean että oisko hauska jos molemmilla olis takit, ihan erilaiset muuten, mutta värit menis hauskasti ristiin, molemmissa olisi huppu vuoritettu upealla upealla Ommelkuplan Vuorisaurus -kankaalla (tällä hetkellä verkkokaupasta valitettavasti loppu, tulossa on kyllä kuulemma lisää pian!) ja sit vielä noi dino-ompelumerkit. Niin pakko oli ottaa työn alle ja aika ihanat niistä kyllä tuli!






Mahtaakohan Ommelkupla olla teille jo tuttu, siis ihan firmana, eikä pelkästään siihen sellaiseen ihanaan ompelukoomaan vajoamisena, heh. Ommelkupla on pieni ja uudehko Tamperelainen yritys jonka valikoimasta löytyy Öko-Tex Standardin omaavia kankaita, resoria, tupsuja, kaavoja ja tietenkin noita ompelumerkkejäkin. Ompelukupla lipui mun tietoisuuteen jo jokin aika sitten, kun näin ensi kerran kuvia tuosta ylläkin vähän näkyvästä, maalauksellisesta Vuorisauruskankaasta. Se oli kyllä rakkautta ensisilmäyksellä! Tykästyin kovasti myös tuohon Kuplat -kankaaseen, sekä kuosina että teemana. Yritin saada valokuvaan näkymään molempien kankaiden valtaisan värisävyjen määrän, mutta ei ne oikein kuvana toistu. Mielenkiinnolla odotan mm. vähän myöhemmin ilmestyvää Kivikokoelma -kangasta. Aihe kun on tuttu ja löytyy yleensä joka ulkoilun jälkeen isomman poikasen taskusta.

Niin ja lycraakin on tulossa ennakkomyyntiin reilun viikon päästä, vink vink!

Sain jaettavaksi teille myös 10% alennuskoodin! Koodilla EILENTEIN10 saa alennuksen koko valikoimasta, eikä ole vähimmäistilausmäärää. Koodi on voimassa 17.5. asti. (Muokattu voimassaolopäivä, meni väärin sekä päivä että kuu :D)




Niin ja vaatteista vielä sen verran, että pienemmälle tein tommosen vielä hieman reilun vaunuhupparin koossa 74. Siinä kaavana on Ommelkuplan oma kaava Isohuppu, joskin muokkasin kaavaan taskut. Ja isommalle tein Ottobren hieman modatulla Trick kaavalla kesäpöksyt, ja kerrankin ihan just oikeaan hetkeen valmistui nämä, nimittäin nythän siellä on KESÄ!!! Takkien kaavat on myös Ottobresta, mutta en mitenkään saa nyt nimiä päähän, voin tarvittaessa nekin nimet kaivella. 

Nyt vois vaikka vetäistä kuplahousut jalkaan ja mennä pihalle puhaltemaan saippuakuplia! Mukavaista ihanaista pitkää viikonloppua ja äitienpäivää!

-hanne

2018/04/16

KÄSSÄ-ÄIDIN LAPSIMESSUJEN 2018 TÄRPIT (ja lippuarvonta)

Meidän eka jäbä lapsimessuilla keväällä 2016




Blogiyhteistyö, messuliput saatu itselle ja arvontaan

Lapsimessuista Helsingin Messukeskuksessa on tullut jo semmonen kevätperinne meille, ihana piristys rapakelien keskelle! Mä nyt oon messuihminen, mut toi toinen aikuisihminen meidän perheessä ei kyllä oo yhtään. Silti se lähtee ihan mukisematta mukaan näille messuille. Koska jos ei mitään muuta, niin onhan se mieltä lämmittävää katsoa, kun lapsi viihtyy. Vuosi sitten me mm. juostiin niiden pehmomaskottihahmojen perässä (tai no lapsi juoksi niiden perässä, äiti juoksi lapsen perässä) kun niitä piti päästä halaamaan, ihmeteltiin kauko-ohjattavia traktoreita ja rakenneltiin legoalueella. No tietty myös väänneettiin aika monen pöydän ääressä että miksi ei osteta jotain lelua/herkkua, mutta messuilla oli onneksi niin paljon nähtävää, että helposti siirtyi huomio aina seuraavaan juttuun. Ja niitä juttujahan riittäisi. Esim. yläkerrasta löytyvään Eläinystäväni -messuilla ei taidettu ehtiä sviime vuonna edes piipahtamaan!

Aiemmin näiden messujen yhteydessä on usein ollut myös käsityömessujen puoli, mikä teki tietenkin messuista meikäläisen näkökulmasta erityisen joo jeessit ja mainiot. Tänä vuonna niitä ei kuitenkaan ole, mutta ei hätä ole tämän näköinen! Nimittäin osallistujalistaa kun katselin, niin kappas, siellä on montakin kankaita(kin) myyvää putiikkia. Laitoinkin mailia kaikille firmoille joilla mun tiedon mukaan on ainakin jonkin verran kangasmyyntiäkin, ja kysyin että tuleeko kankaita mukaan. Ja kuulkaas, aika monella tulee! Että vapise sinä jo valmiiksi hoikka lompakkoni, käsityömessuttomuus ei ole este, eikä varmaan edes se hidaste! Eli:


KANKAITA/LANKAA:
  • Story of Roo (6e40, mukana kuulemma kunnon valikoima ja tarjoushinnoin)
  • Taival clothing (6e31, mukana on pieni erä sekä uuden malliston että vanhan malliston kankaita)
  • Ommellinen (6f20, kankaita mukana hyvä valikoima, myös uutuuskankaita)
  • Nuppu Print (6m29
  • Paapii (6d2 ja vinkkinä, Paapiin kuosiin pukeutumalla saa vielä -5% alea)
  • Verson Puoti (6b48
  • Riemuli (6d11, loppuunmyynnin vuoksi luvassa kuulemma huimia tarjouksia kankaista!)
  • Naperonuttu (7c125, mukana pieni määrä valmispaloja)
Metsolalta (6b2) en saanut vahvistusta, mutta yleensä heillä on ollut messuilla aina myös kangasmyyntiä ja kuulemma nytkin on. Aarrekid ei myöskään ole (vielä) vastannut, mutta aimmin heillä ei ole mun mielestä ollut kankaita messuilla mukana. Lisäksi kysyin Papulta ja Vimmalta, heillä ei ole kankaita mukana.

  • Lankaa jos haeskelee, kannattaa suunnata Adlibriksen osastolle (6m48). Ainakin heidän omasta Socki -sukkalangasta näytti olevan hyvä tarjouskin messuilla (5kerää/10€)

Alla messujen osastokartta. Merkkailin siihen sekä kangasmyyntipisteet että muutkin meidän must see -jutut. Ihan en oo varma menikö joka pallero kohdilleen, sillä osastokoodit oli välillä vähän vaikea sijoittaa kartalle, mutta noin niinkun suurinpiirtein niiden pitäisi olla kohdillaan.

Kuva aukeaa isommaksi klikkaamalla. Alkuperäinen kuva täältä

Samalla kun kävin läpi mahdollisia kangasmyyjiä, tein myös listaa, mitä ostotarpeita meillä olisi näillä messuilla, millaista ohjelmaa on tarjolla ja mitkä olisi ehkä ne must see jutut meille. Ihan vaan jo senkin takia, että en ollenkaan usko, että ehdin siellä paikan päällä kiertämään vauvan ja kolmevuotiaan kanssa joka kulmaa tai pysähtyä tutkimaan aikatauluja. Kaikki näytteilleasettajat löydät täältä ja ohjelman täältä. Tässä siis vielä mun ja meidän listaa siitä mitkä muutoin on meidän perheen tärpit messuille osastojen ja ohjelman osalta.


MEIDÄN PERHEEN TÄRPIT


OSTOSLISTA:
  • Aurinkolasit kolmevuotiaalle 
  • Dippilusikka sormiruokailijalle
  • Squeasy Snacker -pullo myös sormiruokailijalle
Ylläolevia katon ainakin seuraavilta osastoilta: Kotto (6n11), Ipanainen (6m30), Baby Idea (6n8), AT Lastenturva (6n2), Bebeliini (6h40) ja  Tiitiäinen ja Tyllerö (6h9).

Lisäksi haussa on:
  • Mehujehu, kadonneen tilalle. Tietenkin Mehujehun osastolta (6b69)
  • Tarramonsterin alekoodi (6n19)
  • Kidday, eli lasten äänikirjaapplikaatio kiinnostaa hieman, sitä ehkä käydään tutkailemassa (6h78
  • Muumimaailman koju (6m60), joskos heillä olisi kesäksi jotain tarjousta
  • Hoplop (7d120) myös jos sattuisi olemaan tarjouksia 
  • Oppi ja Ilo (6f70), joskos tarttuisi jokin heidän erinomaisista tehtäväkirjoista mukaan
Ja vielä messujen tarjoussivuston perusteella käyn tsekkaamassa ainakin:
  • Puiset leikkiruoat (2€/kpl) Emma's & Mama'sin kojulta (6f76)
  • Myrkyttömät Jovidecor -akryylimaalit (10€ värisarja) JOVI-askartelulta (6m89)
  • Softshellhaalarit Name itin kojulta (jossa kaikki tuotteet -30%) (6d48)


OHJELMAA LAPSILLE (kaikkeen ei ehditä, mutta yritetään!!)
  • Käydään varmasti moikkaamassa poliisia ja katsomassa lähempää poliisiautoa/-mopoa. Sakot ja niiden antaminen on nyt leikeissä in, yleensä leikissä ajetaan ylinopeutta ja heitetään saadut sakot pois.
  • Lasten liikennekaupunki pitänee käydä testaamassa
  • Pomppulinna/karuselli, jos sattuu että ei olisi pahat jonot
  • Satuhahmokulkue, se oli viimeksi hitti! 
  • Kikattavan Kakkiaisen Disco Vekarat lavalla lauantaina klo 12:00
  • Funky monkey club -muskari Vekarat lavalla lauantaina klo 16:00
  • Ihan kuin oikea satama -näyttely Hupicon alueella (7m150 ja 7m140)
  • Ruffle Armyn jättisaippuakuplaesitys! Esikoinen tulee sekoamaan! Lauantaina 15:40 (7c101)

OHJELMAA AIKUISILLE (yritän päästä edes hetkeksi kuuntelemaan):
  • Keynote: Tue lapsen itsetuntoa ja hyvinvointia Neuvola lavalla la klo 14:00 
  • Simppeliä sormiruokailua, eli Marjutia moikkaamaan Neuvola lavalle klo 16:30

HUOLTOPISTEET:
  • Imetys tuki ry:n imetyspiste (6p8)
  • Liberon vaippavarikko (6r30)
  • TwoDads-eväsparki (pyritään pärjäämään ruokapuoli omin eväin)


Messujen rauhallisempaa pöhinää vuodelta 2016

ARVONTA ON PÄÄTTYNYT!
Arpa osui Ellaan, joka veikkasi että autoilla on suunta hukassa.  Kiitos mahtavista vastauksista, kerron ne kolmevuotiaalle ja Ellalle lähtee sähköpostia :)


Ja sitten se arvonta!

Eli, sain myös arvottavaksi teidän lukijoiden kesken messulippuja, lippuja on yhteensä kolme, joten tehdääs nyt sillä lailla, että arvon joka somekanavalla yhden. Eli yhden täällä blogissa, yhden Instagramin puolella ja yhden Facebookissa. Tervetuloa osallistumaan vaikka jokaiseen arvontaan! Liput ovat sähköisessä muodossa, joten voittajalle lippu kilahtaa sähköpostiin. 


Ja siis, messuthan ovat jo tällä viikolla, joten pistetääs nopeasti arpoen! Täällä blogissa voi siis voittaa yhden lipun. 

Ja koska on kyse lapsimessuista, kolmevuotias auttoi mua osallistumiskysymyksen keksimisessä. Kaikki vastaukset ovat (luullakseni, heh) oikeita!! Eli, osallistu arvontaan vastaamalla kommentteihin että

Miksi aulot (=autot) ajaa väärällä tiellä?

Ja HUOM! Koska aikataulu on nopea, laita mukaan toimiva sähköpostiosoite (jos ei esim. profiilista sitä löydy), niin saan voittajan ajoissa kiinni.

Arvonta alkaa nyt, ja päättyy jo keskiviikkona 18.4. klo 12:00. Onnea arvontaan!!


-hanne

2018/04/09

PYJAMASANKARILLE PAITA KIRJASTON VINYYLILEIKKURILLA

Kuva

Meillä on tällä hetkellä aika tosi iso hitti FOXKidsilta löytyvä Pyjamasankarit. Se on (meidän vanhempienkin mielestä) hauska sarja kolmesta lapsesta, joista öisin kuoriutuu supersankarit Kolli, Pöllö ja Gekko. Jokaiselta löytyy tietenkin omat supervoimat ja ajopelit. Sitten lähdetään kattimobiililla tai pöllökiiturilla selvittämään, että onko koululta kadonneet soittimet vienyt Yöninja vaikko ehkä Kuutyttö, tai että onko yhtäkkiä levinneen yleisen kömpelyyden takana taas Romeo keksintöineen. 

Kun esikoinen alkoi nimetä erinäisiä sinisiä asioita Kolli -tavaroiksi, tuli västämättä mieleen, että Kollipaita vois olla aika hitti. Ja että josko vois taas ottaa hyötykäyttöön Helsingin kaupunginkirjaston Kaupunkiverstaan vinyylileikkurit! Testasin leikkuria reilu vuosi sitten esikoisen synttäripaitaan ja tykkäsin kovasti sekä jäljestä että käytöstä. 

Tuumasta toimeen! Yritin ensin tiirailla sarjasta ja pysäytyskuvista miten Kollin asun viivat ja kuviot menee, mutta sitten tajusin googgeloida vähän, ja kappas, en ollut ainut asiaa pähkäilevä äiti. Tämä toinen äiti oli jopa väsännyt tulostettavat kaaviot Kollipuvun tekemiseen, tattista vaan! Niitä käyttäen, vähän muokkaillen ja täydentäen kyhäilin omat versioni, jotka sitten kävin Kirjasto 10:Ssä tulostamassa ja painamassa kiinni. Sit vaan ompelu ja kovaan käyttöön!





Jos joku muukin on pohtinyt kirjaston vinyylileikkurin kokeilemista, niin suosittelen lämmöllä! Vinyylileikkureita ja niiden painamiseen tarkoitettuja lämpöprässejä löytyy pääkaupunkiseudulla Kirjasto 10:n Kaupunkiverstaan lisäksi ainakin Isosta Omenasta, Sellon kirjastosta, Soukan kirjastosta, Tapiolan kirjastosta ja Vuosaaren kirjastosta. Varaustilanteen ja muut varattavat laitteet näkee kirjaston Varaamosta. Vinyyli maksaa 1,2€/10cm, joten ei mun mielestä juuri mitään, varsinkin kun huomioi että vinyylin leveys on 45cm!

Ja siis hei! Näistä kirjastoista löytyy myös mm. ompelukoneita, saumureita, pinssintekolaitteita, 3D-tulostimia, kirjova ompelukone ja jopa semmonen vinyylileikkuri, jolla voi käydä tulostamassa värikuvaa!!! Valikoima vaihtelee kirjastottain. Kolme hurraa huutoa Helmet -kirjastoille näistä palveluista!

Homma kirjastolla menee siis näin.
  • Varaa kirjastolta aika haluamaasi kirjastoon. Aikoja tuntui olevan ihan kivasti saatavilla jos nyt ei heti samana päivänä tarvi päästä.
  • Haluttu kuva pitäisi olla JPEG-muotoinen ja selkeä kontrastinen, mielellään niin, että kuva on musta ja tausta valkoinen, sillä ohjelma tunnistaa nimittäin kuvan ääriviivat kuvasta. 
  • HUOM. kuva tulostuu peilikuvana. Peilikuvaksi kääntämisen voi tehdä etukäteen tai vasta tulostusohjelmalla
  • Kuva mukaan kirjastoon muistitikulla. 
  • Esipese, leikkaa ja silitä haluttu kangas. Käsittääkseni kaikki lyhyen präyssäyksen (165 astetta/15 sekunttia) kestävät kankaat käy. Mä oon painanut onnistuneesti joustocollegelle ja puuvillacollegelle.

Paikan päällä mä oon molemmilla kerroilla pyytänyt ja saanut kädestä pitäen apua henkilökunnalta, joten ei tarvi jännittää! Suurinpiirtein tulostus ja painaminen etenee näin:

  • Muistitikku tietokoneeseen ja avataan työpöydältä leikkuriohjelma
  • Haluttu kuva avataan ohjelmaan ja asetellaan alustaan haluttuun kokoon. VINKKI! Mun piti tulostaa noin miljoona pientä kuviota, joten olin etukäteen järjestänyt tulostettavat kuviot yhteen kuvaan niin, että säädin kuvan leveyden valmiiksi vastaamaan vinyylin leveyttä (45cm). Tällöin pystyin asettelemaan kaikki leikattavat kuviot viereikkäin ja päällekkäin niin ettei kuvioiden koot suhteessa toisiinsa muutu ja että saan käytettyä vinyylin mahdollisimman taloudellisesti. Vinyylistä laskutetaan 10cm mitan mukaan korkeussuunnassa, siksi kannattaakin hyödyntää vinyyliä nimen omaan leveys suunnassa! Mutta asettelun voi siis tehdä ihan hyvin useammastakin kuvasta ja ohjelmalla raahaten/säätäen, se on vaan vähän työläämpää jos on tarkoitus tulostaa monta pientä kuvaa.
  • (noh, ohjelmassa oli muutama vaihe vielä mitä piti tehdä, piti klillailla jotain aktiiviseksi ja heivata pois tms. mutta näitä en muista koska avulias kirjastonhoitaja auttoi, heh)
  • Kun kuviot on halutusti aseteltuna ja sijoiteltuna ohjelmassa, käynnistetään vinyylileikkuri ja asetellaan halutun värinen vinyylikalvo leikkuriin ohjeiden mukaan. 
  • Leikkurilla vielä tarkistetaan missä menee vinyylin reunat, ja sitten vain klikataan kone leikkaamaan.
  • Kun kuviot on leikattu, pitää siitä nyppiä pinsettien (saa kirjastolta lainaan), kynsien ja hyvien hermojen (ei saa kirjastolta lainaan) avulla pois kaikki ylimääräinen. Eli vinyylin läpinäkyvään kalvoon jätetään kiinni vain painettavat kuviot. 
  • Jos kerralla tulostettiin monta erillistä kuvaa, pitää kuvat leikellä erilleen toisistaan
  • Laita lämpöprässi päälle lämpenemään. Tässä menee noin 10min.
  • Asettele kangas lämpöprässiin (varo kuumaa yläosaa!) ja aseta haluttu kuva kankaalle, vinyyli kangasta vasten ja vinyylin muovitausta siis päällepäin. 
  • Paina lämpöprässi kiinni. Kone laskee automaattisesti 15 sekunttia ja piipaa. Avaa prässi.
  • Anna jäähtyä hetki ja vedä muovitausta pois. 

VALMIS! 

Muutama huomio vielä:
  • Painettu kuvio on ainakin mun aiemmassa kokeilussa kestänyt erinomaisesti 40 asteen pesun nurinpäin käännettynä. 
  • Vinyylin voi kuulemma kiinnittää myös silityslaudalla, mutta se on vaikeampaa koska alustan pitäisi olla aika kova, silitysraudan riittävän kuuma ja vinyyliä tulee painaa juuri oikea sekunttimäärä. Jos kalvoa painaa liian kauan, se alkaa kutistua ja vetää kangastakin ryppyyn.
  • Älä silitä kalvon päältä pesujen jälkeen, kalvo sulaa hetkessä rautaan! Mä oon kevyesti ja pikaisesti nurjalta silittänyt onnistuneesti. 
  • Kalvokohta ei jousta valmiissa vaatteessa. Jos siis kuva on iso tai kappaleen laidasta laitaan tms, huomioi tämä kappaleiden väljyysvaroissa, nimimerkillä Onneksi Kollipaidan hihoissa oli riittävästi leveyttä.



Niin ja kuten ehkä kuvista voi päätellä, paita oli enemmän kuin mieluista. Mua vähän harmittaa kun arvioin etu ja takakappaleiden kuviot liian isoiksi suhteessa paitaan, mutta samapa tuo. Paidan kaavana on muuten Ottobren Fearless Eagle koossa 104. Huppuun muokkasin korvat leikkaamalla hupun kappaleet halki.

Niin ja housun kaava on muuten Paapiin kaavakirja lapsille -kirjan housujen kaava. Ihan suosikkipöksykaava tällä hetkellä! Kankaat on sekä housuissa että paidassa Kangaskapinasta ostettu. 

Mukavaa alkavaa viikkoa toverit!

-hanne

2018/03/14

HUOVUTETUT TUMPUT VAUVALLE [ohje]



Jo esikoisen vauva-aikana oon jemmannut pari kerää pesukonehuovutettavaa lankaa ja Pizzicaton -blogin ohjeen huovutettuja vauvantossuja varten. Onneksi langat ei vanhene, eikä hyvä ohje huonone, niin sai tämäkin projekti toisen mahdollisuuden tälleen pikkasella kolmen vuoden viiveellä uuden vauvan myötä! Ja pariksi tossuille tein ohuemmat huovutetut tumput vaikkei nyt ihan just samaa savyä löytynytkään.   

Ja juu juu kyllä se kevät siellä jo ehkä hiljalleen kolkuttelee, mutta luulen että sekä nämä tumput että tossut on oikein käyttikset vielä pitkään keväällä ja sit taas syksyllä. Tossut ajaa kenkien asemaa vaunuissa ja tumpuista ei mene viima läpi. Ja eiköhän näitä saa juhannuksenakin kiskoa päälle, jos "kesä" on yhtä talvinen kuin viime vuonna. 

Tumput on siis neulottu tuollaisesta vähän ohuemmasta langasta niin että huovutettunakin tumput vastaa paksuudeltaan vain ehkä kirjoneuletta, mutta ovat toki tavallista neuletta tiiviimmät. Käytössä nämä ovat helpot pukea ja semmoset hyvät välimallitassut jostain neulottujen tumppujen ja toppatumppujen välimaastosta. Pitkä resori pitää nuo hyvin päiväunilla paikallaan ja lämmittää enemmän, mutta kauppareissulla toimii tumput varsi kaksinkerroin käännettynäkin, niin on näppärämpi pukea/riisua. Mitoitus on sellainen että nämä menevät ainakin yksivuotiaaksi, mutta varmaan pidempäänkin. Nyt poitsu on siis 6kk, pian 7kk.

Ja kirjoitin ohjeenkin ylös, nämä on superyksinkertaiset tehdä! 






Vauvan huovutetut tumput

Materiaalit:
  • 100% villalanka, mulla oli näissä Hjerte Fine Highland Wool, varmasti moni muukin käsinpestävä, vastaavan paksuinen villalanka passaa (tässä juoksevuus 180m/40g ja tiheys 26s = 10cm)
  • Puikot 3,5

Tumput:
Luo 50 silmukkaa ja neulo aina oikein kunnes kappaleen korkeus on venyttämättä noin 11,5cm. Aloita kärkikavennukset:

Neulo *2 s oikein yhteen, 1 s oikein*, toista *-* koko kierros
Neulo kaksi kierrosta aina oikein 
Neulo *2 s oikein yhteen, 1 s oikein*, toista *-* koko kierros
Neulo kaksi kierrosta oikein
Neulo *2 s oikein yhteen, 1 s oikein*, toista *-* koko kierros
Neulo kaksi kierrosta oikein
Neulo 2s oikein yhteen koko kierros

Katkaise lanka (jätä ainakin 20cm mittainen pätkä päätteelyyn) ja vedä lanka silmukoiden läpi. Valmiin kappaleen korkeus venyttelemättä on noin 14cm ja kappale leveys leveimmillään on noin 20cm.

Päättely ja huovutus:
Taita kappale kaksinkerroin kuten kuvassa alla, ja pistele neulalla ja päättelylangalla tumppu sivusauma kiinni. Huovuta pesukoneessa esimerkiksi parin froteepyyhkeen kanssa, mulla oli 40 asteen tavisohjelma. Muotoile huovutuksen jälkeen tai tarvittaessa huovuta uudelleen. Mulla valmis tumppu on (tasona mitattuna) noin 7,5cm leveä ja 9,5cm korkea.

Varsi:
Luo mahdollisimman joustavalla aloituksella (samalla langalla) 40s, ja neulo joustinneuletta 2 oikein 2 nurin noin 38krs/9cm, tai halutun mittaiseksi. Päättele joustavasti. Pistele varsi kiinni tumpun alareunaan niin että kappaleet menee puolisen senttiä päällekäin. Mun mielestä oli parempi kiinnittää huonommin joustava varren pää tumppuun niin ei varren pää kiristä kun tumppu puetaan varsi suorana.

Päättele kaikki langat, höyrytä tarvittaessa kevyesti. Valmis!



Mukavaa viikkoa toverit!

-hanne

2018/02/25

SALAMATOSSUT




Miljoona kuvaa yksistä tossuista, mutta näitä oli varsin hauska kuvata, erityisesti kun esikoinenkin oli niin kamerasuotuisa! Jännästi, kun kuvaus piti sisällään Autot -elokuvan katselua ja pikkuautojen esittelyä...Mutta mitäpä sitä ei bloggeri ja hänen lapsensa tekisi kuvien eteen! 

Nämä valmistuivat siis jo tammikuussa, esikoiselle kolmevuotislahjaksi. Hän pitää cars autoista, jos voitte uskoa! Antohetkellä ilon kiljahduksia aiheutti kyllä enemmän tossuista löytyneet Muumi- ja Puuha Pete karkkiaskit, mutta kyllä nämä ovat mieluisat olleet. Kuulemma näillä pääsee kovaa! Päiväkodin tädit kiittää epäilemättä, hih!



Tossut on tehty taas Marian Ateljee -blogin hieman poikasen jalkaan sopivammaksi muokatulla kaavalla, koossa ehkä jotain 25. Kankaana on NOSH:n farkkucollegea, jokin kauan sitten hamstrattu pala, oiskohan värin nimi ollut chili? Juuri sopiva kuitenkin, niin materiaaliltaan kuin väriltään.

Kuvat aplikoin yksinkertaiseen kankaaseen. Silmiä piti tehdä muutamassa vaiheessa. Ensin kiinnitin valkoisen kankaan (liimakankaalla), ja kirjoin silmät ompelukoneella. Tämän olisi toki voinut tehdä käsinkin, mutta laiskotti. Sitten aplikoin valkoisella langalla silmien yläosan kiinni ja lopuksi kiersin mustalla silmien alaosan sekä nuo ikäänkuin silmäluomien reunat. Salamat kiinnitin kantapäähän aplikoimalla. Pohjaan olisin halunnut mustaa nahkaa, mutta varastoista ei löytynyt riittävän isoa palaa, niin ruskealla mentiin.



Hyvät tuli tossuista! Pitää muuten vielä vilauttaa kakkua jonka tein synttäreille! Sankari nimittäin esitti jo hyvissä ajoin toiveensa karkkikakusta. Ei sen tarkempaa ohjeistusta, kunhan on karkkikakku. Ja hän kuulemma söisi sen niin että kuuluisi vain namnamnam ja kaikki ihmettelisivät "mihin kakku hävisi?? Aaaa synttärisankari söi sen". Tämän ohjeistuksen ja parin googeloinnin pohjalta syntyi tällainen versio. Täytteenä jonkinlainen mukaelma Kinuskikissan Kinuski-vadelmatäytteestä. Päällä ensin voikreemi, sitten valutettua kinuskia ja, no, karkkia. Reaktiosta päätellen onnistuin täyttämään kakkutoiveen!



-hanne