Sivut

2013/11/17

KÄDENTAIDOT 2013 [osa 1.]

Titityy, Väinämöinen sportti


Terve ja terkkuja Suomen kädentaidot -messuilta! 
Tiättekö mitä saadaan aikaiseksi, kun ottaa kolme messuhallia, täyttää ne aivan käsittämättömällä määrällä käsityöläisiä ja käsityökauppiaita myyntikojuineen, sekoittaa mukaan kourallisen verran erilaisia muotinäytöksiä, työnäytöksiä, kirjaesittelyjä ja haastatteluja sekä mun silmämääräisen arvion mukaan noin neljä ziljoonaa käsitöistä kiinnostunutta ihmistä. No aivan supermegajeejee käsityömessut!


   Eiran langat                                                                                     Molla Mills
         Rento Design                                                                   Kerä ja uusi Eiran langat lehti
            Desing palet LUMO                                                                         PoniponiYleistä messuista
Mä olin Suomen Kädentaidot -messuilla Tampereella nyt toistamiseen, ja viimevuodesta viisastuneena varasin nyt messuiluun kaksi päivää. Tai no, perjantaina ehdin paikalle vasta myöhemmin iltapäivästä, joten tavallaan puolitoista päivää. Ja voin kertoa jo nyt, että tästä viisastuin taas - ensi vuonna varaan ehdottomasti kaksi kokonaista päivää! Tai ehkä jopa sen kolmannenkin. Multa nimittäin loppui taas aika kesken! Niiiiiin paljon nähtävää, juteltavaa, tutkittavaa, tunnusteltavaa, ihailtavaa ja joo, ostettavaa. Mukavia ihmisiä, kauniita käsitöitä, mielenkiintoisia materiaaleja. Ai että.

Mä yritän nyt vetäistä jonkinmoisen yleistiivistelmän mulle välittyneistä tunnelmista. Asiaa olis paljon, joten taidan jatkaa ainakin lankojen osalta vielä toisessa postauksessa. Tästä tulee pitkä, sori :)

Kuva


Messut oli siis tänävuonna peräti kolmessa hallissa, mikä tuntui helpottavan kovasti ruuhkaa viimevuoteen nähden. A ja C -hallit olivat messuilla ne mun hallit: täynnä tekijöitä ja materiaalimyyjiä. E -hallin kiersin vain pikaisesti, vaikka sielläkin olisi ollut nähtävää. Se sisälsi Deli -ruokapuolen (!!) sekä enemmän muotia ja valmiita tuotteita (asusteita ja vaatteita) myyviä kojuja. Mun mielestä tämä jako oli erinomainen, ja ruokapuolikin (pääosin suomalaisia pieniä erikoistuotteita myyviä firmoja, kuten home made -salaatinkastikkeita, mausteita yms) upposi tosi hyvin messujen kokonaisuuteen, vaikka se ajatuksena ensin olikin outo. Messujen yhteydessä olisi ollut vielä Kivi & koru -osastokin, mutten ehtinyt edes ajatella siellä käymistä. 

Design palet LUMO

Poniponi
Rento Design
Tuotteet
Mun kauppakassiin sujahtaa messuilta yleensä pääosin vain materiaaleja ja käsityötarvikkeita. Näin oli tänävuonnakin. Mä kierrän tuotemyyjienkin kojut kuitenkin aina tarkasti, mun mielestä on hauska pysähtyä juttelemaan esillä olevista töistä tekijöiden kanssa. Näytteilleasettajia on valtavasti, enkä mitenkään osaa poimia lemppareita. Jotkut kojut jää kuitenkin aina jostain syystä paremmin mieleen kuin toiset. Nyt tuotteiden osalta erityisesti mieleen jäi Rento Desing:n tyylikkäät ja laadukkaat lehtileikeistä tehdyt laukut ja pussit, Design paletin kauniit pöllö- ja puutyynyt, Poniponin legokorut ja mahtavat virkatut pipolätsät. Koska aika loppui kesken, jäi osa kojuista kuvaamatta, mutta pakko vielä mainita Henna Pirkosen hauskat kierrätysmateriaaleista tehdyt kellot ja korut, Visapajan monikäyttöiset pannunaluset/kattausaluset sekä Eloquun kauniit kukkarot.

Teippitarha / Eija Koski
Succaplokki

Muru                                                                        PFAFF Ambition 1.5                    
Suomen Lanka / mun tekemiä töitä (pannunaluset ja kori)

Suomen Lanka

Materiaalit
Materiaalikojujen osalta tarkiten kiersin lankakojuja (ylläri). Eiran lankojen, Kerän, Titityyn ja Kauhavan Kangasaitan lisäksi viihtyin erityisen pitkään Suomen langassa, jonka kanssa pääsin just aloittelemaan mielenkiintoisen kuuloista yhteistyötä. Sain tuossa jo jokin aika sitten valtaisan toimituksen Suomen langan materiaaleja kokeiluun. Ehdin kuin ehdinkin tehdä messuille pari mopparilangasta syntynyttä jouluista mallia, palmikkopannunaluset ja korin. Näiden ohjeet ilmestynee jossain kohtaa Suomen Langan sivuille. Näistä ja Suomen langasta lisää myöhemmin!

Kankaita myyvät kojut mä oon perinteisesti ohittanut melko nopeasti, mutta Murun kotimaiset, ihanat luomupuuvillaneulokset pysäytti heti, ja saattoipa niistä sujahtaa palanen mun ja äidin ostoskassiin. Teippitarhassa innostuin erityisesti Eija Kosken tekemästä pillihimmelistä. Joo, pillihimmeleitä on jo nähty, mutta mä en oo aiemmin nähnyt hillemeitä tehtynä noista Teippitarhan kuviopilleistä (pikkuhimmelin ohje täällä). Veikeetä! Succaplokki on vanha tuttu, ja innokkaana fanina kävin nyt sovittelemassa noita sormuksia, että tiedän tilata oikean koon. Craftersin kojulta mukaan tarttui koukkuamiskoukku. Kiersin myös mielenkiinnolla muutamia pieniä kotitila -tyyppisiä kojuja, joissa oli myynnissä oman lampaan villaa (äääärsyttää, kun en muista niiden nimiä!!). PFAFF -ompelukoneiden maahantuojien kojulla vietin oikein rutkasti aikaa, ja sen seurauksena MÄ OSTIN OMPELUKONEEN!!! Vauva tulee kotiin ensiviikolla! Ihanaa!

    Hupsistarallaa Face to face -kahvilassa                                  Lankatekniikoiden käsikirja                     
Ritva Koskennurmi-Sivonen esittelee Lankatekniikoiden käsikirjaa sekä opastaa koukkuamisessa
Virkkuri -kirja ja itse virkkuri Molla Mills
Esittelyt/haastattelut/työnäytökset
Esittelyt ja työnäytökset onnistuin aika sujuvasti missailemaan. En ehtinyt esim. kuuntelemaan Jonnan Hietalan helppojen neuletekniikoiden esittelyä tai Molla Milssin virkkauskerhon vinkkejä. Molla Milssiä kävin kyllä sitten myöhemmin morjestamassa Palonin kojulla, ja kuulin jännittäviä uutisia ensi keväänä ilmestyvästä Virkkuri -kirjan toisesta osasta, sekä sitä seuraavasta Virkkurista, joka tulee olemaan jotain aivan muuta!! Siitä lisää myöhemmin! Anu Harkin metalliverkkokorin tekoa seurasin sekunnin ennen seuraavaan paikkaan säntäämistä.

Mun neulonta & virkkaus -kurssin toisen opettajan, Ritva Koskennurmi-Sivosen näytöstä koukkuamisen tekniikasta sekä sen soveltamisesta ehdin onneksi katsomaan. Mulla ei ollut aavistustakaan kuinka monipuolinen tekniikka se on, vaikka oonkin koukkuamista kokeillut. Ritvan toimittama Lankatekniikoiden käsikirja multa jo löytyykin, pitää tutkailla tuota koukkuamista vähän tarkemmin siitä. Face to face -kahvilassa kävin kuuntelemassa Terhin haastattelua, sekä kävinpä antamassa siellä myös oman haastateluni, hui! Yhteenvetona
Yritin katsella kojuja vähän sillä silmällä, että osaisin sanoa, että mikä olisi nyt ollut jollain tapaa suosiossa tai epäsuosiossa...Mutta se on kyllä aivan mahdoton tehtävä! Sillä jos vaikka pistin merkille, että joo tiffanylasikojulla on hiljaisen näköistä, niin heti seuraava vastaan tullut tiffanykoju kuhisi asiakkaita. Kävijöitä on niin paljon, että luullakseni joka kojulle riittää asiakkaita ainakin jonkin verran. Ja sama toisin päin - joka kävijällä löytynee jotain. Ehkä nyt kuitenkin silti uskaltaisin väittää, että monilla keramiikka-, taide-, lasi- ja korukojuilla oli ehkä aavistuksen hiljaisempaa, kuin vaikka lankakojuilla...tai sanotaanko että yleensä materiaalikojuilla. Oisko niin, että yhä useammat tekee (myös) itse?

Viime vuonna messuilla kohtasin valokuvaamisen kanssa vähän ongelmia. Useammassakin kojussa suhtauduttiin ilmeisesti plagioinnin pelossa kuvaamiseen nihkeäksi. Joko vuodessa asenteet on muuttuneet, tai ehkä satuin kuvaamaan tällä kertaa vain kojuja, joilla oli erilainen näkemys markkinoinnin osalta (mä väittäisin tässä kohtaa, että nykyaikainen näkemys). Kukaan ei nimittäin kieltänyt tai suhtautunut epäilevästi, päin vastoin. Asiaa saattoi auttaa myös se, että tällä kertaa varustaunut blogin käyntikorteilla (jälleen kerran Jokelle kiitos kortin visuaalisesta ilmeestä). Ajattelin, että käyntikortin antaminen antaa vähän luotettavamman vaikutelma. Että mä oikeasti oon tekemässä messuista juttua, enkä pöllimässä ideoita.


                                    hotellilla                                                             kotimatkan ravitseva ateriaYhteenvetona täytyy sanoa, että mä nautin kyllä näistä kahdesta päivästä aivan valtavasti! Ei meille kässääjille mitenkään liika ole tämmöisiä tapahtumia joissa voi tavata ja ihastella. Ostosten osalta osasin olla varsin maltillinen, kolme lankakerää (plus hieman työvälineitä ja yksi joululahja) on mun mielestä oikein kohtuullista! Äidille kiitos mukavasta matkaseurasta messuilla ja hotellilla! Ens vuonna varaan kyllä vielä enemmän aikaa, nyt lauantaina juoksentelin semmoseen tahtiin, että tajusin vasta viideltä pois lähtiessäni, että olin syönyt viimeksi aamulla hotellilla. No, sit vaan snägärin kautta kotiin kuin onnistuneen baari-illan jälkeen konsanaan!

Kaiken kaikkiaan oli aivan huippua tavata ja rupatella näiden kaikkien taitavien ja asialleen omistautuneiden ihmisten kanssa! Mukava oli myös moikata kanssa bloggaajia Terhiä ja Ikomi -blogin Inaria. Me suunniteltiin alustavasti ensivuoden messuille jotain megalomaanista blogaajatapaamista. Ootteko mukana??

- hanne

42 kommenttia:

 1. olipa mukava ja kattava raportti messuista. itse vähän harmittelin kun jäi oma kamera kotiin, mutta enpä siinä vajaassa kolmessa tunnissa mitä oli aikaa messuja kiertää olisi mitään ehtinyt kuvaillakaan. tuli juostua a- ja c-hallit läpi varmaan ennätysajassa. lopettelin juuri muuten syömistä siinä kahvilassa kun sinun haastattelusi alkoi, ihan hetken ehdin kuunnella ennenkuin säntäsin kohti uusia kojuja :D koska käsityömessut on jo perinne, niin ehdottomasti tuun mukaan myös bloggaajatapaamiseen!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tattista! Joo, voin kuvitella että messuilla saa kyllä aika kovaa viilettää, jos pitää kolmessa tunnissa ottaa koko paikka haltuun :) Mutta tuleepa päivän liikunta siinä samalla! Ja jes! Mä alan pistää nimiä korvantaa (tai öö koneelle muistiin??) Pitää sit ens vuonna hyvissä ajoin lähteä järkkäämään!

   Poista
 2. No kyllä, ollaan mukana! Tänä vuonna jätettiin tosiaan väliin, kun tuntui, että pelkät messuilut ei riitä, joten blogitapaaminen olisi ehdottomasti tervetullut.

  -Paula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee!! Mä jo vähän pikasesti juttelin tästä järjestäjillekin päin ja tämmönen kyllä kuulemma onnistuu, tarvii vaan ehkä just sen, että meiltä päin pitää tulla ajatusta ja pohdintaa että mitä me tähän tapaamiseen tarvittaisiin ja mitä se voisi sisältää...niin että pitää lyödä viisaat päät yhteen! Ainaski te ja Terhi ja mä ois mukana :D

   Poista
 3. Haa, mäkin just sain eetteriin toisen postauksen messuista! Loppuun kunnon nillitys valokuvaamisesta x) Tämä sun raportti on niin ihanan monipuolinen. Nyt tuli semmonen olo että enhän mä ehtinyt nähdä siellä messuilla mitään!

  Oli huippua nähdä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä katoin että varmaan samalla sekunnilla painettiin julkaisu -nappia :D Ja vielä osin samoja kojuja oltiin kuvattu, mutta onneks nyt ei pelkästään :) Kiitos, vaikka musta tuntui että mä vaan postasin juttuja mitä en ehtinyt nähä :D Mutta oli hauska nähdä, ja hei sit pitää kyllä oikeasti lähteä miettimään mitä se blogitapaaminen vois sit sisältää ens vuonna...

   Ja mun mielestä oli muuten hyvä että otit nuo omat kuvailukokemukset puheeksi...hyvä vähän herätellä siitä keskustelua ja tosi mielenkiintoisia kommentteja oli tullut - kiva että myös myyjiltä!

   Poista
  2. Joo miittiä pystyyn! Ei haittais vaikka pidettäis harjottelutapaaminen jo ennen ensi marraskuuta ;)

   Poista
  3. Aaa! Mikä nerokas ajatus! Tottakai sitä pitää harjoitellakin!! :)

   Poista
 4. Itekin olin kaksi päivää tuolla messuilla, mutta kiertelemiseen ei kyllä liiennyt kauheesti aikaan kun olin esittelijänä koulun osastolla. Mitä nyt vähän islantilaista villalankaa kävin nappaamassa ja maistiaisia deli-kojuilta ;) Harmitti kun en tajunnut tsekkailla noita haastatteluja, ehdin ainoastaan avajaisiin kun koulukaveri valittiin vuoden artesaaniksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kuvitella! Tuntui että oli koju mikä tahansa, niin ihmisiä riitti aika tasaisena virtana...Mäkin kyllä harmittelin haastattelujen ja näytösten missaamista...ois ollu monta mielenkiintoista! Ens vuodeksi pitää tehdä joku oma aikataulutus, että ehtii jokapaikkaan :D

   Poista
 5. Vau mikä monipuolinen tietopläjäys. Minä kiertelin parissa tunnissa kaikki hallit, ja koin sen olevan tarpeeksi, sillä tänä vuonna en jaksanut yhtään katsella esim. lankoja, kun omat varastot ovat täynnä. Peukut ylös blogitapaamiselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin kyllä viime vuonna selvisin paljon nopeampaa tuolta ulos, toisaalta nyt multa paloi aika paljon aikaa tähän kuvailuunkin ja juttelin myös paljon enemmän...Lankoja olisin halunnut katella enemmänkin, mutta ehkä joo hyvä, etten aivan niin paljon ehtinyt kuin olisin halunnut... :D Ja jee! Yritetään saada kyllä joku kunnon tapaaminen sinne aikaiseksi :)

   Poista
 6. Kääk!! Pakko tulla ensi vuonna hullaantumaan tuonne! Sillä hullaannuin jo niin pahasti pelkästään sinun ottamista kuvista! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, suosittelen lämmöllä. Tää oli hyvää hulluutta ja hullaantumista :)

   Poista
 7. Nämä messut oli mulle seitsemännet. Joka vuosi siellä on vietetty lauantaipäivä aamusta iltaan. Tänä vuonna olin kuusi tuntia ja se riitti oikein hyvin hallien kiertämiseen. Kun on käynyt jo noin monesti messuilla niin voin sanoa, että aika samat myyjät siellä ovat myymässä tuotteita ja vieläpä ihan samoilla myyntipaikoilla! Ois ollut kiva kuvailla, mutta en alkanut kyselemään kuvauslupia jokaiselta erikseen. Peukku blogitapaamiselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin kyllä huomasin että oli samoja, vaikka tämä oli vasta mun toinen vuosi. Niinpä se tietysti aina menee, suomi on sen verran pieni paikka ettei täällä tekijöitä aivan loputtomiin riitä...toivoisin aina kuitenkin, että tekijöiltä löytyisi uutuuksia messuille. Ja ainakin tosiaan näin tokaa vuotta käyvälle nähtävää oli yhä melkein liikaakin :) Jee, nyt meitä olis jo pian kymmenen blogaajaa koossa! Mä ainakin ehdottomasti palaan blogitapaamisehdotuksen osalta järjestäjien kanssa juttusille :)

   Poista
 8. No NIIN mukana! :D
  Ja ihana reportaasi messuista, nuo siun käyntikortit on huippumageet!

  Laitoinkin jo tuonne Terhin blogiin siulle viestiä koskien niitä käsityöt kesken -kylttejä, et pistä miulle meiliin siun osoite, niin pistän siulle joulupostia! Miul on muutama ylimääräinen kyltti! :)

  -Piia

  -Piia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua! Mä tosiaan jo vähän juttelin tuosta järjestäjille. Meidän pitää laittaa asian tiimoilta aivoriihi pystyyn! Ja kiitos, mä tykkään itekkin noista korteista tosi paljon, vaikka eka olikin jotenkin hassu olo tehä nyt blogille käyntikortti...mutta ei se sitten ollutkaan yhtään hassua :)

   Ja hei, mahtavaa, kiitos! Mä laitan mailia :D

   Poista
 9. Vau mikä postaus, voi kun en itse päässyt mukaan, nyt harmittaa aivan silmittömästi :D Ensi vuonna sitten ihan ehdottomasti!

  VastaaPoista
 10. Bloggaajatapaaminen kuulostaa hyvältä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Je! Tästä pitää laittaa kunnon aivoriihi pystyyn!

   Poista
 11. Mielenkiintoinen postaus, Kiitos.

  Itse jätin messut tälläkertaa väliin, mutta tämän lukemisen jälkeen tuli jo pakottava tarve päästä ensivuonna mukaan :)

  VastaaPoista
 12. Kiitos postauksesta, vaikka se käänsikin vaan hieman veistä haavassa. Olisin nimittäin niin kovasti halunnut mukaan messuille, mutta oli jo viikonloppu täyteen buukattu. Viime messuista on aikaa niin paljon, että muistan vain olleeni siellä mummun ja 40 muun kotitalousnaisen kanssa bussilla :D Ehkä ensi vuonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, anteeksi :D Ens vuonna sitten ehdottomasti :)

   Poista
 13. Joskohan ensi vuonna?
  Tuo himmeli on kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti ensi vuonna! :) Ja niin on, kuvasta ei aivan välity, mutta noissa pilleissä on pikkusia kukkasia :)

   Poista
 14. Huhhuh onneksi en päässyt tuonne, olisi tullut kallis keikka ihanista kuvista päätellen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, joo, tuo messuilu vaatii kyllä hyvää itsehillintää...tai sitten vaan yksinkertaisesti liian vähän rahaa mukaan ;)

   Poista
 15. Voi vitsi, kuulostaapa kivalta tapahtumalta! Pitää ehdottomasti yrittää päästä paikan päälle ensi vuonna, eli jos bloggaajatapaamista järjestetään, meitsi on messissä. :)

  VastaaPoista
 16. Oijoi, superhyvät messut oli! Mä vierailin vain sunnuntaina, ja hyvin olisi voinut jakaa visiitin kahdelle päivälle, että olis voinut käsitellä kaiken silmiä hivelevän :) Mä en viittinyt kuvata, kun hallin seinissä oli kuvauskieltoja, mutta käyntikortin kanssa asia oli varmaan enemmän kuin ok. Mulla taas on vihko täynnä DIY-ideoita, joita piirtelin joka nurkassa kun putkahteli omat ideat mieleen. Ja ne ostokset... mä paketoin sieltä ittelleni ainaki viis joululahjaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kuullostaa siltä että messut tuli tehokkaasti käytettyä :) Joo, käyntikorttien kanssa sujui ihan hyvin, mutta ajattelin silti että niiden lisäksi yritän ens vuonna kinuta itelleni vielä jotain pressikorttiakin :D

   Poista
 17. Olin lauantaina messuilla varmaan kuutisen tuntia ja tuntui, että näin todella paljon kaikkea mielenkiintoista, ihanaa, kaunista ja mahtavaa. Nyt, kun näitä blogikirjoituksia messuilta olen lukenut, niin olen vain ihmetellyt, että miten tuon ja tuon ja TUON missasin?! Kaiken kyllä olin näkevinäni mutta nyt näitä kuvia katsellessani huomaan, että paljon enemmän olisi tarvinnut aikaa (useampia päiviä?), jotta olisi rauhassa voinut kävellä ja pysähtyä useammassa paikassa. Kiitos kirjoituksesta ja kuvista! (Meen nyt nuita linkkejä katselemaan...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kuule, niinpä! Mä ainakin tarvin ehdottomasti enemmän aikaa...Silleen että ehtis kiertää kaikki hallit ajatellen että a) mitä voisin laittaa postaukseen, b) mitä voisin ostaa joululahjaksi c) mitä uusia tekniikoita/materiaaleja/ideoita on liikkeellä ja d) (tärkein) mitä voisin haluta itelleni :D

   Poista
 18. Luin läpi teidän kaikkien kolmen jutut messuista ja nyt kyllä harmittaa, että jäi välistä!
  Ens vuonna pakko tunkea itsekkin huudeille ja toi blogitapaaminen ois mahtava juttu! :)
  Sit vielä pakko sanoa, että toi sun Suomen langalle tekemä kori on ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei :) No mut ens vuonna sitte, ja blogitapaamiseen kans!
   Ja kiitos kovasti! Pitäiskin laittaa se oikein tänne blogiinkin asti, jahka ehtii.. :)

   Poista
 19. Voi hitsi, mua kanssa harmittaa kun jäi väliin! Anoppi sielä olikin Jujuliini-tuotteitaan myymässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mut ens vuonna sitten! :) Mulla on mennyt tuo jujuliinikin aivan ohi...kertoo vaan taas siitä että noilla messuilla on kyllä aivan valtavasti nähtävää, kun ei näköjään kaksi päivääkään riitä että kaikki jutut näkis...

   Poista
 20. Kateeksi käy kun Tampereen messut on olleet noin hyvät, Helsingin vastaavat oli pelkkää rahastusta eikä lankakaupan lankakauppaa. Tosi pettymys. Huonolaatuisia kiinalaisia "nahkalaukkuja" saa joka marketista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, vähän sama kokemus mullakin on ollut...tai no, wanhan sataman messut on vähän paremmat kuin nuo myöhemmin pidettävät, mutta silti. Onhan tampereellakin kaiken moista esillepanijaa, mutta koska niitä on niiiin paljon, riittää niitä hyviä kojujakin vaikka kuinka!

   Poista